Έντυπη Έκδοση

Μπαϊντεν: «Οι ΗΠΑ ποτέ δεν πτωχεύουν»

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ουδέποτε πτώχευσαν και ποτέ δεν θα πτωχεύσουν», διεμήνυσε χθες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν από την Κίνα.

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Σετσουάν στην Τσενγκντού της ΝΔ Κίνας, ο Μπάιντεν επιχείρησε να καθησυχάσει τις κλιμακούμενες ανησυχίες των κινεζικών αρχών για την ασφάλεια των επενδύσεών τους σε αμερικανικά ομόλογα -ειδικά μετά την πρόσφατη υποβάθμιση της δανειοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τη Standard & Poor's.

«Είστε ασφαλείς», είπε ο Μπάιντεν απαντώντας σε ερώτηση για την ικανότητα της Ουάσιγκτον να αποπληρώσει τα χρέη της. Νωρίτερα και κατά τη διάρκεια της 5ήμερης επίσκεψής του στην Κίνα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επιχείρησε επανειλημμένα να καθησυχάσει ανώτατους αξιωματούχους, μεταξύ αυτών και τον πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο, για το θέμα αυτό. Με αμερικανικά ομόλογα συνολικής αξίας 1,17 τρισ. δολαρίων, η Κίνα είναι σήμερα ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ.

Την Κίνα επισκέπτεται -για λίγες ώρες- την επόμενη Πέμπτη και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, προκειμένου να συζητήσει με τον πρόεδρο της χώρας Χου Τζιαντάο την τρέχουσα κρίση στις διεθνείς αγορές.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε χθες τους Ρεπουμπλικάνους ότι μπλοκάρουν σημαντικά νομοσχέδια στο Κογκρέσο, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη. Σε μήνυμά του, που ηχογραφήθηκε την περασμένη Τετάρτη και μεταδόθηκε χθες, ο Ομπάμα επισημαίνει ότι το μόνο πράγμα που εμποδίζει την έγκριση των νομοσχεδίων για το στάσιμο κατασκευαστικό τομέα, το εμπόριο και τις κρατήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, είναι η άρνηση κάποιων στο Κογκρέσο να βάλουν τη χώρα πάνω από το κόμμα.

«Αυτό είναι το πρόβλημα τώρα. Αυτό είναι που κρατά αυτή τη χώρα πίσω», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, που ετοιμάζει πακέτο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, το οποίο και θα παρουσιάσει τον επόμενο μήνα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Οικονομική κρίση