Έντυπη Έκδοση

Σομαλία: αρνούνται πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια

Φυλακισμένοι σε στρατόπεδα της αλ Σαμπάμπ, εκατοντάδες Σομαλοί πεθαίνουν καθημερινά από πείνα, καθώς η ισλαμιστική οργάνωσή τους εμποδίζει να φύγουν από τις περιοχές που ελέγχει, τη στιγμή που ο ΟΗΕ και οι οργανώσεις αρωγής έχουν ξεκινήσει τη μεταφορά βοήθειας με αερογέφυρα για την αντιμετώπιση του λιμού στο Κέρας της Αφρικής.

Η φρικιαστική αποκάλυψη για τα κέντρα «φυλάκισης πεινασμένων» της αλ Σαμπάμπ έρχεται από τους «New York Times», ενώ αυξάνονται οι φωνές που καταγγέλλουν ότι η πείνα στο Κέρας της Αφρικής, η χειρότερη των τελευταίων 60 ετών, οφείλεται εν μέρει σε μια «συλλογική αποτυχία τερματισμού του πολέμου στη Σομαλία». Ηδη δεκάδες χιλιάδες Σομαλοί έχουν πεθάνει από πείνα, 2 εκατ. παιδιά είναι υποσιτισμένα και τουλάχιστον 500.000 σε κρίσιμη κατάσταση.

«Ξηρασία, όχι λιμός»

Σύμφωνα με πηγές της αμερικανικής εφημερίδας, η αλ Σαμπάμπ, οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και ελέγχει το νότιο τμήμα της Σομαλίας, τα τελευταία 20 χρόνια, έχει δημιουργήσει στρατόπεδα στα οποία «φυλακίζει» όσους προσπαθούν να διαφύγουν για να αποκτήσουν πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια. Τον περασμένο μήνα ο ΟΗΕ κήρυξε τις περιοχές ελέγχου της οργάνωσης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι αντάρτες της αλ Σαμπάμπ αρνήθηκαν να άρουν την απαγόρευση εισόδου για κάποιες δυτικές ανθρωπιστικές οργανώσεις, διαψεύδοντας τις ανακοινώσεις του ΟΗΕ για λιμό και μιλώντας για «προπαγάνδα». «Υπάρχει ξηρασία στη Σομαλία, αλλά όχι λιμός. Αυτό που ανακοίνωσε ο ΟΗΕ είναι 100% λάθος», δήλωνε εκπρόσωπος της οργάνωσης, προσθέτοντας ότι «οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εξακολουθούν να μην είναι ευπρόσδεκτες στις ζώνες που ελέγχουν οι αντάρτες».

Μεγάλο μέρος της Σομαλίας είναι βυθισμένο στην αναρχία και τη βία μετά την ανατροπή του δικτάτορα Σιάντ Μπαρέ το 1991, με αποτέλεσμα το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων να είναι σχεδόν αδύνατο. Οι περισσότερες αναχώρησαν από τη Σομαλία το 2009, έπειτα από απειλές της αλ Σαμπάμπ, ωστόσο κάποιες συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στην περιοχή με τη βοήθεια ντόπιων συνεργατών.

«Οι αλ Σαμπάμπ παίζουν με τη ζωή του πληθυσμού, εμποδίζοντας όχι μόνο να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και τους ανθρώπους να φθάσουν σ' αυτή», δήλωσε ο πρόεδρος της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης (BAD), Ντόναλντ Καμπερούκα, κάνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τις περιοχές της Σομαλίας στις οποίες υφίσταται το κράτος δικαίου. Ζήτησε επίσης ενίσχυση της βοήθειας στην ειρηνευτική δύναμη της Αφρικανικής Ενωσης, ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Σομαλία προτού ξεκινήσουν οι συνολίες για το σχηματισμό κυβέρνησης κοινής αποδοχής.

Εν τω μεταξύ εκπρόσωποι των ανθρωπιστικών οργανώσεων υποστηρίζουν ότι πλέον δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης. Ζητούν σχεδιασμό για τη διοχέτευση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε υποδομές ώστε να εξασφαλίζεται η παραγωγή τροφίμων, αλλά και επιμόρφωση των Σομαλών για οικογενειακό προγραμματισμό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αφρική
Σομαλία