Έντυπη Έκδοση

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ 1,5 ΕΚΑΤ. ευρώ

Εισαγγελέας για την Οπερα... της πεντάρας

Εισαγγελική έρευνα διεξάγεται για την οικονομική διαχείριση στην Οπερα Θεσσαλονίκης. Ο οικονομικός έλεγχος από τους ορκωτούς ελεγκτές έχει ολοκληρωθεί και το πόρισμα διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, ο οποίος με τη σειρά του διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί ποινικά αδικήματα στην οικονομική διαχείριση της Οπερας Θεσσαλονίκης και να κρίνει αν υπάρχει λόγος για να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Στιγμιότυπο  από την όπερα «Ντον Τζοβάνι» (φωτογρ. Ν. Στυλιανίδης) Στιγμιότυπο από την όπερα «Ντον Τζοβάνι» (φωτογρ. Ν. Στυλιανίδης) Οι ευθύνες

«Το πρόβλημα του χρέους της Οπερας Θεσσαλονίκης σαφέστατα θα πρέπει να συνδυαστεί με την αναζήτηση ευθυνών, οι οποίες πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα πρέπει να προσωποποιηθούν», τονίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Σωτήρης Χατζάκης, και ζητά την κάλυψη του χρέους της Ο.Θ. από το ΥΠΠΟΤ, με έκτακτη επιχορήγηση. Παρά τον διορισμό νέας προσωρινής διοίκησης στην Ο.Θ. και την ενοποίηση της Ο.Θ. με το ΚΘΒΕ, το πρόβλημα του χρέους παραμένει και συνεχίζει να βαραίνει το θέατρο.

«Το χρέος της Ο.Θ. ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ και ήδη έχουν κατατεθεί αγωγές και κατά του ΚΘΒΕ, που ανέρχονται σε 800.000 ευρώ. Ευτυχώς, μέχρι τώρα, δεν υπήρξε καμία δικαστική απόφαση εις βάρος του θεάτρου, αν και μια τέτοια απόφαση θα ήταν νόμω βάσιμη, καθώς το ΚΘΒΕ και η Ο.Θ. έχουν το ίδιο ΑΦΜ», τονίζει ο πρόεδρος του ΚΘΒΕ, Μάκης Τρικούκης. Το χρέος της Ο.Θ. έρχεται να προστεθεί στο χρέος του ΚΘΒΕ, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 2,5 - 3 εκατ. ευρώ.

Ομως στο πάγιο αίτημα του ΚΘΒΕ να μην επιβαρυνθεί από το χρέος της Ο.Θ, από πλευράς ΥΠΠΟΤ δεν υπάρχει καμία απολύτως απάντηση, εδώ και έναν χρόνο. Το οικονομικό παραμένει. «Η μόνη λύση που έχουμε μέχρι τώρα, από τη στιγμή που θα ψηφιστεί ο νόμος για την ενοποίηση, είναι ότι το ΚΘΒΕ θα μπορεί πλέον να αποφασίζει και να υπογράφει, θεσμικά πλέον, για οτιδήποτε αφορά την όπερα», προσθέτει ο Μ. Τρικούκης.

«Αν το χρέος της Ο.Θ. περάσει στο ΚΘΒΕ, τότε αυτό θα είναι δυσβάσταχτο για το θέατρο», τονίζει ο Σωτήρης Χατζάκης. Οπως λέει, υπήρξαν συνεχείς παρεμβάσεις συμβουλευτικού χαρακτήρα προς την εφορεία της Ο.Θ. για «μετριοπάθεια» στην οικονομική διαχείριση -καθώς δεν μπορούσαν να υπάρξουν θεσμικού χαρακτήρα παρεμβάσεις- αλλά δεν εισακούστηκαν.

Ο Σ. Χατζάκης πιστεύει ότι η κάλυψη του χρέους από το ΥΠΠΟΤ με έκτακτη επιχορήγηση είναι εφικτή, παρά την οικονομική κατάσταση, «τη στιγμή μάλιστα που η πόλη έχει αρθρώσει το δικαίωμα να θέλει την Οπερα, και τη στιγμή που, κατά τη γνώμη μου, θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε και σε καλλιτεχνικό επίπεδο επίσης και με την ΚΟΘ και με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ώστε να υπάρχει μία συγκέντρωση δυνάμεων», τονίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ.

Και ο ίδιος χαρακτηρίζει θετική την ενοποίηση της Ο.Θ με το ΚΘΒΕ, γιατί τώρα το θέατρο θα μπορεί να παρεμβαίνει και να ελέγχει θεσμικά πλέον, μέσω του Δ.Σ. του, τα οικονομικά της Ο.Θ.. «Θα είναι πολύ σημαντικό, για να μην ξαναπέσουμε στο ίδιο σημείο», προσθέτει.

Τόσο ο Σ. Χατζάκης όσο και ο Μ. Τρικούκης, αισιοδοξούν ότι, αν υπάρξει λύση στο θέμα του χρέους από πλευράς του ΥΠΠΟΤ, τότε το ΚΘΒΕ θα μπορέσει να παρουσιάσει στην καλλιτεχνική περίοδο 2011 - 2013, μια παραγωγή όπερας, παρ' ότι κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που έχει ήδη ανακοινωθεί. «Μια πειραματική παραγωγή όπερας, που σημαίνει και μειωμένο κόστος, σε συνεργασία μάλιστα με την ΚΟΘ και το ΜΜΘ, είναι κάτι που νομίζω ότι θα μπορούσε να γίνει», καταλήγει ο Σ. Χατζάκης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Οπερα