Έντυπη Έκδοση

Στη Νάπολη κυκλοφορούν οι «άγγελοι των σκουπιδιών»

Εχουν κερδίσει την ονομασία «άγγελοι των σκουπιδιών», και όχι άδικα. Με σκούπες και φαράσια στο χέρι, Ναπολιτάνοι, με στόχο να συμβάλουν στην καθαριότητα της πόλης τους, περίπου κάθε δέκα ημέρες δίνουν ραντεβού και ένα ουσιαστικό... χέρι βοήθειας στην αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος του ελλιπούς καθαρισμού των δρόμων.

Το σύνθημά τους είναι απλό και σαφές «Clean Nap» -νεολογισμός από το αγγλικό clean up (καθαρίζω) και τη λέξη Νάπολη. Φυσικά και τα ραντεβού καθαρισμού κλείνονται διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας www. fanpage. it/cleanap, που αυξάνει καθημερινά τα μέλη της. Το πρώτο «ραντεβού» δόθηκε στην πλατεία Μπελίνι, μια από τις κεντρικότερες της Νάπολης. Χθες συναντήθηκαν στις πλατείες Ματεότι και Σάντα Μαρία λα Νουόβα, καθάρισαν τα σκαλιά του ταχυδρομείου, ξερίζωσαν τα αγριόχορτα, μάζεψαν τα εγκαταλειμμένα μπουκάλια, μετέφεραν τις σακούλες των σκουπιδιών κοντά στους κάδους.

«Οι πρωτοβουλίες αυτές, γεμάτες αυθορμητισμό, έχουν μια πρακτική, αλλά και, σαφώς, συμβολική σημασία. Στηρίζουν την ελπίδα για μια πραγματική αλλαγή στην κοινωνική συνείδηση», δήλωσε ο νέος δήμαρχος της Νάπολης, Λουίτζι ντε Ματζίστρις.

Οι ευαισθητοποιημένοι Ναπολιτάνοι αναπτύσσουν τη διαλεκτική τους και εκτός δικτύου, συμμετέχοντας σε ανοικτές, δημόσιες συναντήσεις. Συζητούν ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να υιοθετηθούν και τι πρέπει να αλλάξει για να ξεπεραστεί το πρόβλημα των σκουπιδιών, αλλά κυρίως της υπόγειας αλληλεξάρτησης μέρους της πολιτικής με το οργανωμένο έγκλημα. Ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων, πτυχιούχοι φιλολογίας, νέοι που έχουν ειδικευτεί στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και συνταξιούχοι και νοικοκυρές: οι δυνάμεις των «αγγέλων των σκουπιδιών» είναι ετερογενείς και διαρκώς αυξανόμενες.

Τον Αύγουστο δεν θα πάνε λένε διακοπές, αλλά θα συνεχίσουν τη δράση τους μέχρις ότου οι δημοτικές, περιφερειακές και κρατικές αρχές καταφέρουν να συντονιστούν και να ξεπεράσουν εμπόδια και αγκυλώσεις, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των κατοίκων της.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία