Έντυπη Έκδοση

Μια ανοιχτή αγκαλιά

Εκανε κρύο. Είχε πάρει αγκαλιά τη μάλλινη κουβέρτα και κοιτούσε γύρω του με φόβο. Κανείς δεν θα του την πάρει. Πριν καν ολοκληρώσει τη σκέψη του, όμως, ένα βαρύ καδρόνι τον χτύπησε στην πλάτη. Πόνεσε. Εσφιξε πιο δυνατά την κουβέρτα. Και όσο περισσότερο την έσφιγγε, τόσο πιο δυνατά το καδρόνι τού χτυπούσε την πλάτη. Μελάνιασε. Η κουβέρτα έφυγε απ' τα χέρια του...

* Οταν πριν από έξι μήνες ο γιατρός Μιχ. Χριστοδούλου ξεκινούσε το αγροτικό του στο Αγαθονήσι, δεν φανταζόταν ότι θα ντραπεί τόσο επειδή θα νιώσει τον εαυτό του... «συνένοχο στο δουλεμπόριο».

* Πριν από λίγες ημέρες κατάφερε να επαναφέρει στη ζωή μια νεαρή γυναίκα που είχε γλιτώσει από πνιγμό. Επί ώρες στη θάλασσα, βρέθηκε με υποθερμία και σε λιπόθυμη κατάσταση. Το πλωτό την μάζεψε μαζί με άλλους και τους πήγε στην Πάτμο.

Η Πάτμος δεν τους δέχθηκε. Μετά στη Λέρο. Ούτε η Λέρος τους δέχθηκε. Αρκετές ώρες αργότερα, η «κρουαζιέρα» επέστρεψε... στο Αγαθονήσι.

* Ο γιατρός δεν θέλει να πει πολλά γι' αυτό. Αλλά ντρέπεται. Σε μια βόλτα-«περίπολο» που έκανε στο πίσω μέρος του νησιού, είδε μια άλλη γυναίκα λιπόθυμη στο δρόμο. Την πλησίασε. Το κορμί της είχε σκεπάσει το βρέφος της. Εκείνο έκλαιγε. Το πήρε αγκαλιά, το πήγε στο ιατρείο. Μαζί και τη γυναίκα. Τη συνέφερε. Εκείνη προσπαθούσε να θηλάσει το μωρό της που πεινούσε, αλλά δεν είχε δυνάμεις και λιποθυμούσε. Οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν για μία ακόμη φορά και έτρεξαν να βοηθήσουν το μωρό.

* Το νησί διαθέτει 4 βραχονησίδες. Το Κατσαγάνι και το Νερονήσι είναι οι μεγαλύτερες. Οταν οι δουλέμποροι κουβαλάνε ανθρώπους με τις βάρκες, τους πετάνε στη θάλασσα για να κολυμπήσουν στην ακτή. Οταν, όμως, η μεταφορά γίνεται με φουσκωτές λέμβους τότε προσεγγίζουν και τους αποβιβάζουν. Από κει και πέρα θα τους πάρουν οι ψαράδες ή το λιμενικό ή θα πρέπει να κολυμπήσουν μόνοι τους μέχρι την ακτή, που απέχει 300 μέτρα.

* Οι κάτοικοι δηλώνουν πως δεν αντέχουν άλλο.

Οι ψαράδες το ίδιο. Πληροφορίες τούς θέλουν να αρνούνται να βγουν με τα καΐκια τους για να μεταφέρουν λαθρομετανάστες. Ζήτησαν, λένε, από το Λιμεναρχείο της Πάτμου τουλάχιστον να τους παρέχει το πετρέλαιο για τα καΐκια τους. Τίποτα δεν έγινε.

* Πριν από λίγες μέρες αποβιβάστηκαν στο Νερονήσι 24 άτομα, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Ξημερώματα. Είχε μποφόρ και το λιμενικό δεν μπορούσε να βγει από την Πάτμο. Ο κοινοτάρχης δεν άντεχε να νιώθει τους ανθρώπους μέσα στο κρύο πάνω στη βραχονησίδα, χωρίς νερό και φαγητό. «Καπετάν Γιώργη, φέρε τον κόσμο! Εγώ παίρνω την ευθύνη!». Και ο καπετάν Γιώργης πήγε.

* Κι αν κάποιος πνιγεί; Ο γιατρός κάνει πιστοποίηση του θανάτου και το άψυχο σώμα περιμένει στο ιατρείο πότε θα προσεγγίσει το λιμενικό. Κι αν έχει μποφόρ, θα περιμένει... Γ. ΛΙΝΑΡΔΟΥ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Κύριο θέμα
Αγαθονήσι (εγ)καλεί Αθήνα