Ηλεκτρονική Έκδοση

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Ανοίγει μέτωπο με τη ΝΔ, επιχειρεί να κλείσει το εσωκομματικό

Τελευταία ενημέρωση:

Το εσωκομματικό μέτωπο, που άνοιξε και πάλι με αφορμή την απελευθέρωση των αδειών ταξί, επιχείρησε να κλείσει ο πρωθυπουργός, με την ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ορμώμενος από τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής για το χρέους, ο Γ. Παπανδρέου επιτέθηκε με σφοδρότητα στη Νέα Δημοκρατία και στον Αντώνη Σαμαρά, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιδίδεται σε «πόλεμο χαρακωμάτων» για να μην αλλάξει τίποτα και τον αρχηγό της ότι φιλοδοξεί πάση θυσία να γίνει πρωθυπουργός, έστω και «πρωθυπουργός της δραχμής».

Αναλαμβάνοντας "πυροσβεστικό" ρόλο, δήλωσε υπερήφανος για τους βουλευτές της συμπολίτευσης, σημειώνοντας ότι έκαναν το πατριωτικό τους καθήκον απέναντι στον ελληνικό λαό. «Επιβεβαιώσαμε τη συμμετοχή μας στον στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την διεθνή θέση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις της έκτακτης συνόδου κορυφής, λέγοντας πως "μέσα από τη δική μας περιπέτεια η Ευρώπη έγινε πιο πολιτική".

Δήλωσε ότι διασφαλίστηκαν οι δανειακές ανάγκες της χώρας για το επόμενο διάστημα, η εξυπηρέτηση του χρέους και η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και των καταθέσεων των πολιτών, ενώ υποστήριξε, ότι ο δανεισμός με επιτόκιο 3,5% αποτελεί μια ιδιότυπη καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού ομολόγου.

"Οι αποφάσεις που λάβαμε είναι ιστορικής σημασίας και για την ίδια την Ευρώπη, καθώς αποδεικνύεται ότι η Ε.Ε. μπορεί να συμπεριφέρεται ως μια μεγάλη οικονομική και πολιτική δύναμη και να προστατεύσει το ίδιο το νόμισμα", δήλωσε. Εκτίμησε ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να αμφισβητούν την Ελλάδα, πρόσθεσε όμως ότι η Ευρώπη θα απαντά με ισχυρό τρόπο και αλληλεγγύη.

«Πετύχαμε όσα μας κατηγορούσε η αντιπολίτευση [σ.σ. ότι δεν διαπραγματεύομαστε]», υπογράμμισε..

Επίθεση στην αντιπολίτευση

Ο Γ. Παπανδρέου, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για μικροπολιτική λογική και χαρακτήρισε την αντιπολίτευση ότι ασχολείται με δημοσκοπήσεις, αντί να μετέχει στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση. "Τι να τα κάνω τα εκλογικά ποσοστά αν η χώρα μου έχει δυστυχήσει" διερωτήθηκε.

"Αφήνουμε σε άλλους τη φιλοδοξία να γίνουν  πρωθυπουργοι πάσει θυσία, έστω κι αν γίνουν πρωθυπουργοί της δραχμής", είπε.

Χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις για την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως "οι εκκλήσεις μας έμειναν αναπάντητες, αντίθετα περίσσευσε η ανευθυνότητα, η υποκρισία, η λοιδορία, η λάσπη, η αμφισβήτηση του πατριωτισμού μας από αυτούς που έβαλαν φωτιά στο σπίτι και το έβαλαν στα πόδια".

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιδίδεται σε πόλεμο χαρακωμάτων για να μην αλλάξει τίποτα. "Ακόμη και την ενδέκατη ώρα η Νέα Δημοκρατία έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ότι έχει αλλάξει [...] να  συμμετάσχει σε μία εθνική προσπάθεια -θα ήμουν ευτυχής αν είχαν συμμετάσχει", πρόσθεσε.

"Δική μας επιθυμία και βούληση είναι να αλλάξουμε την πατρίδα μας και να μην στεκόμαστε με δάνειες δυνάμεις", είπε και συμπλήρωσε ότι στόχος είναι να μπει ένα τέλος στο κράτος - "πατερούλη".

"Προχωράμε με όσους θέλουν και μπορούν"

Στέλνοντας μήνυμα σε αντιπολίτευση αλλά και μερίδα της κοινοβουλευτικής ομάδας, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει "με όσους θέλουν και μπορούν", εκτιμώντας ότι αυτοί είναι η συντριπτική πλειονότητα των "σκληρά εργαζόμενων", Ελλήνων Πολιτών.

Έδωσε εύσημα στους Έλληνες, λέγοντας ότι έδειξαν «σοφία και σύνεση», έκλεισαν τα αυτιά τους στις «σειρήνες του λαϊκισμού και της ευκολίας» και «άντεξαν και στάθηκαν όρθιοι».

Πρόσθεσε ότι η ιστορία θα καταγράψει αυτή την περίοδο, όχι μόνον ως περίοδο δυσκολιών αλλά και των μεγάλων και προοδευτικών αλλαγών.

Όσον αφορά στην οικονομική πολιτική, δήλωσε: "Η εποχή των ελλειμμάτων τελείωσε. Ακόμη κι αν μηδενίζαμε το χρέος, θα είχαμε έλλειμμα στον προϋπολογισμό, όχι σαν αυτό του 2009 αλλά έλλειμμα. Είναι λογικό οι Ευρωπαίοι εταίροι να μην θέλουν να πληρώνουν το έλλειμμά μας, γι αυτό στόχος ο μηδενισμός του ελλείμματος και η δημιουργία πλεονάσματος".

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό βασικοί άξονες της κυβερνητικής πολιτικής είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, το  ενιαίο μισθολόγιο, οι ξένες επενδύσεις, η καταπολέμηση φοροδιαφυγής, η μείωση φαρμακευτικής δαπάνης, οι επενδύσεις του ΕΣΠΑ και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Για τα ταξί

Κάνοντας αναφορά στις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί -που στάθηκαν η αφορμή για να δεχτεί επίθεση από βουλευτές της συμπολίτευσης ο υπουργός Υποδομών, Γ. Ραγκούσης-, δήλωσε ότι "είναι σταθερή η θέση μας για άνοιγμα των επαγγελμάτων, με κανόνες. Θα ακούσουμε κάθε πρόταση στο πλαίσιο του διαλόγου, για ποιοτικές υπηρεσίες, αλλά οι απελευθέρωση θα γίνει".

Κάλεσε τους αυτοκινητιστές σε διάλογο τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πραγματικός λόγος για αντιπαράθεση και τους ζήτησε να συναισθανθούν τις επιπτώσεις που έχουν οι πράξεις τους.

Κατηγόρησε στελέχη της αντιπολίτευσης ότι υποδαυλίζουν τις κινητοποιήσεις.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

14 σχόλια

11 Ο/Η T.X. έγραψε: (πριν 6 έτη)
Η εξήγηση που δίνω στο γιατί σχεδόν όλα τα σχόλια που διαβάζουμε εδώ είναι βλακώδη είναι ότι μόνο οι βλαμμένοι τρέχουν στο πληκτρολόγιό τους για να σχολιάσουν, νομίζοντας ότι συνομιλούν με τον πρωθυπουργό σε δεύτερο ενικό («κ. Παπανδρέου σε είδαμε τι θέση πήρες», «Άργησες πάλιν», κλπ). Πιστεύω ότι ο Έλληνας που σκέφτεται λίγο πριν μιλήσει δεν κατέχεται από αυτό το αίσθημα του «να του τα χώσει» του «προδότη» και «αμερικανόθρεφτου» πρωθυπουργού, που είναι εν τέλει ένα αίσθημα κατωτερότητας. Γνώμη μου είναι πως αυτά τα εφήμερα blogs της «Ε» εξυπηρετούν μόνο όσους πάσχουν από πληκτρολογοδιάρροια.
12 Ο/Η Δημήτρης_Ζ έγραψε: (πριν 6 έτη)
"Γνώμη μου είναι πως αυτά τα εφήμερα blogs της «Ε» εξυπηρετούν μόνο όσους πάσχουν από πληκτρολογοδιάρροια"

Ενώ εσύ αγαπητέ Τ.Χ. το απάγαυσμα της αντικειμενικότητας και του "λακωνίζειν"...

..πράγματι έχεις δίκιο που αγανακτείς για όσους κατακρίνουν τον πρωθυπουργό που με τα μέτρα του φτώχυνε τον ελληνικό λαό, πλούτισε τους κερδοσκόπους, έφερε τη χώρα στη χρεοκοπία, και που μαζύ με μια συμμορία απατεώνων λένε ψέματα κάθε μέρα, επαναλαμβανόμενα σε όλα τα κανάλια και τα ΜΜΕ, κάνοντας τα να φαίνονται αληθινά, και εξαφανίζοντας όσες απόψεις αποκαλύπτουν την ψευτιά. Έτσι, που πολλοί συμπατριώτες μας παρόλο που αγανακτούν για τα μέτρα νομίζουν ότι είναι το μοναδικό πράγμα που μπορούσε να γίνει.

Όμως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και σύντομα θα επιβεβαιωθεί (και στον ίδιο) και για μοναδική φορά πρόβλεψη του, που ήδη συμβαίνει στο “κοπάδι του”
«Ο κόσμος θα μας πάρει με τις πέτρες»
13 Ο/Η Rimbaud έγραψε: (πριν 6 έτη)
Να υποθέσω ότι τα "καλώς κείμενα" (και καθόλου βλακώδη) σχόλια, κύριε/α Τ.Χ. είναι αυτά που μοιάζουν με τα σχόλια του Πρετεντέρη, του Πορτοσάλτε, του Καψή και των υπόλοιπων φωστήρων - καθοδηγητών μας...
Έλα όμως που υπάρχουν και οι "ανόητοι" που δε μασάνε το κακοχωνεμμένο κουτόχορτο που με τόση φροντίδα και επιμέλεια έχετε εντάξει στο εγκεφαλικό σας διαιτολόγιο...
14 Ο/Η Τάκης Π έγραψε: (πριν 6 έτη)
Τελικά στην Ελευθεροτυπία έχουν μαζευτεί όλοι οι πονεμένοι δεξιοί, που ξέχασαν πολύ γρήγορα πως την χώρα στο χείλος της καταστροφής την έφερε ο πρωθυπουργός του τίποτε και το κόμμα της επάρατης δεξιάς που υποστηρίζουν από τότε που γεννήθηκαν.Ένα κόμμα που ποτέ δεν πρόσφερε τίποτε στην Ελλάδα πέρα από προδοσίες και καταστροφές, μα πάντα είχαν το θράσος να κατηγορούν τους αντιπάλους τους που προσπαθούν να σώσουν όσα αυτοί κατέστρεψαν
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 14

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
ΠΑΣΟΚ
Για το ίδιο θέμα
Για «παραλήρημα» κατηγορεί η Ν.Δ. τον πρωθυπουργό
ΔΗΜΑΡ: Πήραμε ανάσα, χρειάζεται αλλαγή πολιτικής
ΣΥΝ: Επικοινωνιακά τρικ από τον πρωθυπουργό
ΔΗ.ΣΥ.: Αντί πανηγυρισμών είναι ώρα για μεταρρυθμίσεις
Τα ταξί αιχμή της αντιπολιτευτικής τακτικής της Ν.Δ.