Έντυπη Έκδοση

«Η Ελλάδα ήταν το πρώτο κομμάτι ενός ντόμινο»

Το κύριο σχόλιό της η χθεσινή «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε» αφιερώνει στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης -σε κάθε άλλο παρά κολακευτικό κείμενο. «Η Ελλάδα ήταν η πρώτη ευρωχώρα που έβλεπε να μην καταφέρνει μόνη της την αποπληρωμή των χρεών της.

Ηταν η πρώτη πλάκα "ντόμινο" που έπεσε και συμπαρέσυρε και άλλες ευρωχώρες», γράφει το σχόλιο.

«Η πρώτη πράξη της ελληνικής τραγωδίας -πως η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεχρεώσει- διεψεύδετο επί τόσο μακρόν, όσο εξυφαινόταν ο μύθος πως μόνο μεγαλύτερα χρηματικά ποσά θα σταματούσαν το φαινόμενο ντόμινο. Και μόνο φέτος το καλοκαίρι οι Ευρωπαίοι διασώστες παραδέχτηκαν ότι η Ελλάδα χρεοκοπεί και αμέσως εκπόνησαν άλλο ένα πακέτο δανείων, παρά το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις αργούσαν», συνεχίζει το γερμανικό φύλλο. «Και τώρα η χώρα χάνει για άλλη μία φορά το στόχο των μέτρων λιτότητας. Τα κρατικά χρέη είναι "εκτός ελέγχου". Πότε η Κοινότητα θ' αντιμετωπίσει το δεύτερο μέρος της ελληνικής αλήθειας;

»Δημόσιος τομέας και ιδιωτική οικονομία έχουν διογκωθεί, η χώρα έχει καταστεί μη ανταγωνιστική», αναφέρει το δημοσίευμα, «γι' αυτό τα δισ. της "διάσωσης" εξαφανίζονται στο ελληνικό βαρέλι δίχως πάτο. Και τι θα πράξει η Ε.Ε. με μία χώρα που δεν είναι πρόθυμη για αλλαγές και δομικές μεταρρυθμίσεις λόγω έλλειψης πολιτικής θέλησης, λειτουργικής διοίκησης και λαϊκής συναίνεσης;.

»Ενώ στις ευρωχώρες οι βουλευτές σκοτίζουν το μυαλό τους, από την ΕΚΤ και άλλες μονομερείς συναλλαγές καθημερινά όλο και περισσότερα "κακά" χρέη πορεύονται από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα. Το παιχνίδι των τραπεζών ονομάζεται ντόμινο -και τελειώνει όταν πέσει και η τελευταία πλάκα», καταλήγει το γερμανικό σχόλιο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση