Ηλεκτρονική Έκδοση

«Ερχονται κολασμένοι μήνες» λέει ο Βενιζέλος και η κυβέρνηση επιβάλει νέο κολασμένο χαράτσι

Φόρος και στο κάθε κεραμίδι!

Ομόφωνη απόφαση του υπουργικού για 0,5 έως 10 ευρώ ανά τ.μ. - Μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ η είσπραξη - Διάρκεια 2 χρόνια

Στον δρόμο των εύκολων φοροεισπρακτικών μέτρων επέστρεψε, ύστερα από μικρό διάστημα αποχής, η κυβέρνηση εξαγγέλλοντας την επιβολή ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Παράλληλα το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε επιτάχυνση της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2012 και την περικοπή ενός μισθού για τους αιρετούς και μετακλητούς υπαλλήλους του Δημοσίου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος μετά την πρωινή (και μαραθώνια) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το τέλος θα εφαρμοστεί σε όλα τα ακίνητα, με μεσοσταθμική απόδοση 4 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Αυτό, κατά τον ίδιο, σημαίνει ότι σε περιοχές με χαμηλές αντικειμενικές αξίες οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν 0,5 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για τις πιο "πλούσιες" περιοχές το τέλος θα είναι 10 ευρώ ανά τ.μ.

Ο υπολογισμός του θα γίνει με παρόμοιο τρόπο, με το τέλος ακίνητης περιουσίας και η σχετική διαδικασία για την είσπραξη θα ανακοινωθεί την Τρίτη από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Η είσπραξη θα δρομολογηθεί το αργότερο μέχρι τέλος φεβρουαρίου. Για το 2011, θα εισπραχθεί εφάπαξ, ενώ για τη χρήση του 2012 ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα γίνει με πολλές δόσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό η κυβέρνηση αποφάσισε την επιτάχυνση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2012. Το προσχέδιο θα κατατεθεί στις 3 Οκτωβρίου στη Βουλή και στόχος είναι να ψηφιστεί πριν τις 31 του ίδιου μήνα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανακοίνωσε και την περικοπή ενός μισθού σε όλους τους αιρετούς και μετακλητούς υπαλλήλους του Δημοσίου (τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, υπουργούς, βουλευτές, γενικούς γραμματείς, κλπ.).

Τέλος ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι θα δρομολογήσει συνάντηση με τους εφοπλιστές, ενώ κατά την εισαγωγή του εκτίμησε πως το 2012 η χώρα θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ.

O πρώτος που ενημερώθηκε για τις κυβερνητικές αποφάσεις ήταν ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντ. Σαμαράς, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία και ο πρωθυπουργός αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η επιτάχυνση της ψήφισης του προϋπολογισμού πριν από το τέλος Οκτωβριου, θα συζητηθεί ξανά εντός της ημέρας με τον πρόεδρο της Ν.Δ..

Η... ήττα της Μέρκελ φταίει για τα νέα μέτρα

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο των προηγούμενων ημερών ο Ευ. Βενιζέλος, υποστήριξε πως για την λήψη των νέων μέτρων δεν ευθύνεται κάποια διαφωνία με την τρόικα αλλά "η στάση ορισμένων σημαντικών κρατών της Ε.Ε.". Χωρίς να πει ονόματα φωτογράφισε τη Γερμανία τονίζοντας πως τα κράτη αυτά μπορεί να αντιμετωπίζουν διαφωνία κομμάτων κυβερνητικού σχηματισμού, πρόσφατη ήττα σε εκλογές και πίεση από τα ΜΜΕ της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως η έλλειψη ολοκληρωμένων θεσμών παγκοσμίως λειτουργεί ως καταλύτης επηρεάζοντας πολιτικές εξελίξεις, κάτι που αποτυπώνεται με ιδιαίτερο τρόπο στην Ε.Ε. που βρίσκεται σε ενδιάμεσο στάδιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα εισπρακτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι επιπρόσθετα των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες που ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη. Θα φέρουν το έλλειμμα στα 17,1 δισ. το 2011 και 14,9 δισ. το 2012, δηλαδή εντός των στόχων, αποδεχόμενος ότι η τρόικα δεν συμφώνησε σε καμία αναθεώρηση των στόχων λόγω ύφεσης.

Ο Ευ. Βενιζέλος υπολόγισε ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα από το τέλος του 2012, κατά 3 δισ. ευρώ.   

Στο απυρόβλητο οι καταθέσεις 

Αναφορικά με τις καταθέσεις που βρίσκονται στο εξωτερικό, η κυβέρνηση γνωρίζει πως στην περίπτωση που επιχειρήσει την είσπραξη φόρων από αυτές μπορεί να βρεθεί σε αδιέξοδο, καθώς μια τέτοια ενέργεια μπορεί να εκληφθεί ως απόπειρα διπλής φορολόγησης. Το ενδεχόμενο αυτό κάθε άλλο παρά θεωρητικό είναι για τις περιπτώσεις πολιτών που φορολογήθηκαν για τα εισοδήματά τους στην Ελλάδα και ακολούθως απλώς κατέθεσαν  -απολύτως νόμιμα- τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού.

Αντιθέτως αποφεύγει να αγγίξει το θέμα του πόθεν έσχες των καταθέσεων του εξωτερικού, προκειμένου να εντοπίσει όσους έχουν καταθέσεις το ύψος των οποίων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

45 σχόλια

41 Ο/Η Μ.Π έγραψε: (πριν 9 έτη)
Συγνώμη, γιατί δεν έχουμε κατεβεί ακόμα στο Σύνταγμα??/Τι σύμβαίνει???
42 Ο/Η oratiara έγραψε: (πριν 9 έτη)
> Σχόλιον 19 του Theo:
(Θα βρω Αλλοδαπο γαμπρο η νυφη και θα του μεταβιβασω το ακινητο μου και τοτε το Κρατος και ο κ. Γ.Α.Π. θα δουν τι θα παρουν !!!!)

Αχ, κύριε Theo! Εγώ έχω σύζυγο αλλοδαπή (εκτός ΕΟΚ(!)) και κόρη ...ημίαιμο Ελληνίδα και δεν έχει νόημα να τους μεταβιβάσω κανένα ακίνητο...
Γιατί εάν ο "Αφέντης" μας εδώ δεν βρει σύζυγο και κόρη να πληρώσουν θα κατασχέσει το ΙΔΙΟ το ακίνητο και θα το πουλήσει για ...1000 Ευρώ σε ημέτερους ξένους von Deutschland!

Άραγε να τη γλυτώσει κανείς εάν ΚΟΨΕΙ ΜΟΝΙΜΑ ΚΑΘΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ Δ.Ε.Η.; ΙΔΟΥ η απορία! Εδώ ο πρόεδρος της Δ.Ε,Η. ΔΕΝ θέλει να μας ...αλλάξει τα ...φώτα, ο Αφέντης διατάσσει να μας αλλαχθούν τα φώτα και εμείς ίσως μπορούμε να αλλάξουμε τα φώτα του Aφέντη, αλλάζοντας τα ...φώτα της Δ.Ε.Η.!
Ε ρε που φτάσαμε!
43 Ο/Η Εξεγερμένος 45ης έγραψε: (πριν 9 έτη)
Όποιος έχει την ισχύ (για την άρχουσα τάξη ομιλώ) ψηφίζει νόμους κατά πως τη βολεύουν μέσω των πολιτικών εκφραστών της και τους εφαρμόζει μέσω των μηχανισμών καταστολής που διαθέτει. Αυτό γίνονταν πάντα και η διαφορά του πριν με το τώρα γίνεται απροκάλυπτα και βίαια.

Ενώ λοιπών όλοι οι κεφαλαιούχοι - στις τσέπες των οποίων έχουν καταλήξει τα περισσότερα από αυτά που χρωστά το κράτος - φοροαπαλασωνται και τάχαμου καλούνται να επενδύσουν, τα χαράτσια στο λαό που προσπαθεί να επιβιώσει εργαζόμενος σκληρά, δεν έχουν τέλος.

Ποιο απλά και ξεκάθαρα δεν μπορώ να το θέσω. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κιόλας. Ο εμπαιγμός είναι ολοφάνερος, είτε είσαι οικονομολόγος είτε τσομπάνος.

Οι επενδύσεις θα γίνουν εκεί που το κόστος είναι το μικρότερο δυνατό, και δεν πα να χτυπά ο Βενιζέλος τα τεράστια οπίσθια του κάτω, για να μας πείσει για το αντίθετο.

Το Σαββάτο είδα ένα πολύ ωραίο πλάνο από ένα καθεστωτικό Μέσο Μαζικής Εξημέρωσης:
Η οθόνη χωρισμένη στα δυο, όπου το ένα παράθυρου έδειχνε μέσα στο Βελίδειο όπου οι καπιταλιστές της βόρειας Ελλάδας (παραγωγικοί φορείς λέγονται) άκουγαν τις ανοησίες που ειπώθηκαν εκεί και τι άλλο έξω, εκεί όπου έδιναν τη μάχη τους με τις δυνάμεις καταστολής όσοι αποφάσισαν να διαδηλώσουν και να συγκρουστούν.

Δυο διαφορετικοί κόσμοι, ολότελα ξένοι κι εχθρικοί μεταξύ τους.

Βέβαια, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού παραμένει για την ώρα μουδιασμένη κι αναποφάσιστη. Αν με ρωτήσετε γιατί δεν ξέρω, αλλά πιστεύω ότι τρείς είναι οι παράγοντες που συντελούν σ αυτό το θλιβερό γεγονός: Το βόλεμα, το συμφέρον, και οπωσδήποτε ο φόβος.

Όταν λοιπόν κάποιος ξεβολεύεται και βλέπει ότι δεν έχει πλέον κανένα συμφέρον να στηρίζει ένα καθεστώς κι ένα πολίτευμα που συστηματικά τον κοροϊδεύει και τον αδικεί κατάφορα, μένει ο φόβος που τον αναγκάζει να το κάνει.

Ε! λοιπόν εγώ τον φόβο μου το έχω ξεπεράσει και το κυρίαρχο συναίσθημα είναι άγρια οργή.
Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί από αυτούς που σχολιάζουν νιώθουν τι ίδιο, οπότε τους προτρέπω να ξεπεράσουν το φόβο τους και να έρθουν έξω στο δρόμο και τις πλατείες όπου θα νιώσουν ζωντανοί...
44 Ο/Η kostas έγραψε: (πριν 9 έτη)
www.a-katoikia.gr
εχει 4000 ακινητα μόνο στην αθηνα σε λίγο θα γίνουν 14000 ή παραπάνω
45 Ο/Η Dimitris έγραψε: (πριν 9 έτη)
Ένα μαζικό και βροντερό ΟΧΙ στα άθλια μέτρα της πανάθλιας κυβέρνησης των αχυρανθρώπων διεκπεραιωτών!
@ Παύλος
Καλά, δεν περιμέναμε βέβαια να γράψεις κάτι διαφορετικό. Το αντίθετο θα ήταν έκπληξη. Όταν ο κομματικός φανατισμός έχει περάσει στο DNA πια ...
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 45

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Οικονομική κρίση
Εφορία και φορολογική πολιτική
Μακεδονία και Θράκη
Ακίνητα & κτηματαγορά
Για το ίδιο θέμα
Αντιρρήσεις ΓΕΝΟΠ για την είσπραξη του νέου τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ
ΑΔΕΔΥ: Πλήρης χρεοκοπία της πολιτικής κυβέρνησης και τρόικας
ΓΣΕΕ: Αδιέξοδη και καταστροφική η πολιτική της κυβέρνησης
Γ. Παπανδρέου: «Ζητώ...»
Τα σχόλια των κομμάτων για την ομιλία του πρωθυπουργού
Ευρωπαίος καπετάνιος στην ελληνική γαλέρα
Νέα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας από το “Spiegel”
Ευ. Βενιζέλος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων