Έντυπη Έκδοση

Οικολογικά, με βάση το ελαιόλαδο, κατακτούν τις αγορές

Πρώτη κυκλοφόρησε απορρυπαντικό ελαιολάδου σε σκόνη η ΑΒΕΑ, στην οποία υπάγονται σήμερα όλοι οι ελαιουργικοί συνεταιρισμοί του Νομού Χανίων, εξηγεί ο χημικός μηχανικός Ανδρέας Γεωργουσάκης.

Το 1971 κυκλοφόρησε τρία προϊόντα: σκόνη πλυντηρίου για μωρά χωρίς προσμίξεις, για πλύσιμο στο χέρι και το πλυντήριο. Οι πωλήσεις ήταν σταθερές επί πολλά χρόνια, 10 τόνοι ετησίως, στο Νομό Χανίων, σε σακουλάκια του ενός κιλού.

Μακρά θητεία

Η εταιρεία ξεκίνησε ως ιδιωτική βιομηχανία το 1889, με ιδρυτή το Γάλλο χημικό Ιούλιο Δέη, για παραγωγή πυρηνελαίου απ' την επεξεργασία ελαιοπυρήνα. Το 1917 πέρασε στα χέρια τεσσάρων Χανιωτών επιχειρηματιών, που επεκτάθηκαν σε εμπορία-επεξεργασία ελαιολάδου και σαπωνοποιία, ενώ απ' το 1951 έχει συνεταιριστικό χαρακτήρα. Με κύρια ενασχόληση το ελαιόλαδο, το σαπωνοποιείο της εδρεύει στο Δήμο Κεραμειών Χανίων κι έχει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. Πουλά πλέον μόνο μια σκόνη ελαιολάδου για πλυντήριο σε όλη την Κρήτη.

Μακρά θητεία σε ελαιόλαδα, σαπούνι και σκόνη πλυντηρίου έχει και η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, που ιδρύθηκε το 1929, με την επωνυμία Λεσβιακά Συνεταιριστικά Ελαιόλαδα (ΛΕΣΕΛ), εξηγεί ο πρόεδρός της Αλέκος Γιατζιτζόγλου. «Σκόνες πλυντηρίου έχουμε ήδη δημιουργήσει απ' το 1985, επειδή η Μυτιλήνη έχει πολλά χοντρά λάδια. Δεν είναι όμως αυτή η κύρια δραστηριότητά μας».

Πιο συστηματική προσπάθεια προβολής έχει κάνει η ιδιωτική εταιρεία «Αρκάδι», με ιδρυτή τον σπουδαγμένο στη Γαλλία οικονομολόγο Γεώργιο Μαλικούτη. Σήμερα τα ηνία έχουν αναλάβει οι εγγονές του. Η οικογενειακή επιχείρηση, με 20 άτομα προσωπικό, ιδρύθηκε το 1946 στο κέντρο της Αθήνας κι ασχολήθηκε με την εμπορία πλάκας σαπουνιού, που παραγόταν στην Κρήτη.

Πρωτοκυκλοφόρησε το 1951 απ' το εργοστάσιο στου Ρέντη το ομώνυμο φυσικό σαπούνι ελαιολάδου σε νιφάδες και κατέκτησε στην πορεία σημαντικό μερίδιο στην ελληνική αγορά.

Φέτος, λάνσαρε τη σκόνη πλυντηρίου από ελαιόλαδο, η οποία μέσω μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ πάει σ' όλη την εγχώρια αγορά. Οπως μας είπαν, η προσπάθεια για το φυσικό απορρυπαντικό ελαιολάδου, βασισμένο σε σαπούνι, με 20 μεζούρες λευκό ή πράσινο, ήταν μια κίνηση υψηλού ρίσκου. Η εταιρεία εδρεύει στον Ασπρόπυργο στη Σπασμένη Πέτρα, το όνομά της ήταν ήδη γνωστό στο αγοραστικό κοινό στα σουπερμάρκετ από το ομώνυμο σαπούνι ελαιολάδου κι αυτό τη βοήθησε.

Πρώτη ύλη

«Παίρνουμε πρώτη ύλη από την Κρήτη, τη Μυτιλήνη, την Πελοπόννησο. Το δυσκολότερο πράγμα για ένα νέο προϊόν στην αγορά είναι ο καταναλωτής να το δοκιμάσει και να το κάνει συνήθεια. Συχνά ξεχνούν ακόμη και να κοιτάξουν τις οδηγίες χρήσης, ότι το απορρυπαντικό ελαιολάδου μπαίνει κατ' ευθείαν στον κάδο. Γενικά, είμαστε αισιόδοξοι, παρά τις δυσκολίες της αγοράς, έχει τύχει αποδοχής, ιδίως από νέες μητέρες. Είναι οικολογικό προϊόν, δεν δημιουργεί προβλήματα στις επιδερμίδες και στο περιβάλλον και δεν χρειάζεται υψηλές θερμοκρασίες για να δράσει στους λεκέδες», τονίζει η πρόεδρος-διευθύνουσα σύμβουλος στο «Αρκάδι», Μαρία Μαλικούτη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Για το ίδιο θέμα
Η αφρόκρεμα της ελληνικής σαπωνοποιίας