Έντυπη Έκδοση

ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΕΣ ΣΤΗ ΔΕΘ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Εγκαίνια χωρίς τον πρωθυπουργό

Δύο πρωτιές Παπανδρέου ενόψει ΔΕΘ. Δεν θα κάνει τα εγκαίνια κι ούτε θα παραστεί το πρωί του Σαββάτου στον αγιασμό, ενώ θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην αποθήκη Γ' του Α' προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης κι όχι στο «Βελλίδειο» συνεδριακό κέντρο.

Ο φόβος λαϊκής αντίδρασης, καθώς υπήρχε σχετική πληροφόρηση των αρχών ασφαλείας, οδήγησε τον πρωθυπουργό στην απόφαση να αποφύγει, όσο το δυνατόν, την έκθεσή του σε χώρους που δεν θα μπορούσαν εύκολα να αστυνομευθούν. Ετσι:

* Ο αγιασμός με τα εγκαίνια που ούτως ή άλλως έχει καθιερωθεί να γίνονται στα γραφεία της Helexpo, θα γίνουν αύριο πρωί με την παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

* Η συνέντευξη Τύπου θα δοθεί σε μια περιοχή που ευκολότερα μπορεί να αστυνομευθεί και είναι το λιμάνι. Στην αποθήκη Γ' του λιμανιού είχε γίνει και η μοναδική, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, ο πρωθυπουργός:

* Το απόγευμα στις 2 θα έχει συνάντηση με τον Γιάννη Μπουτάρη στο δημαρχείο και στις 3 στον ίδιο χώρο θα συζητήσει με τους φορείς της πόλης.

* Αύριο, η μόνη δραστηριότητα του Γιώργου Παπανδρέου που ανακοινώνεται θα είναι η ομιλία του στο «Βελλίδειο» συνεδριακό κέντρο, στις 8 το βράδυ, στους παραγωγικούς φορείς -σ' ένα ακροατήριο ελεγχόμενο.

* Μεθαύριο Κυριακή, στη 1 το μεσημέρι, η συνέντευξη Τύπου στην αποθήκη Γ' του λιμανιού.

Κλειστό το κέντρο

Οι ιδιοκτήτες ταξί εξήγγειλαν απεργία τη μέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, αλλά για την απομόνωση του κέντρου της πόλης φρόντισαν Αστυνομία και Εμπορικός Σύλλογος, με τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τις γραπτές τους οδηγίες, αντίστοιχα.

Η αστυνομία, με ανακοίνωσή της, από τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου και έως ότου τελειώσουν οι εκδηλώσεις αποκλείει κάθε προσέγγιση με αυτοκίνητο στην έκθεση. Κλείνουν: Β. Ολγας από τη Μ. Μπότσαρη, η 3ης Σεπτεμβρίου από την Αγίου Δημητρίου, η Λ. Στρατού από την Καυταντζόγλου, η Εγνατία από το Βαρδάρη και έως την Κατσιμίδου και η λεωφόρος Νίκης από την 26ης Οκτωβρίου. Σ' αυτό το χώρο η κίνηση θα γίνεται μόνον πεζή.

Από την Παρασκευή θα απαγορεύεται η στάθμευση σε όλους τους δρόμους που περιβάλλουν την έκθεση. Ο εμπορικός σύλλογος προτρέπει τα μέλη του να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους από τις 3 το απόγευμα του Σαββάτου, να μη βγάζουν απορρίμματα στους κάδους σκουπιδιών, που έχουν ήδη αποσυρθεί, να απομακρύνουν τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους από το ιστορικό κέντρο, να αφήσουν ανοιχτά τα φώτα των καταστημάτων τους, να κλείσουν τις τέντες και να ενεργοποιήσουν τα στόρια των καταστημάτων τους. Μέσα σ' αυτό το κλίμα υπήρξαν δύο ανακοινώσεις:

- της πρυτανείας του ΑΠΘ, με την οποία συστήνει ψυχραιμία σε όσους μετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, και

- του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, με την οποία ζητείται από τους διαμαρτυρόμενους σεβασμός στην πόλη και στους επαγγελματικούς χώρους.

Οι μόνοι που θα κινούνται, εκτός κι αν προκύψουν έκρυθμες καταστάσεις, είναι οι υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου, έτσι ώστε η πόλη να μείνει καθαρή και πριν και κατά, αλλά κυρίως μετά τις κινητοποιήσεις των διαμαρτυρόμενων πολιτών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ)
Για το ίδιο θέμα
Σε κλοιό διαδηλώσεων ο Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ
Κλειστό το κέντρο