Ηλεκτρονική Έκδοση

Ισόβιος αποκλεισμός για Μπέο-Μάκη

Υποβιβάζονται Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα!

Σώζονται Λάρισα-Πανσερραϊκός

Τελευταία ενημέρωση:

Με ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο πριν τις 5 το πρωί και έπειτα από 15ωρη συνεδρίαση, η Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας αποφάσισε τον υποβιβασμό στην Β' Εθνική του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων. Βαριά ποινή και για τους ιδιοκτήτες των δύο ΠΑΕ, τον προφυλακισμένο Αχιλλέα Μπέο και τον καταζητούμενο Μάκη Ψωμιάδη, που «εξορίζονται» διά βίου από το ποδόσφαιρο. Απαλλάχτηκε από κάθε κατηγορία ο προπονητής Γιάννης Παπακώστας.

Η απόφαση για Ολυμπιακό Βόλου και Μπέο

Η απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Super League επέβαλε για τον Ολυμπιακό Βόλου και τον Αχιλλέα Μπέο:

Για τις πειθαρχικές παραβάσεις, οι οποίες προβλέπονται και τιμωρούνται από τις διατάξεις 21Α και 21Β Π.Κ. της ΕΠΟ και πρέπει να επιβληθούν κατ' αναλογική εφαρμογή των άρθρων 94 παρ. 2 (κατ' ιδέαν συρροή) και 98 (κατ' εξακολούθηση έγκλημα) του Π.Κ. οι ακόλουθες πειθαρχικές ποινές:

α) στον Αχιλλέα Μπέο

i) Χρηματική ποινή ενενήντα χιλιάδων (90.000) ευρώ.

ii) Ποινή απαγορεύσεως εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο εφ' όρου ζωής.

iii) Ποινή απαγορεύσεως εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους εφ' όρου ζωής.

β) στην ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ χρηματική ποινή τριακοσίων χιλιάδων 300.000 ευρώ και ποινή αποκλεισμού στην επόμενη κατώτερη κατηγορία δια της καταλήψεως της τελευταίας θέσεως στον οριστικό βαθμολογικό πίνακα της SUPER LEAGUE της αγωνιστικής περιόδου 2010-2011.

Απόφαση για Καβάλα και Ψωμιάδη

Αντιστοίχως η απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής για την Καβάλα και τον Μάκη Ψωμιάδη:

Η πειθαρχική επιτροπή της Super League δέχεται ότι οι εγκαλούμενοι Χρυσόστομος (Μάκης) Ψωμιάδης και ΠΑΕ ΚΑΒΑΛΑ τέλεσαν κατά τα λοιπά τις αποδιδόμενες σε αυτούς πειθαρχικές παραβάσεις και επιβάλλει τις ακόλουθες ποινές:

α) στον Χρυσόστομο (Μάκη) Ψωμιάδη

i) Χρηματική ποινή ενενήντα χιλιάδων (90.000) ευρώ.

ii) Ποινή απαγορεύσεως εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο εφ' όρου ζωής.

iii). Ποινή απαγορεύσεως εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους εφ' όρου ζωής.

β) στην ΠΑΕ ΚΑΒΑΛΑ χρηματική ποινή τριακοσίων χιλιάδων 300.000 ευρώ και ποινή αποκλεισμού στην επόμενη κατώτερη κατηγορία δια της καταλήψεως της τελευταίας θέσεως στον οριστικό βαθμολογικό πίνακα της SUPER LEAGUE της αγωνιστικής περιόδου 2010-2011.

Λάρισα και Πανσερραϊκός

Όπως συνέβη και στην περίπτωση υποβιβασμού του Ηρακλή (και ταυτοχρόνως την παραμονή του Αστέρα Τρίπολης), με τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας θα κερδίσουν την παραμονή τους στην κατηγορία η Λάρισα και ο Πανσερραϊκός. Η επικύρωση της βαθμολογίας δεν παίζει κανένα ρόλο, από τη στιγμή που υπάρχει δικαστική απόφαση για υποβιβασμό ομάδων.

Σημειώνεται ότι οι δύο ΠΑΕ μπορούν να  ασκήσουν εντός 48ωρου έφεση. Εκτιμάται ότι η Επιτροπή Εφέσεων θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Γιουρόπα Λιγκ

Κανονικά θα παίξει ο Ολυμπιακός Βόλου με την Ντιφερντάνζ στο Λουξεμβούργο για τον τρίτο γύρο του Γιουρόπα Λιγκ. Μέχρι να τελεσιδικήσει σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση, η UEFA δεν θα λάβει κανένα πειθαρχικό μέτρο. Αν όμως ο υποβιβασμός είναι οριστικός, τότε η θεσσαλική ομάδα θα αποβληθεί από τα ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Απαλλάχτηκε ο Παπακώστας

Ο προπονητής του Λεβαδειακού, Γιάννης Παπακώστας, κατηγορούμενος για την εποχή που εργαζόταν στην Καβάλα, απαλλάχθηκε από κάθε κατηγορία. Απαλλαγή και για τη μακεδονική ομάδα σε ότι αφορά τις κατηγορίες περί ντόπινγκ.

Έντονες αντιδράσεις στο Βόλο

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στην ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου για την απόφαση της Σούπερ Λίγκας να τον υποβιβάσει στη Β’ Εθνική. Ο πρόεδρος Γιώργος Τόρης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Λουξεμβούργο όπου βρίσκεται για τον σημερινό αγώνα για το Γιουρόπα Λιγκ με την Ντιφερτάνζ τόνισε ότι η διοργανώτρια αρχή ενήργησε αντίθετα με τις οδηγίες της UEFA, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η θεσσαλική ομάδα να καταφύγει και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Παράλληλα, ο κόσμος αναμένεται να βγει στους δρόμους και οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν σκέψεις να αποκλείσει την εφορία και το λιμάνι της πόλης.

 “Σήμερα όλη η Ελλάδα ζει πρωτόγνωρα γεγονότα και καταστάσεις, οι οποίες πλήττουν και τον Ολυμπιακό Βόλου. Δικαιώνονται όλοι όσοι μίλαγαν για προκαθορισμένο υποβιβασμό μιας ομάδας και μιας πόλης. Ο Ολυμπιακός Βόλου εκπροσωπεί επάξια την Ελλάδα στην Ευρώπη, δίνοντας βαθμούς, την στιγμή που κάποιοι συνεδρίαζαν στα υπόγεια της Super League, στις 5:00 τα ξημερώματα, λαμβάνοντας μια απόφαση πέρα για πέρα μια άδικη και αντίθετη από τις οδηγίες της UEFA, όπως είχε δηλώσει προ ημερών ο πρόεδρός της”, είπε αρχικά ο κ. Τόρης, ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο για δικαστικούς αγώνες:

"Εμείς θα κινηθούμε σε όλα τα δικαστικά μέσα. Ο αγώνας για εμάς τώρα αρχίζει και να είναι σίγουροι όλοι πως θα δικαιωθούμε. Τα ευρωπαϊκά δικαστήρια λαμβάνουν αποφάσεις με πραγματικές αποδείξεις και όχι με εικασίες, όπως γίνεται σε τριτοκοσμικές χώρες".

Από κει και πέρα έντονες είναι οι αντιδράσεις και των οπαδών, που τις επόμενες ώρες οι πληροφορίες λένε ότι θα βγουν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και δεν αποκλείεται να αποκλείσουν το λιμάνι. Μάλιστα, ετοιμάζουν και ομαδική κάθοδο στην Αθήνα για την επόμενη εβδομάδα, όπου θα εκδικαστεί η έφεση.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Αχιλλέα Μπέου Νίκος Κακκαβάς με δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι τις επόμενες ώρες θα κατατεθεί ένσταση κατά της πρωτόδικης απόφασης, την οποία χαρακτήρισε αναιτιολόγητη. "Όταν λές κάποιον κλέφτη πρέπει να πεις τι έκλεψε και πότε το έκλεψε την τάδε ημέρα και την τάδε ώρα. Θα εξαντλήσουμε το κάθε περιθώριο που υπάρχει στην Ελλάδα". 

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και των πολιτικών της πόλης, αλλά και του δημάρχου, ενώ ανακοινώθηκε από την ΠΑΕ και συγκέντρωση στο δημαρχείο της πόλης την Παρασκευή το απόγευμα.

Σταύρος Ψωμιάδης: Δεν υπάρχουν στοιχεία, θα φτάσουμε μέχρι το CAS

Αστεία χαρακτήρισε την απόφαση της Σούπερ Λίγκας να υποβιβάσει την Καβάλα ο πρόεδρος της ΠΑΕ Σταύρος Ψωμιάδης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Παράλληλα, τόνισε πως αν η ομάδα του δεν δικαιωθεί στην έφεση που θα καταθέσει, τότε η επόμενη κίνηση είναι η προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήριο. "Κατ’ αρχήν είναι άδικη αυτή η υποτιθέμενη απόφαση. Η γνώμη μου είναι ότι όποιος Έλληνας φίλαθλος διαβάσει την απόφαση θα γελάει, επειδή αυτή είναι χωρίς ισχυρισμούς, χωρίς βάση και αποδεικτικά στοιχεία. Επηρεάστηκαν λόγω των δημοσιογράφων, λόγω του κλίματος, δεν ξέρω. Δεν θέλω να πιστεύω ότι υπήρχε πολιτική βούληση. Δεν υπήρχαν στοιχεία κατά της Καβάλας", είπε ο Σταύρος Ψωμιάδης, ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει για ποιο λόγο ο πατέρας του δεν έχει παραδοθεί ακόμα. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα όσα είπε ο εκ των νομικών εκπροσώπων της Καβάλας Χρήστος Στάθης: "Μια απλή ανάγνωση αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο. Δεν χρειάζονται νομικές γνώσεις. Σήμερα κιόλας θα υποβάλουμε έφεση". Ο κ. Στάθης πρόσθεσε ότι έχει εμπιστοσύνη στην αθλητική δικαιοσύνη, ωστόσο χαρακτήρισε άτυχη στιγμή τη συγκεκριμένη απόφαση. Παράλληλα αναφέρθηκε και στον Μισέλ Πλατινί, που είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί η UEFA να τιμωρήσει τη Φενερμπαχτσέ, καθώς αν αυτή δικαιωθεί στο ποινικό δικαστήριο, η Ομοσπονδία θα εκτεθεί. "Σκεφτείτε να έχει υποβιβαστεί η Καβάλα, να διαλυθεί και να έχουμε το δικαστήριο μετά από 12-15 μήνες και να δικαιωθούμε…".Δεν είχε ενημερωθεί για την πιθανότητα υποβιβασμού ο νέος προπονητής της Καβάλας

Ιδέα δεν είχε ο νέος προπονητής της Καβάλας, Μάριους Σουμούντικα, για τον κίνδυνο υποβιβασμού που αντιμετώπιζε η ομάδα. Ο Ρουμάνος κόουτς μίλησε σε ιστοσελίδα της πατρίδας του και τόνισε ότι πλέον δεν ξέρει αν θα παραμείνει στο τιμόνι της ομάδας, στη Β' Εθνική.

"Δεν το πιστεύω. Έχω μείνει άναυδος. Δεν ήξερα τίποτα. Χθες το βράδυ, ο αθλητικός διευθυντής της Καβάλας ήρθε και μου είπε τα δυσάρεστα νέα ότι δηλαδή η ομάδα υποβιβάζεται. Δεν ξέρω τι θα κάνω. Εχω συμβόλαιο μεν, αλλά δεν ξέρω αν θα μείνω με την Καβάλα στη δεύτερη κατηγορία. Νιώθω άσχημα και για τον Μιρτσέα Μπορνέσκου που τον έφερα εγώ και βρίσκεται πλέον στην ίδια κατάσταση με μένα. Ήρθα στην Ελλάδα με ανοιχτή καρδιά και θέληση να δουλέψω και τώρα βρίσκω τον εαυτό μου στο μέσο ενός σκανδάλου. Θα δούμε τι θα γίνει", δήλωσε εμφανώς ξαφνιασμένος και προβληματισμένος ο Σουμούντικα στο prosport.ro.

Διαβάστε επίσης:

► Μπέος: Γίνεται κάθαρση εντυπώσεων
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ολυμπιακός Βόλου
Στημένα ματς
Καβάλα
Ποδόσφαιρο
Σχετικά αρχεία
Η απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής για την ΠΑΕ Καβάλας - 169 KB
Η απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής για την ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου - 144 KB
Για το ίδιο θέμα
Απόφαση – παρωδία
Ολυμπιακός Βόλου: Αντίθετη από τις οδηγίες της UEFA η απόφαση υποβιβασμού
Μπέος: Γίνεται κάθαρση εντυπώσεων
Σταύρος Ψωμιάδης: Δεν υπάρχουν στοιχεία, θα φτάσουμε μέχρι το CAS
Σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων ο Κούγιας