Έντυπη Έκδοση

ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Η τέχνη στους δρόμους

Και ξαφνικά η Αθήνα γέμισε έργα τέχνης. Εγκαταστάσεις, βίντεο, γλυπτά, οπτικοακουστικά και ηχητικά έργα. Εφήμερες δράσεις σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών θα συναντούν στο δρόμο τους οι Αθηναίοι από σήμερα και μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Τα μπαλόνια της Τζένης Μαρκέτου θα υψωθούν στον ουρανό της πλατείας Κοτζιά Τα μπαλόνια της Τζένης Μαρκέτου θα υψωθούν στον ουρανό της πλατείας Κοτζιά Οι ιδιόμορφες εικαστικές «νησίδες», που φιλοδοξούν να ζωηρέψουν τη διάθεσή μας και τη σχέση μας με την πόλη, τοποθετούνται στο δημόσιο χώρο από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων. Η εικαστική διαδρομή εκτείνεται από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι την πλατεία Κοτζιά και την πλατεία Ομονοίας και από το Αλσος Παγκρατίου μέχρι την Ακαδημία Πλάτωνος.

Παρθενική δράση είναι η αποψινή προβολή (9.00 μ.μ.) στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Στην οθόνη που θα βρίσκεται στο πλάτωμα της εισόδου του Πληροφοριακού Κέντρου (απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης) θα προβληθεί το βίντεο με την ιστορική διάλεξη που έδωσε το 1974 ο κορυφαίος Γερμανός εικαστικός Γιόζεφ Μπόις στην Αμερική. Στο βίντεο διατυπώνονται, μέσα από συζητήσεις με το κοινό, οι ιδέες του Μπόις για την κοινωνική γλυπτική και οι απόψεις του για τη σχέση τέχνης και πολιτικής. Την ίδια ώρα, στο Αλσος Παγκρατίου, ξεκινούν οι προβολές των έργων βιντεοτέχνης από τη συλλογή του ΕΜΣΤ, Ελλήνων και ξένων δημιουργών, από το χώρο της γλυπτικής, της φωτογραφίας, της θεατρικής και της κινηματογραφικής σκηνοθεσίας. Ανάμεσά τους είναι έργα της Ρεμπέκα Χορν, του Ρόμπερτ Ουίλσον, της Σοφί Καλ και του Γιώργου Δρίβα.

Πολιτικό έργο

Ενα ιστορικό έργο, το «Εις Δόξαν» του Βλάση Κανιάρη, θα παρουσιαστεί στις 12 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Ομονοίας. Ισχυρά πολιτικό έργο, αποτελείται από σακιά τσιμέντου στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, «αγκαλιασμένα» από ελληνικές σημαίες.

Ενας απρόβλεπτος ηχητικός περίπατος έχει σχεδιαστεί για το Αλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος (15 Σεπτεμβρίου). Εφτά ηχητικά έργα έχουν τοποθετηθεί στις φυλλωσιές εφτά δέντρων του πάρκου. Κάτω από τον ίσκιο τους οι περιπατητές θα μπορούν να καθήσουν να ακούσουν ήχους και μουσικές από έργα σημαντικών εννοιολογικών και μετα-ενοιολογικών τάσεων της ηχητικής τέχνης, όπως οι Στίβεν Φελντ, Στιβ Ρόντεν, Λούκας Φος, Μπομπ Γκλουκ, Μπιλ Φοντάνα, Τρέβορ Γουίσαρτ και Νιλς Βίγκελαντ. Την ίδια μέρα, στην πλατεία Εξαρχείων, θα γίνει η υπαίθρια προβολή του έργου «Η τέχνη του ύπνου». Ενας ειρωνικός στοχασμός για τα όρια και τις δυνατότητες της τέχνης σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε κρίση, των Young Hae Chang Heavy Industries.

Στη συμβολή των οδών Αιόλου και Κολοκοτρώνη οι περαστικοί στις 15 Σεπτεμβρίου θα κοιτάζουν ψηλά για να αντικρίσουν το... άπιαστο μακρινό έργο του Αλέξανδρου Ψυχούλη «Οργανα γυμναστικής».

Στον ουρανό της πλατείας Κοτζιά θα ανεβούν επίσης, στις 19 Σεπτεμβρίου, 99 μετεωρολογικά κόκκινα μπαλόνια με ενσωματωμένες ασύρματες βιντεοκάμερες για να μας υπενθυμίσουν το ζήτημα της παρακολούθησης και της κατασκοπίας, ενώ η πιο απρόβλεπτη δράση είναι εκείνη που θα γίνει στις 24 Σεπτεμβρίου στο Αλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος: η ομάδα των Φοίβης Γιαννίση, Ζήση Κοτιώνη και Μαρίας Παπαδημητρίου οργανώνει δράση πατήματος σταφυλιών με τη συμμετοχή των κατοίκων. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά