Έντυπη Έκδοση

ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΣΤΑ ΕΝΤΟΣ • 20 ΣΤΡΕΜΜ. ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΤΟΣ

Σε 5 ζώνες η Δυτ. Αττική

Αλλαγές στη δόμηση και στις εντός ορίων περιοχές των οικισμών που βρίσκονται στους ορεινούς όγκους της Δυτικής Αττικής προβλέπει το σχέδιο διατάγματος που ενέκρινε ομόφωνα η διοίκηση του Οργανισμού Αθήνας και δόθηκε στους φορείς για να γνωμοδοτήσουν, με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2012.

Ο μέγιστος συντελεστής δόμησης ορίζεται στο 0,2, ενώ σήμερα κλιμακώνεται ανάλογα με το οικόπεδο φτάνοντας έως και το 0,8. Επιπλέον η κάλυψη δεν μπορεί να περνά το 15%.

Στις εκτός σχεδίου περιοχές η δόμηση θα απαγορευτεί, με εξαίρεση κάποιους μικρούς θυλάκους, κυρίως σε υπάρχουσες οικιστικές περιοχές, που θα επιτρέπεται αλλά με ιδιαίτερα αυστηρούς όρους. Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούνιο του 2010 έχει επιβληθεί απαγόρευση έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών σε ολόκληρη την εκτός σχεδίου περιοχή που καλύπτει περίπου 500.000 στρέμματα στις παρυφές των βουνών Πατέρας, Πάστρα, Γεράνεια και Κιθαιρώνας. Με το σημερινό θεσμικό πλαίσιο, η δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές επιτρέπεται σε γήπεδα 4 στρεμμάτων, ενώ ισχύουν και οι παρεκκλίσεις για μικρότερες επιφάνειες που σε ειδικές περιπτώσεις φτάνουν ώς τα 750 τετραγωνικά.

Με τις νέες διατάξεις, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να διαθέτει 20 στρέμματα, χωρίς να προβλέπεται από το σχέδιο διατάγματος παρέκκλιση στα 4 στρέμματα. Επιπλέον η επιφάνεια της νέας οικοδομής, εφόσον πρόκειται για κατοικία, θα περιορίζεται στα 160 τετραγωνικά, έναντι 200 που προβλέπεται κατά κανόνα στις εκτός σχεδίου περιοχές. Προβλέπονται επίσης αναψυκτήρια έως 120 τετραγωνικά, ενώ για εγκαταστάσεις αγροτουρισμού επιτρέπονται 200 τετραγωνικά συν 60 τετραγωνικά αυτοτελών αποθηκευτικών χώρων. Τα 60 τετραγωνικά αφορούν και τις γεωργικές αποθήκες, όπου το ύψος του κτηρίου δεν μπορεί να ξεπερνά τα 3 μέτρα ενώ απαιτείται έγκριση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

42 συνεταιρισμοί

Οι ορεινοί όγκοι της Δυτικής Αττικής θεωρούνται οι λιγότερο «μολυσμένοι» από ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Η αυθαίρετη δόμηση είναι περιορισμένη, ενώ 42 οικοδομικοί συνεταιρισμοί διεκδικούν από δεκαετίες πάνω από 15.000 στρέμματα, κυρίως δασικές περιοχές που ανήκουν στο Δημόσιο. Είχαν εκχωρηθεί από το κράτος σε ρητινοσυλλέκτες, αλλά στη δεκαετία του '50 οι άδειες είχαν ανακληθεί, όταν διαπιστώθηκαν οι πρώτες αγοραπωλησίες με σκοπό τη δόμηση.

Ολόκληρη η περιοχή χωρίζεται σε πέντε ζώνες:

*Στη ζώνη Α', που αποτελεί περίπου το 80% της περιοχής, θεσπίζεται καθεστώς απόλυτης προστασίας, όπου θα οργανωθεί πάρκο ιστορικών και μυθολογικών διαδρομών. Εδώ βρίσκονται τα αρχαία περάσματα που ένωναν την Πελοπόννησο με τις υπόλοιπες περιοχές. Σημεία αναφοράς το Μεγάλο και το Μικρό Βαθυχώρι, ενώ στο Πόρτο Γερμενό έχουν βρεθεί ερείπια των Μεγαρικών Αιγοσθενών, στις παρυφές του όρους Πατέρας ευρήματα της αρχαίας Ερένειας και στη θέση Κάζα το περίφημο φρούριο των Ελευθερών. Προβλέπονται τρία καταφύγια, από ένα στα όρη Κιθαιρώνας, Πατέρας και Γεράνεια, καθώς και περίπτερα ενημέρωσης με επιφάνεια 30 τετραγωνικά και ύψος πέντε μέτρα, μαζί με τη στέγη.

*Στη ζώνη Β' εντάσσεται το μεγαλύτερο μέρος του υγρότοπου της Ψάθας, όπου επιτρέπονται μόνον περίπτερα ενημέρωσης με τους ίδιους όρους δόμησης που ισχύουν στην Α' ζώνη. Στην περιοχή έχουν εντοπιστεί πάνω από 100 είδη άγριων πουλιών, πολλά από τα οποία είναι υπό εξαφάνιση και ώς τώρα δεν έχουν ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας.

*Κατοικία και γεωργικές χρήσεις επιτρέπονται στη ζώνη Γ' που καλύπτει περίπου το 8% της περιοχής. Σε επιλεγμένες τοποθεσίες προβλέπονται αγροτουριστικές εγκαταστάσεις.

*Στη ζώνη Δ' περιλαμβάνονται οι διάσπαρτες τοποθεσίες εισόδου στο πάρκο, όπου θα γίνουν ειδικές διαμορφώσεις με καθιστικά και χώρους για παρκάρισμα οχημάτων.

*Η ζώνη Ε' περιλαμβάνει δύο μεγάλες ενότητες με ειδικές χρήσεις, που αφορούν τα λατομεία της Μάνδρας και την περιοχή εγκατάστασης αιολικού πάρκου και άλλων μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επισκευές

Το σχέδιο διατάγματος προβλέπει ότι διατηρούνται τα νομίμως υφιστάμενα σήμερα κτήρια κατοικιών, ναών, μονών και χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων, ακόμη και αν με το νέο καθεστώς δεν προβλέπονται στην περιοχή που βρίσκονται οι συγκεκριμένες χρήσεις. Οι ιδιοκτήτες τους έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άδεια επισκευής. Οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί ώς τον Ιούνιο του 2010 υλοποιούνται με το σημερινό καθεστώς.

Με το προωθούμενο διάταγμα ολοκληρώνεται το καθεστώς προστασίας για το σύνολο των ορεινών όγκων της Αττικής, που καλύπουν 1,3 εκατ. στρέμματα. Οι επόμενοι στόχοι του Οργανισμού Αθήνας είναι η αναθεώρηση των διαταγμάτων που αφορούν την Πεντέλη, ώστε να εναρμονιστεί με το καθεστώς που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα για τον Υμηττό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πολεοδομία και Χωροταξία
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων