Έντυπη Έκδοση

Αγωγές των ΗΠΑ κατά Bank of America, JP Morgan, Goldman Sachs, Deutsche Bank

Αγωγές εναντίον δώδεκα μεγάλων τραπεζών καταθέτει η αμερικανική κυβέρνηση για παραπλανητική παρουσίαση της ποιότητας των στεγαστικών δανείων, που στη συνέχεια τιτλοποιούσαν και πουλούσαν ως δομημένα ομόλογα στους επενδυτές.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times», ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Στεγαστικής Χρηματοδότησης, ο οποίος εποπτεύει τις ημικρατικές εταιρείες στεγαστικής πίστης, θα μηνύσει μεταξύ άλλων τις Bank of America, JP Morgan Chase, Goldman Sachs και Deutsche Bank. Οι αγωγές αυτές έρχονται περίπου τρία χρόνια μετά το σκάσιμο της φούσκας στην αμερικανική αγορά κατοικίας, της κατάρρευσης της αγοράς των subprime ενυπόθηκων δανείων και της χρεοκοπίας της Lehman Brothers.

Το αμερικανικό Δημόσιο θα υποστηρίξει στις αγωγές του ότι οι τράπεζες δεν πραγματοποίησαν τον απαιτούμενο έλεγχο της ποιότητας των στεγαστικών δανείων, που επιβάλλεται από την αμερικανική νομοθεσία, και ότι αγνόησαν ενδείξεις πως είχαν παραποιηθεί ή «φουσκωθεί» τα εισοδήματα των ληπτών των στεγαστικών δανείων. Η πρακτική αυτή είχε αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της αξίας των διασφαλισμένων σε αυτά τα δάνεια ομολόγων και άλλων χρηματοοικονομικών τίτλων που αυτές εξέδιδαν όταν αργότερα αρκετοί από τους δανειολήπτες των δανείων δήλωσαν αδυναμία αποπληρωμής τους. Συνετέλεσε στη δημιουργία της φούσκας των ακινήτων, η οποία όταν έσκασε τροφοδότησε το διεθνές χρηματοπιστωτικό κράχ του 2008 και οδήγησε τελικά σε ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.

Οι Fannie Mae και Freddie Mac, οι δύο ημικρατικές εταιρείες στεγαστικής πίστης, τις οποίες εποπτεύει ο ενάγων Ομοσπονδιακός Οργανισμός Στεγαστικής Χρηματοδότησης είχαν απώλειες μεγαλύτερες των 30 δισ. δολαρίων όταν έσκασε η φούσκα των ακινήτων. Σώθηκαν από τη χρεοκοπία χάρη στα δεκάδες δισ. δολάρια που διέθεσε γι' αυτόν το σκοπό το αμερικανικό Δημόσιο.

Ο παραπάνω οργανισμός είχε καταθέσει αγωγή για τον ίδιο λόγο κατά της ελβετικής UBS απαιτώντας αποζημίωση 900 εκατ. δολαρίων. Εκτιμάται ότι αντίστοιχου μεγέθους θα είναι και οι απαιτήσεις του έναντι των εναγόμενων τραπεζών.

Ανάλογες διεκδικήσεις από τις τράπεζες για τις απώλειες που προκάλεσαν αυτές με τα δομημένα στα στεγαστικά δάνεια ομόλογά τους υπάρχουν ακόμη από τους γενικούς εισαγγελείς 50 αμερικανικών πολιτειών, ιδιώτες επενδυτές και ασφαλιστικές εταιρείες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ