Έντυπη Έκδοση

Φόρος υπεραξίας, δωρεές και γονικές παροχές στο στόχαστρο

Επαναφορά του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων αλλά και αύξηση στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου γονικών παροχών και δωρεών είναι δύο από τα μέτρα που θα εξετάσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενόψει της διαμόρφωσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Πίσω από τις δύο προτάσεις κρύβεται το εξής σκεπτικό: με την επαναφορά του φόρου υπεραξίας θα περιοριστεί σημαντικά η φορολογική επιβάρυνση για τον υποψήφιο αγοραστή και το φορολογικό βάρος θα μετατεθεί στον πωλητή όταν αυτός αποφασίσει να πουλήσει. Η αύξηση του φόρου γονικών παροχών δικαιολογείται με το επιχείρημα ότι σήμερα οι συντελεστές είναι εξαιρετικά χαμηλοί και ότι υπάρχουν περιθώρια αύξησής τους, χωρίς απαραίτητα να θιγούν οι μικρομεσαίοι που θέλουν να γράψουν ένα ακίνητο στο παιδί τους.

Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη που κατήργησε τον φόρο υπεραξίας στα ακίνητα. Εναν φόρο ο οποίος επιβλήθηκε επί Γ. Αλογοσκούφη και καταργήθηκε πέρυσι από τον Γ. Παπακωνσταντίνου ως αναποτελεσματικό μέτρο. Γεγονός είναι ότι για να αποδώσει εισπρακτικά ο φόρος υπεραξίας πρέπει να περάσουν χρόνια, έτσι ώστε να αλλάξουν χέρια τα ακίνητα περισσότερες από μία φορά. Στο μεσοδιάστημα το Δημόσιο χάνει φορολογικά έσοδα, καθώς η επιβολή φόρου υπεραξίας συνοδεύεται υποχρεωτικά από δραστική μείωση στον φορολογικό συντελεστή απόκτησης ενός ακινήτου (σήμερα ο αγοραστής πληρώνει φόρο με συντελεστή 10%). Βέβαια, σε αυτή τη φάση, τα έσοδα από τις αγοραπωλησίες ακινήτων είναι μηδαμινά, καθώς συναλλαγές δεν γίνονται. Αντιθέτως, ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που υποστηρίζει την επαναφορά του φόρου υπεραξίας σημειώνει ότι η μείωση του φορολογικού συντελεστή στις μεταβιβάσεις μπορεί να αναζωπυρώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον, σε συνδυασμό με το «πάγωμα» του πόθεν έσχες για την απόκτηση ακινήτων.

Η αύξηση στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου γονικών παροχών μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά επώδυνο μέτρο για τις οικογένειες που θέλουν να μεταβιβάσουν ακίνητα στα παιδιά τους, ειδικά αν συνδυαστεί με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Σήμερα, η φορολογική κλίμακα των γονικών παροχών προβλέπει αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ, ενώ για το τμήμα της αξίας του ακινήτου έως τις 300.000 ευρώ ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 1%.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ακίνητα & κτηματαγορά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Είσπραξη φόρων ακινήτων μέσω... Εθνικής