Έντυπη Έκδοση

Τρισέ: ηχηρό μήνυμα η ξαφνική αποχώρηση της τρόικας

Λίγες μέρες πριν επιστρέψει στην Αθήνα η ηγεσία της τρόικας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ.-Κλ. Τρισέ λύνει το μυστήριο της ξαφνικής της αποχώρησης την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης εμμέσως πλην σαφώς καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου περί μιας «θεσμικής συζήτησης μεταξύ εταίρων σε φιλικό κλίμα». Ο κ. Τρισέ ανέφερε χθες ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ε.Ε. και η ΕΚΤ έστειλαν στην ελληνική κυβέρνηση ένα ηχηρό μήνυμα». Προχώρησε μάλιστα σε μια «υπόθεση εργασίας», όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι η ελληνική κυβέρνηση μετά το μήνυμα αυτό θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει.

Βέβαια την ίδια ώρα που ο κ. Τρισέ περιμένει να τηρηθούν τα υπεσχεθημένα από την Ελλάδα, διαπιστώνει ότι το διεθνές περιβάλλον επιδεινώνεται δραματικά. Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας τίθεται εν αμφιβόλω, εξέλιξη η οποία αναπόφευκτα θα συμπαρασύρει σε ακόμη βαθύτερη ύφεση την ελληνική οικονομία.

Μετά τον ΟΟΣΑ, και η ΕΚΤ προβλέπει ανάσχεση του ρυθμού ανάπτυξης στην ευρωζώνη, αναθεωρώντας μάλιστα επί τα χείρω τις προγενέστερες προβλέψεις. Ετσι πλέον η ΕΚΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη φέτος κατά μέσο όρο θα διαμορφωθεί στο 1,6% έναντι 1,9% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Για το 2012 η ΕΚΤ χαμήλωσε τον πήχη της ανάπτυξης στο 1,3% έναντι 1,7% που ήταν η προγενέστερη πρόβλεψη.

Για τον πληθωρισμό η ΕΚΤ έχει διατηρήσει αμετάβλητες τις προβλέψεις της, εκτιμώντας ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 2,6% και θα υποχωρήσει το 2012 στο 1,7%.

Η απειλή για μια «διπλή βουτιά» στο ρυθμό της ανάπτυξης παγώνει τα σχέδια για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. Ηδη η ΕΚΤ έχει αυξήσει δύο φορές τα επιτόκιά της στο 1,5%. Ομως πλέον οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δεν θα επιχειρήσει νέα αύξηση μέχρι το τέλος του έτους, ενώ αρκετοί εξ αυτών εκτιμούν ότι είναι πλέον πιθανή μια μείωσή τους.

Παρ' όλο που το σκηνικό της ευρωπαϊκής οικονομίας φαίνεται να αλλάζει, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επέμεινε στην πάγια θέση για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία. Οπως είπε, όλα τα κράτη της ευρωζώνης θα πρέπει να συμμορφώνονται με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για τα μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της δημοσιονομικής προσαρμογής. Συμπλήρωσε ότι τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή και να εφαρμοστούν πλήρως, ενώ προειδοποίησε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι έτοιμες να εφαρμόσουν και πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των στόχων.

Για το ζέον ζήτημα της ρευστότητας ο επικεφαλής της ΕΚΤ υποσχέθηκε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να καλύπτει τις ανάγκες του συστήματος. Διαβεβαίωσε ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης δεν θα γνωρίζουν περιορισμούς στην πλευρά της ρευστότητας, προσθέτοντας όμως ότι όλα τα έκτακτα μέτρα είναι «εκ φύσεως προσωρινού χαρακτήρα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)