Έντυπη Έκδοση

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Κανένας περιορισμός για τη λειτουργία εταιρειών

Θέμα χρόνου θεωρείται η πλήρης ένταξη του δικηγορικού επαγγέλματος στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Η τρόικα πιέζει την κυβέρνηση να απελευθερώσει τη λειτουργία των δικηγορικών εταιρειών, ώστε να μπορούν να ιδρύουν παραρτήματα παντού και να παρίστανται στα δικαστήρια όλης της χώρας, ανεξάρτητα από την πόλη που δηλώνουν ως έδρα τους. Και οι πληροφορίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης και τους δικηγόρους συγκλίνουν στο ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην υιοθετηθούν οι θέσεις της τρόικας.

Με τον πρόσφατο νόμο, οι δικηγορικές εταιρείες δηλώνουν μία έδρα ενώ συμπράξεις επιτρέπονται μόνο μεταξύ των μελών των δικηγορικών συλλόγων Αθήνας και Πειραιά. Στην πλήρη απελευθέρωση είχαν αντιταχθεί οι δικηγορικοί σύλλογοι της περιφέρειας, οι οποίοι θεωρούν ότι πλήττονται κυρίως τα μέλη τους, σε σχέση με αυτά της Αθήνας και του Πειραιά.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή η οικονομική κρίση επηρεάζει αρνητικά και το δικηγορικό επάγγελμα. Υπολογίζεται ότι σήμερα λειτουργούν στη χώρα περί τις 400 συνολικά δικηγορικές εταιρείες. Λόγω όμως της σημαντικής μείωσης της δικηγορικής ύλης, ολοένα και περισσότερο οι εταιρείες αυτές προχωρούν σε απολύσεις δικηγόρων-υπαλλήλων, οι οποίες αγγίζουν ακόμη και το 30% του προσωπικού τους.

Η εξέλιξη αυτή συνηγορεί στην υπερσυγκέντρωση των δικηγορικών γραφείων και εταιρειών, λόγω και του μεγάλου ανταγωνισμού. Στον Πειραιά, για παράδειγμα, λειτουργούν σήμερα 30 ελληνικές δικηγορικές εταιρείες και 30 παραρτήματα ξενών δικηγορικών εταιρειών, με ειδίκευση στα ναυτιλιακά.

Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα 7.000 δικηγόροι της Αθήνας, σε σύνολο 23.000 εγγεγραμμένων, δεν δηλώνουν ούτε μία παράσταση σε δικαστήρια και υπογραφή συμβολαίων, ενώ 40 παραστάσεις δηλώνουν μόλις 900 δικηγόροι!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απελευθέρωση επαγγελμάτων