Έντυπη Έκδοση

...και εξαγορές αλά αμερικέν

Μεγάλα μαγαζιά, μεγάλες φουρτούνες - και στην περίπτωση της Deutsche Telekom ο πονοκέφαλος που τους έχει πιάσει τις τελευταίες ημέρες αφορά την επιχειρούμενη αποχώρησή τους από τις ΗΠΑ.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δεν είδε με πολύ καλό μάτι τη συμφωνία για την απόκτηση της Τ-Mobile (της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Deutsche Telekom) από την ΑΤ&Τ και κινείται νομικά προκειμένου να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Βάσει της αρχικής συμφωνίας, η ΑΤ&Τ επρόκειτο να δώσει 39 δισ. δολάρια για την απόκτηση της Τ-Mobile, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση φαίνεται να μη συγκινείται από το ποσό. Το υπουργείο Δικαιοσύνης λέει πως εάν προχωρήσει η εξαγορά θα υπάρχουν 3 δίκτυα κινητής τηλεφωνίας που θα ελέγχουν συνολικά το 90% της αμερικανικής αγοράς και κάτι τέτοιο θα εξαφανίσει, ουσιαστικά, τον ανταγωνισμό.

Η είδηση μάλλον προκάλεσε σοκ στην ηγεσία της ΑΤ&Τ, που προσέβλεπε στην απόκτηση της Τ-Mobile προκειμένου να εκθρονίσει από την πρώτη θέση της αγοράς τη Verizon. Το χειρότερο, ίσως, δεν είναι η ίδια η διαδικασία που ξεκίνησε το υπουργείο, όσο το ότι (ναι, ακόμα και στις ΗΠΑ) αυτή θα πάρει πολλούς μήνες για να ολοκληρωθεί. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναλυτών λένε πως πλέον η υλοποίηση της συμφωνίας μπορεί και να μη γίνει ποτέ και η Deutsche Telekom θα πρέπει να βρει άλλον τρόπο για να «βγει» από την αγορά των ΗΠΑ. Πάντως, στη χειρότερη περίπτωση οι Γερμανοί θα βάλουν στο ταμείο τους γύρω στα 6 δισ. δολάρια, καθώς η αρχική συμφωνία προβλέπει την καταβολή ρήτρας από την ΑΤ&Τ στην περίπτωση που δεν προχωρήσει τελικά η εξαγορά...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα