Έντυπη Έκδοση

Βαφτίζουν τα παλιά φάρμακα καινοτόμα

Ηαντικατάσταση παλιών, δοκιμασμένων φαρμάκων με δήθεν νέα, τα οποία βαπτίζουν καινοτόμα, είναι ένα ελληνικό παράδοξο. Ο συνδυασμός brand γενοσήμων και οριζόντιας αντιμετώπισης των τιμών έχει αποτέλεσμα περίπου 300-400 δήθεν καινοτόμα φάρμακα στα νέα δελτία φαρμάκων που εκδίδονται κάθε τρεις μήνες.

Δήθεν καινοτόμα διότι η παγκόσμια αγορά περιμένει μόλις 17 πραγματικά καινοτόμα φάρμακα μέχρι το 2016!

Τα «καινοτόμα» φάρμακα είναι φάρμακα παλιά, εξηγεί ο Ανδρ. Γαλανόπουλος: παίρνει μια εταιρεία ένα φάρμακο 40 χρόνων για την αντιμετώπιση του διαβήτη για παράδειγμα, το glucofaz, το οποίο κοστίζει 2,30 ευρώ και έχει καταταγεί καινοτόμο και κορυφαίο στην αντιμετώπιση της πάθησης παγκοσμίως. Συνδυάζει η εταιρεία το εν λόγω φάρμακο με το blufaz, βαφτίζει το νέο φάρμακο eucreas και το κυκλοφορεί έναντι 130 ευρώ το κουτί!

Με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου η τιμή του φαρμάκου μειώθηκε στα 52 ευρώ, παραμένοντας ωστόσο υπερπολλαπλάσια του αρχικού φαρμάκου που σήμερα εξακολουθεί να κοστίζει 2,30 ευρώ. «Αυτά είναι τα αποτελέσματα των αποσπασματικών προσεγγίσεων στο γενόσημο φάρμακο», λέει ο Ανδρ. Γαλανόπουλος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Φαρμακοβιομηχανία και εμπόριο φαρμάκων
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Για το ίδιο θέμα
Πανάκριβη φαρμακευτική αγωγή με σινιέ αντίγραφα