Έντυπη Έκδοση

Η μαύρη λίστα με τις επιδοτήσεις - «φαντάσματα»

Πολλές επιδοτήσεις που έταξε το 2010 η κυβέρνηση παραμένουν ακόμη «φαντάσματα».

Ακόμη και σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθεί να αποπληρώσει έργα που «φυτοζωούν» από την εποχή της Ν.Δ. Η ιστορία έχει επαναληφθεί πολλές φορές από την έναρξη του ΕΣΠΑ μέχρι σήμερα, προκαλώντας την ανά περίπτωση αντίδραση του αντιπολιτευόμενου κόμματος και -πάντα- την οργή των υποψήφιων επενδυτών.

Μόνο που ενώ τα προηγούμενα χρόνια όσοι απογοητεύονταν έβρισκαν καταφύγιο σε δάνεια ή άλλους επενδυτές, τώρα όσοι δοκίμασαν την τύχη τους εν μέσω κρίσης βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε σχέδια που μένουν μετέωρα και επιδοτήσεις που δεν εκταμιεύονται.

Οι πρώτες συνολικές ανακοινώσεις έγιναν το καλοκαίρι του 2010. Δεσμεύθηκε η κυβέρνηση για νέο επενδυτικό νόμο (που τελικά ακόμη σταδιακά ενεργοποιείται στο σκέλος των ειδικών καθεστώτων) και για δέσμη επιδοτήσεων αλλά και ανακυκλουμένων δανείων που έπρεπε να γίνουν πέρυσι.

Οι προσδοκίες για πολλά εξ αυτών διαψεύσθηκαν, όχι μία αλλά πολλές φορές. Τελευταία δέσμευση του υπουργού Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη στο αρμόδιο συλλογικό όργανο του ΠΑΣΟΚ έγινε την προηγούμενη άνοιξη και προέβλεπε σχεδόν όλα να έχουν ανοίξει το καλοκαίρι του 2011. Ομως ακόμη πολλά είναι στον... δρόμο και αρκετές επιδοτήσεις δεν έχουν αρχίσει να εκταμιεύονται.

*Ο «Εναλλακτικός Τουρισμός» αξίας 28 εκατ. ευρώ θα έτρεχε πέρυσι το καλοκαίρι. Η έναρξη επαναπροσδιορίστηκε για τον Απρίλιο του 2011, αλλά ακόμη το πρόγραμμα δεν έχει έρθει.

*Το ίδιο ισχύει και για την ενίσχυση υφιστάμενων και νέων τουριστικών επιχειρήσεων «Εκσυγχρονίζομαι» 27 εκατ. ευρώ, που θα ανακοινωνόταν την άνοιξη και ακόμη το... περιμένουμε.

*Δεν έχει εκταμιευθεί ευρώ για το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα» (είναι πάντως πρόσφατο), «Ενδυση και Υπόδηση» (έπρεπε να ξεκινήσουν οι πληρωμές στις 30 Απριλίου), «Μεταποίηση» στις νέες συνθήκες (200 εκατ. ευρώ προϋπολογισμός τη στιγμή που η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι η ροή της χρηματοδότησης θα αρχίσει στις 24 Απριλίου) και «Πράσινες υποδομές» (η εκκίνηση αναμενόταν με βάση επίσημες ανακοινώσεις στις 30 Μαρτίου).

*Πολύ μικρή είναι η ροή της χρηματοδότησης και σε παλαιά προγράμματα όπως η «Γυναικεία-Νεανική Επιχειρηματικότητα» (περίπου 13 από τα συνολικά 100 εκατ. ευρώ).

*Ανάλογο είναι το τοπίο στις δράσεις στήριξης ρευστότητας. Με ελάχιστες εξαιρέσεις τα προγράμματα που θα είχαν ως ομπρέλα τους το ΕΤΕΑΝ δεν τρέχουν, ενώ έπρεπε να δίδουν δάνεια στην αγορά από τον Ιούλιο - Ιούλιο του 2011 (με το αναθεωρημένο πολλάκις χρονοδιάγραμμα). Ο λόγος για τα ταμεία «Επιχειρηματικότητας», «Ενάλιο» (στις 11 Ιουλίου δημοσιεύτηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα), «Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», JEREMIE και «Εξωστρέφειας» και άλλες δράσεις στήριξης της ρευστότητας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κοινοτικά κονδύλια & επιδοτήσεις