Έντυπη Έκδοση

Υπουργοί, σχολιαστές της επικαιρότητας!

Με την τελεσίδικη απόφαση παραμονής του Βόλου και της Καβάλας στο πρωτάθλημα της Super League, το ποδοσφαιρικό σύστημα έβγαλε κοροϊδευτικά τη γλώσσα του στα μούτρα της κυβέρνησης (και ολόκληρης της κοινωνίας), επιχαίροντας έτσι για την ικανότητά του να επιβάλει τη δική του θέληση, κόντρα στο δημόσιο αίσθημα και την κοινή λογική.

Επί της ουσίας, τίποτα το παράξενο, τίποτα έξω από την καθημερινή ποδοσφαιρική πρακτική. Μια επιτροπή διορισμένη από το «βαθύ κράτος» του ποδοσφαίρου πήρε μια απόφαση που συμβαδίζει πλήρως με το πνεύμα και τη λογική των προηγούμενων αποφάσεών της, οι οποίες απέβλεπαν στη μέχρι προκλήσεως επικράτηση της αυθαιρεσίας, της διαφθοράς και του τραμπουκισμού.

Ποιος, αλήθεια, περίμενε κάτι διαφορετικό; Ούτε καν η ίδια η κυβέρνηση, που υποτίθεται ότι ευαγγελίζεται την κάθαρση. Γι' αυτό και μέσω εξουσιοδοτημένων σχολιαστών της επικαιρότητας (Γερουλάνος, Νικητιάδης, Μπιτσαξής) ψευτοαπειλούσε ότι αν δεν έμενε ικανοποιημένη από τις αποφάσεις, θα επέβαλε μια σειρά από οικονομικά μέτρα που τάχα θα έκαναν δύσκολη τη ζωή των παραγόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου...

Μάλιστα! Και τότε το σύστημα, διά του αμόλυντου Πιλάβιου και του «υπουργού Εξωτερικών» Θ. Θεοδωρίδη, κουβάλησε τον Πλατινί στον Γερουλάνο και τον Παπανδρέου, ώστε κατ' αρχήν να επιβεβαιωθεί το (διοικητικά) ανεξέλεγκτο του ελληνικού ποδοσφαίρου και κατόπιν να ισχυροποιηθούν, εκ των προτέρων, οι αποφάσεις-εκτρώματα που προετοίμαζαν οι επιτροπές του Κανελλόπουλου.

Φυσικά τα παλικάρια της κυβέρνησης κολακεύτηκαν από την τιμή που τους έκανε ο άλλοτε μέγιστος παγκόσμιος σταρ, απόλαυσαν τα τηλεοπτικά πλάνα και τις φωτογραφίες που έβγαλαν μαζί του και αφού είπαν και τις συνηθισμένες παπαριές, χαλάρωσαν, βέβαιοι ότι το ποδόσφαιρο έχει και τις καλές του εκδοχές, τις οποίες μόλις είχαν την ευκαιρία, στο πρόσωπο του Πλατινί, να γνωρίσουν.

Η απόφαση της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ έφερε μια ανυποψίαστη κυβέρνηση ενώπιον της αμείλικτης πραγματικότητας και μια καυτή πατάτα να της τσουρουφλίζει τα χέρια. Και τώρα τι γίνεται μάγκες; Εχετε, μήπως, το σθένος να ματαιώσετε τη διεξαγωγή του προσεχούς πρωταθλήματος ή απλώς θα επιβάλετε τον πολυδιαφημισμένο οικονομικό αποκλεισμό (ΕΡΤ, ΟΠΑΠ, εθνικά στάδια) για τον οποίο η Super League έχει ήδη λάβει τα μέτρα της;

Η κάθαρση στο ποδόσφαιρο έχει γίνει οπερέτα! Γιατί πολύ απλά, το μόνο που αλλάζει σε σχέση με πέρυσι, είναι ότι ο Αχιλλέας με τον Μάκαρο πρέπει να δουλέψουν λίγο παραπάνω για να κερδίσουν τους βαθμούς που αφαίρεσε από τις ομάδες τους η... άσπλαχνη επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ.

Το πράγμα, λοιπόν, δεν σώζεται σήμερα. Οχι τόσο γιατί η κυβέρνηση δεν τολμά να πάρει μια απόφαση που θα ξεπεράσει τον εαυτό της, όσο γιατί δεν αντέδρασε όταν ακόμα ήταν σε θέση να ελέγξει τον τρόπο απονομής της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης. Με λίγα λόγια, μόλις έσκασαν οι αποκαλύψεις με τα στημένα έπρεπε, με νομοθετική ρύθμιση, να σαρώσει το σημερινό δικαιοδοτικό πλαίσιο, για να ξεδοντιάσει τους Πιλάβιους και τους Κανελλόπουλους και να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Γιατί, με βάση τις προηγούμενες αποφάσεις της, η επιτροπή εφέσεων ήταν βέβαιο ότι θα επέβαλε όση κάθαρση μπορούσαν να ανεχθούν οι... αδιάφθοροι του ελληνικού ποδοσφαίρου και όχι όση δικαιολογημένα απαιτούσε η κοινή γνώμη.

Οσο για το περίφημο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, ας το προστάτευε από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης ο Πλατινί, αποβάλλοντας τις ελληνικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις! Αυτή η απειλή δεν εκτοξεύεται συνήθως; Ε, λοιπόν, ας την υλοποιούσαν, και τότε θα έχανε η Βενετιά βελόνι....

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Στη στήλη
Φιλιππικοί