Έντυπη Έκδοση

Οι σειρές που τρέλαναν τα μηχανάκια

Βαδίζουμε όπως όλα δείχνουν στη χειρότερη τηλεοπτική σεζόν, καθώς τα ιδιωτικά κανάλια συνεχίζουν τις περικοπές, κυρίως σε ελληνικό πρόγραμμα λόγω της κατακόρυφης μείωσης διαφημιστικών εσόδων, επενδύοντας όλο και περισσότερο σε ριάλιτι, τηλεπαιχνίδια, ξένα σίριαλ.

Και όμως, οι τηλεοπτικοί σταθμοί τη δεκαετία που μας πέρασε στήριξαν την επιτυχία τους κυρίως σε ελληνικές σειρές οι οποίες μεταδίδονται κατά βάση στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης και προσέλκυαν σχεδόν πάντα ιδιαίτερο μεγάλο αριθμό τηλεθεατών.

3.683.000 τηλεθεατές

Την τηλεοπτική σεζόν που μας πέρασε είναι χαρακτηριστικό ότι το ενδιαφέρον των τηλεθεατών μονοπώλησε «Το Νησί» (ΜΕΓΚΑ) από το μυθιστόρημα της Βικτόρια Χίσλοπ, σε σενάριο Μιρέλας Παπαοικονόμου και σκηνοθεσία Θοδωρή Παπαδουλάκη. Επεισόδιο του σίριαλ έφθασε να καθηλώνει μπροστά στις μικρές τους οθόνες 3.683.000 τηλεθεατές κατά μέσον όρο, που είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός για εβδομαδιαία σειρά την τελευταία δεκαετία.

Ορισμένοι παρομοίαζαν αυτό που συνέβη με το «Νησί» με ό,τι συνέβαινε παλαιότερα με τον «Αγνωστο πόλεμο» στα πρώτα βήματα της τηλεόρασης στην Ελλάδα ή και αργότερα με την «Τόλμη και γοητεία» όπου καίγονταν φαγητά (η σειρά προβαλλόταν μεσημέρι) και ερήμωναν ακόμα και στρατόπεδα.

Μονοπώλιο

Μια ματιά στους αριθμούς της τελευταίας δεκαετίας σύμφωνα με τις μετρήσεις της AGB, που τώρα πλέον έχει γίνει Nielsen Audience Measurement, δείχνει ότι ΜΕΓΚΑ και ΑΝΤ-1 μονοπωλούν το ενδιαφέρον του κοινού με τις σειρές που έχουν μεταδώσει. Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας, ο ΑΝΤ-1 είχε την πρωτοκαθεδρία ενώ τελευταία τα σκήπτρα έχει πάρει το ΜΕΓΚΑ. Στα καλύτερα 20 σίριαλ (τα δύο καλύτερα κάθε τηλεοπτικής σεζόν, όπου προσμετρώνται επεισόδια με τις υψηλότερες τηλεθεάσεις) 13 θέσεις έχει καπαρώσει το ΜΕΓΚΑ και 7 ο ΑΝΤ-1.

Να σημειώσουμε ότι ο αριθμός τηλεθεατών μεταξύ διαφορετικών σεζόν δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμος καθώς έχουν υπάρξει αλλαγές τόσο στο δείγμα όσο και στη γεωγραφική κάλυψη. Από τον Σεπτέμβριο του 2008 το δείγμα της Nielsen επεκτάθηκε σε όλη την επικράτεια, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία ο πληθυσμός αναφοράς από 9.081.000 τηλεθεατές που ήταν τα προηγούμενα χρόνια είναι πλέον 10.184.000.

Την τηλεοπτική σεζόν 2001-2002 τις δύο πρώτες θέσεις μοιράστηκαν ΜΕΓΚΑ και ΑΝΤ-1 με το «Είσαι το ταίρι μου» του πρώτου να προσελκύει μέχρι και 1.929.000 τηλεθεατές (με τις τότε μετρήσεις) και το «Ακρως οικογενειακόν» του δεύτερου (μεταδίδεται και αυτήν την περίοδο σε πολλοστή επανάληψη) να καθηλώνει στους καναπέδες τους 1.289.000 άτομα. Τις επόμενες σεζόν μέχρι και το 2004-2005 ο ΑΝΤ-1 σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον των τηλεθεατών, με το ΜΕΓΚΑ να μπαίνει σφήνα με τη «Λένη» το 2003-2004 (1.972.000). Πάντως τους περισσότερους τηλεθεατές φαίνεται να συγκεντρώνει επεισόδιο του «Καφέ της Χαράς» (ΑΝΤ-1) τη δεύτερη σεζόν μετάδοσής του (2004-2005) φθάνοντας τους 2.571.000.

Αλλαγή σκυτάλης

Επειτα, τα πράγματα αλλάζουν με το ΜΕΓΚΑ να αντεπιτίθεται. Η αλλαγή σκυτάλης γίνεται ουσιαστικά με τη σειρά «Στο παρά πέντε» του Γιώργου Καπουτζίδη που αλλάζει τους συσχετισμούς. Και αυτή πάντως πετυχαίνει να καθηλώσει περισσότερα άτομα μπροστά στους δέκτες τους τη δεύτερη σεζόν που μεταδίδεται (2006-2007) φθάνοντας τα 2.931.000, ενώ αυτή την περίοδο προβάλλεται επίσης σε επανάληψη. Τις τελευταίες σεζόν εμφανίζονται και σίριαλ που είναι διασκευές ξένων σειρών. Ξεχωρίζουν το «Λάκης ο γλυκούλης» (ΜΕΓΚΑ) με τον Πέτρο Φιλιππίδη που έφθασε (2008-2009) να καθηλώνει 2.363.000 και το «Ευτυχισμένοι μαζί» στο ίδιο κανάλι με Γιάννη Μπέζο, Κατερίνα Λέχου, Δημήτρη Μαυρόπουλο να προσελκύουν το ενδιαφέρον μέχρι και 2.193.000 τηλεθεατών.

Χωρίς μυθοπλασία

Τα τελευταία χρόνια η δημόσια τηλεόραση έμεινε εκτός της αγοράς των σειρών μυθοπλασίας. Η σημερινή διοίκηση της ΕΡΤ έχει αποφασίσει να βάλει και πάλι ελληνικά σίριαλ στο πρόγραμμά της.

Παρότι όμως έχει στα χέρια της ενδιαφέρουσες προτάσεις, δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε αναθέσεις με αποτέλεσμα να θεωρείται δύσκολο να προλάβει να προσθέσει στο πρόγραμμά της κάποια σειρά τουλάχιστον στο πρώτο μισό της σεζόν. Αναμένεται μάλιστα να προχωρήσει και σε περαιτέρω περικοπές, κάτι που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μείωση και των παραγωγών. Ορισμένοι πλέον εκφράζουν φόβους ότι ούτε και αυτή την τηλεοπτική σεζόν θα προχωρήσει η ΕΡΤ σε παραγωγή ελληνικής σειράς, μεταφέροντας πιθανότατα την όποια ανάθεση κάνει για την επόμενη περίοδο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεόραση