Έντυπη Έκδοση

**ΝΤΑΝΟΥΤΑ ΧΟΥΜΠΝΕΡ

Η πιστοληπτική υποβάθμιση πάγωσε και τα δάνεια της ΕΤΕπ

Πάγωσαν οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ λόγω χαμηλού βαθμού αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, αποκάλυψε η πρώην επίτροπος Περιφερειακών Θεμάτων και νυν ευρωβουλευτής Ντανούτα Χούμπνερ, που ήρθε χθες στην Αθήνα.

Οπως ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που διαθέτει στην Ελλάδα δάνεια για εταιρείες, για την κάλυψη του ΕΣΠΑ και για ιδιωτικά έργα, έχει παγώσει τη ροή χρημάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται, σύμφωνα με την κ. Χούμπνερ, σχέδιο απεμπλοκής των χρηματοδοτικών ροών, καθώς, όπως τόνισε, τα χρήματα της ΕΤΕπ θα τα έχει τρομακτική ανάγκη η Ελλάδα, μαζί με άλλα κονδύλια, μετά την κρίση, για την ανόρθωση της οικονομίας.

Παρότρυνση προς Χρυσοχοΐδη

Η ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και στο επόμενο ΕΣΠΑ. Απηύθυνε διπλή παρότρυνση προς τον αρμόδιο υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη να παρουσιάσει μία συνολική αναπτυξιακή ατζέντα που θα «βγάλει την Ελλάδα από τη μιζέρια» και να διαπραγματευθεί καλύτερους όρους για το νέο πακέτο, χρησιμοποιώντας «παράθυρα» που υπάρχουν λόγω ύφεσης.

Συγκεκριμένα είπε ότι οι προτεινόμενοι κανονισμοί προβλέπουν πως ακόμη και περιφέρειες με υψηλό ΑΕΠ (π.χ. Αττική, Στ. Ελλάδα, Ν. Αιγαίο), που τώρα υπολογίζονται με στοιχεία του 2009, αν δοθούν δεδομένα που να δείχνουν ότι πλέον έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα ή ότι ο πληθωρισμός είναι μεγάλος, θα τύχουν καλύτερης μεταχείρισης, καθώς με αυτές τις παραμέτρους θα επαναϋπολογίζεται το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έως το 2020 και όσο πιο χαμηλότερο είναι τόσο πιο πολλά κονδύλια θα λαμβάνουν.

Επίσης εξήγησε ότι εισάγονται ακόμη δύο «όπλα»: ενδιάμεση κατηγορία περιφερειών με σχετικά υψηλό ΑΕΠ, που θα πάρουν ικανοποιητικές επιδοτήσεις (75-90% του κοινοτικού μέσου όρου) και πλαφόν που θα αναφέρει ότι η μέγιστη περικοπή κονδυλίων ανά περιφέρεια δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα τρίτο του ποσού που σήμερα λαμβάνει η Ελλάδα.

Η Πολωνή ευρωβουλευτής συζήτησε με κυβερνητικά στελέχη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξηθεί το ποσοστό συγχρηματοδότησης για τα διαρθρωτικά ταμεία. Θα συμμετάσχει προσκεκλημένη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία