Ηλεκτρονική Έκδοση

Το 2012 θα δικαστεί ο Μπρέιβικ

Τελευταία ενημέρωση:

Η νορβηγική αστυνομία ολοκλήρωσε σήμερα τις έρευνές της στο νησί Ουτόγια, ενώ αύριο θα ανακριθεί ξανά ο Μπρέιβικ για τα νέα στοιχεία που προέκυψαν, τόσο από το νησί όσο και από το βίντεο και τα αυτοκίνητα που χρησιμοποίησε ο δράστης.

Την ώρα που η νορβηγική αστυνομία ολοκλήρωνε σήμερα τις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων γύρω από το νησί Ουτόγια, όπου την Παρασκευή 68 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το όπλο του ακροδεξιού Μπρέιβικ, ο ανώτατος εισαγγελέας στη Νορβηγία Τορ Άξελ Μπους ανακοίνωνε ότι το κατηγορητήριο κατά του δράστη, -ο οποίος έχει αναγνωρίσει ότι είναι ο υπεύθυνος των δύο επιθέσεων- δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το 2012, οπότε και η δίκη του δεν θα είναι δυνατό να διεξαχθεί πριν από το ερχόμενο έτος.

Παράλληλα η εφημερίδα Aftenposten γράφει σήμερα ότι η νορβηγική αστυνομία αναλύει το βίντεο που τραβήχτηκε με τον Μπρέιβικ, από κάμερα ασφαλείας, κατά τη βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησε με αυτοκίνητο στο Όσλο πριν μεταβεί στο νησί Ουτόγια.

Η αστυνομία χρησιμοποιεί το βίντεο αυτό που ελήφθη μερικά λεπτά πριν από την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου, ώστε να αναλύσει τις κινήσεις του υπόπτου στο Όσλο και στους δρόμους που οδηγούν στο κέντρο της πρωτεύουσας και έξω από αυτό, προσθέτει η Aftenposten.

Πυροτεχνουργοί δήλωσαν ότι το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που εξερράγη κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο θα μπορούσε να έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο μακελειό αν δεν υπήρχε μια υπόγεια διάβαση, η οποία μείωσε τον αντίκτυπο της έκρηξης της βόμβας, από την οποία δημιουργήθηκε ένας κρατήρας, με αρκετά μέτρα διάμετρο και τέσσερα μέτρα βάθος. Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο Μπρέιβικ χρησιμοποίησε πιθανότατα μια ηλεκτρική ασφάλεια, η οποία του έδωσε περιθώριο ενός λεπτού και 15 δευτερολέπτων για να φύγει.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της αστυνομίας, οι αρχές συνεχίζουν να ερευνούν επίσης τα στοιχεία από τον υπολογιστή του Μπρέιβικ και τη δραστηριότητά του στο Διαδίκτυο πριν από τις επιθέσεις, αλλά και το νοικιασμένο αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στη βομβιστική επίθεση.  και το οποίο ήταν το στοιχείο που οδήγησε την αστυνομία στον Μπρέιβικ.

Εν τω μεταξύ, συνελήφθη ένας 18χρονος άνδρας, έπειτα από έρευνα στο σπίτι του, όπου η αστυνομία ανακάλυψε αντικείμενα και υλικά κατάλληλα για την παρασκευή εκρηκτικών μηχανισμών. Η αστυνομία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι κινητοποιήθηκε όταν ανακάλυψε 10 κιλά νιτρικού αμμωνίου σε συσκευασία λιπάσματος που είχε σταλεί από την Πολωνία στον ύποπτο. Ωστόσο, στην ανακοίνωση προστίθεται ότι δεν ανακαλύφθηκε κάποια σχέση με την διπλή επίθεση του Μπράιβικ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Νορβηγία
Για το ίδιο θέμα
Ικανοποιημένοι οι Νορβηγοί από την διαχείρηση των συνεπειών της επίθεσης Μπρέιβικ
Σε τεταμένη ατμόσφαιρα συνεχίζεται η καθημερινή ζωή στη Νορβηγία