Έντυπη Έκδοση

Σπάνια ορυκτά, 100 δισ. τόνων, στα βάθη του Ειρηνικού

Οι κινεζικές επενδύσεις, όμως, δεν περιορίζονται μόνο στον τομέα των υδρογονανθράκων, καθώς το ενδιαφέρον των κινεζικών εταιρειών στρέφεται και στον τομέα των σπάνιων γαιών και των ορυκτών πόρων.

Και μάλιστα η Κίνα επιστρέφει στην Αφρική.

Στα μέσα του Αυγούστου υπεγράφη συμφωνία ύψους 1,5 δισ. δολαρίων ανάμεσα στην African Minerals και την κρατική κινεζική Shandong Iron & Steel Group για την εξόρυξη βασικών μετάλλων και σιδηρομεταλλεύματος στη Σιέρα Λεόνε, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα της αφρικανικής ηπείρου (πρόκειται για 12,8 δισ. τόνους).

Στο μεταξύ, και σε αυτό συνέβαλε η πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, αναδεικνύονται η σημασία και η αξία των πολύτιμων μετάλλων, όπως το ασήμι, η πλατίνα, το ρόδιο και το παλλάδιο, αλλά και του ίνδιου, του γάλλιου και του σελήνιου, καθώς αποτελούν τους «πρωταγωνιστές» των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η πλατίνα, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται στην κατασκευή ειδικών γυαλιών και κάτοπτρων, το παλλάδιο στις κυψέλες καυσίμου (πρόκειται για ηλεκτροχημική συσκευή που μετατρέπει τη χημική ενέργεια του καυσίμου σε ηλεκτρισμό χωρίς τη μεσολάβηση της καύσης), ενώ το ρόδιο στη διύλιση και την επίστρωση γυάλινων επιφανειών.

Το ασήμι, τέλος, διαθέτει την υψηλότερη ηλεκτρική και θερμική αγωγιμότητα από όλα τα πολύτιμα μέταλλα.

Στην περίπτωση των ΑΠΕ, η μεγαλύτερη και βελτιωμένη αποδοτικότητα αποτελεί προτεραιότητα, οπότε το ενδιαφέρον για τα υλικά που συνθέτουν την «επιτυχία» θα αυξάνεται διαρκώς.

Μια πρόσφατη ανακάλυψη αναμένεται, δε, να ανοίξει ακόμη περισσότερο την όρεξη των «μεγάλων». Στα βάθη του Ειρηνικού εντοπίστηκαν σημαντικά κοιτάσματα σπάνιων ορυκτών, 100 δισ. τόνων, κατά χίλιες φορές μεγαλύτερα από αυτά που απαντούν σε χερσαία εδάφη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία