Έντυπη Έκδοση

Ζητούν γεωγραφική ένδειξη για την τεντούρα Πατρών

Είναι το παραδοσιακό ηδύποτο της Πάτρας. Σύμφωνα με την παράδοση, η προέλευσή της ανάγεται στον 15ο αιώνα, την εποχή της Ενετοκρατίας. Οι παλιοί Πατρινοί ονόμαζαν την τεντούρα -από το λατινικό tinctura, δηλ. βάμμα, εκχύλισμα- και «μοσχοβολήθρα», επειδή είχε έντονο άρωμα, και την έπιναν συνήθως έπειτα από ένα καλό γεύμα, σαν χωνευτικό λικέρ, αλλά και κατά τα διαλείμματα μιας κοπιαστικής αγροτικής εργασίας, κυρίως στα αλώνια. Πίνεται σκέτη ή με πάγο. Κατασκευάζεται από απόσταγμα κανέλας και γαρίφαλου.

Παραδοσιακό ηδύποτο με προέλευση από την εποχή της Ενετοκρατίας Παραδοσιακό ηδύποτο με προέλευση από την εποχή της Ενετοκρατίας Την αναγνώριση της τεντούρας Πατρών ως προϊόντος με γεωγραφική ένδειξη προωθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ύστερα από σχετικό αίτημα που υπεβλήθη από τον Σύλλογο Ποτοποιών Πάτρας. Σε συνάντηση που είχαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, και ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας, Γιώργος Αγγελόπουλος, με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ποτοποιών ενημερώθηκαν εκτενώς για την έως τώρα προετοιμασία αλλά και για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε η τεντούρα Πατρών να πιστοποιηθεί ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης, αναγνωρισμένο στην Ευρώπη και διεθνώς. Ηδη ο Σύλλογος Ποτοποιών έχει, από το 2009, υποβάλει πλήρη φάκελο στο Γενικό Χημείο του Κράτους, φορέας που είναι αρμόδιος για την αποστολή όλων των σχετικών στοιχείων στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, έστειλε για το θέμα αυτό επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, με την οποία ζητά την απεμπλοκή όλων των διαδικασιών και την επιτάχυνση της υποβολής του τεχνικού φακέλου στην αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. Οπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο περιφερειάρχης, «στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 110/2008 και συγκεκριμένα στο παράρτημα 3 είναι καταχωρισμένη η τεντούρα ως λικέρ με χώρα προέλευσης την Ελλάδα». Και προσθέτει: «Είναι όμως απαραίτητο, με προθεσμία αποκλεισμού, να αποσταλεί από το Γενικό Χημείο του Κράτους ο τεχνικός φάκελος που έχει καταθέσει ο Σύλλογος Ποτοποιών Πάτρας στην Επιτροπή, ώστε να αξιολογηθεί και να αποτελεί η τεντούρα Πατρών προϊόν με γεωγραφική ένδειξη».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τεντούρα οφείλει τη γεύση, το άρωμα και το χρώμα της στα εκχυλίσματα μπαχαρικών που περιέχει, κυρίως κανέλας, γαρίφαλου και μοσχοκάρυδου, αλλά επίσης κίτρου, μανταρινιού, μαστίχας Χίου κ.λπ. Πίνεται οποτεδήποτε: έπειτα από ένα καλό γεύμα, ως χωνευτικό λικέρ, στην καφετέρια και στο μπαρ ως κανονικό ποτό, σκέτη ή με σόδα ή τόνικ αλλά κυρίως παγωμένη σε μικρά ποτηράκια, με κρέμα γάλακτος και τριμμένη κανέλα. Συνδυάζεται ωραία σε κοκτέιλ με μπράντι ή ρούμι. Συνοδεύεται υπέροχα με αποξηραμένα φρούτα, καρύδια και λουκουμάδες. Επίσης προσθέτοντας στον καφέ σας ένα σφηνάκι τεντούρα τού δίνετε μια ξεχωριστή, αρωματική γεύση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Πώς δεν θα μας ξεραθούν