Ηλεκτρονική Έκδοση

Εξακολουθούν να διαμαρτύρονται Κύπριοι πολίτες

Εκτός ποινικής έρευνας για την τραγωδία στο Μαρί ο Δημ. Χριστόφιας

Εκτός ποινικής έρευνας για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου στο Μαρί βρίσκεται, λόγω ασυλίας, ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα Π. Κληρίδη. Ωστόσο, η ερευνητική επιτροπή μπορεί να καλέσει τον Δ. Χριστόφια σε ακρόαση. Οι Κύπριοι πολίτες της «Ομάδας Εθελοντών Αγανακτισμένων - Αφυπνισμένων Πολιτών» από την πλευρά τους, εξακολουθούν να ζητούν απόδοση ευθυνών για το ατύχημα στη Ναυτική Βάση, ενώ καταγγέλουν απειλές και στοχοποίηση από την ΚΥΠ.

Ο γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης δήλωσε ότι στο πλαίσιο της ποινικής διερεύνησης «ούτε καν κατάθεση δεν μπορεί να ληφθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, λόγω της ασυλίας που του παρέχει το Σύνταγμα». Αντίθετα, το Σύνταγμα δεν προνοεί ασυλία για τους υπουργούς. Ο Π. Κληρίδης ανέφερε επίσης ότι «δεν θα έθετε ούτε ως μάρτυρα σε ποινική υπόθεση, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο αντιμετωπίζει ως θεσμό και όχι ως πρόσωπο».

Η γνωμάτευση Κληρίδη δεν επηρεάζει ωστόσο την ερευνητική επιτροπή υπό τον Π. Πολυβίου να καλέσει σε ακρόαση τον Δημ. Χριστόφια. Άλλωστε από το γραφείο του δηλώθηκε σαφώς προ ημερών ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος, όταν του ζητηθεί να προσέλθει στην επιτροπή.

Απόδοση ευθυνών από τους πολίτες στον πρόεδρο Χριστόφια

Την ίδια ώρα, απάντηση στις εναντίον τους κατηγορίες για τη διαμαρτυρία τους εδώ και 40 μέρες έξω από το προεδρικό μέγαρο όσον αφορά στην τραγωδία στο Μαρί, έδωσαν τα μέλη της «Ομάδας Εθελοντών Αγανακτισμένων - Αφυπνισμένων Πολιτών» Χάρης Στασής, Μαίρη Παραΐκα, Μακαρία ,Άντρη Στυλιανού, Κώστας Τσαγγαρίδης, Άγγελος Αγγελή και Άγης Παναρέτου. Σε συνέντευξη Τύπου διαβεβαίωσαν ότι «δεν ανήκουν σε κανένα πολιτικό κόμμα, δεν υποκινούνται από κανένα και από οποιαδήποτε ομάδα και ότι κανένας δεν τους ενισχύει οικονομικά». Οι «εθελοντές» απέρριψαν επίσης την κατηγορία ότι ανήκαν στην ΕΟΚΑ Β΄, δηλώνοντας ότι το 1974 ήταν μαθητές του Γυμνασίου.

«Δεν ζούμε σε πρώην ανατολικές χώρες ή σταλινικά καθεστώτα ή χώρες τύπου Συρίας και Λιβύης που δυστυχώς υποστηρίζει η σημερινή κυβέρνηση, για αυτό έχουμε κάθε δικαίωμα να εκφράζουμε τη γνώμη μας», ανέφερε η «Ομάδα Εθελοντών Αγανακτισμένων - Αφυπνισμένων Πολιτών».

Επίσης, δήλωσαν ότι στόχος των διαδηλώσεων των πολιτών είναι η δικαίωση των θυμάτων της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου, ο οποίος, όπως δήλωσαν μπορεί να επιτευχθεί με: «Την παραίτηση του προέδρου Χριστόφια και της κυβέρνησης, τη διασφάλιση ότι θα αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους εμπλέκονται με το έγκλημα, περιλαμβανομένου και του προέδρου της Δημοκρατίας, τη συνεχή στήριξη των οικογενειών των θυμάτων αλλά και των 61 τραυματιών από την έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» και τη μεγιστοποίηση της κινητοποίησης του λαού για θεσμικές αλλαγές στο κράτος».

Σε άλλο σημείο υποστήριξαν ότι «οι ευθύνες του Προέδρου Χριστόφια απορρέουν από το Σύνταγμα, από τη στιγμή που ο ίδιος δεν προστάτεψε ούτε ανθρώπινες ζωές, ούτε υποδομές και εγκαταστάσεις».

Η «Ομάδα Εθελοντών» κατάγγειλε απειλές που δέχτηκαν από την ΚΥΠ δύο γυναίκες, δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίες από τη δεύτερη μέρα της τραγωδίας βρέθηκαν στις διαδηλώσεις. Επίσης, η ΚΥΠ καταγγέλθηκε και για φωτογράφηση διαδηλωτών και καταγραφή των πινακίδων των αυτοκινήτων των πολιτών, που σταθμεύουν σε παρακείμενο χώρο του προεδρικού για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν στοχοποιεί κανένα. Αντίθετα, δείχνει μεγάλη ανοχή και μεγάλη υπομονή. «Η κυβέρνηση ευθύς εξαρχής δήλωσε ότι για το ζήτημα της τραγωδίας θα πρέπει να κινηθούν και έχουν κινηθεί, οι διαδικασίες που προβλέπονται με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους και ότι θα πρέπει να περιμένουμε τις ερευνητικές διαδικασίες για να εξαχθούν τα συμπεράσματα και να αποδοθούν οι ευθύνες», σημείωσε ο Στ. Στεφάνου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος