Ηλεκτρονική Έκδοση

Lockheed: Πρόταση προμήθειας αεροσκαφών ...«ενόψει ΑΟΖ»

Πρόταση για την προμήθεια, εν μέσω οικονομική κρίσης, τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου «P3C», κατέθεσε στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας η Lockheed Martin. Η πρόταση συνοδεύτηκε με μία άνευ προηγούμενη παρέμβαση, δια στόματος του αρμόδιου αντιπροέδρου της εταιρείας Ντένη Πλέσσα, στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι τα αεροσκάφη αυτά «θεωρούνται απαραίτητα, προκειμένου να εποπτεύεται ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος, ενόψει και της οριοθέτησης ΑΟΖ». Παράλληλα, επανέφερε την πρότασή της εταιρείας για πρόγραμμα αναβάθμισης των υφιστάμενων «F-16» της Ελλάδας, έναντι συνολικού τιμήματος 850 μέχρι 1,2 δισ. δολ., αν το πρόγραμμα συμπεριλάβει και τα 157 υπάρχοντα αεροσκάφη.

Ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της «Lockheed Martin Aeronautics», Ντένης Πλέσσας, μιλώντας  σε εκδήλωση στο πλαίσιο της 76ης ΔΕΘ, υποστήριξε ότι τα έξι αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας "P3B", που η Ελλάδα διαθέτει σήμερα και είχαν αποκτηθεί το 1993, από το πλεόνασμα του αμερικανικού ναυτικού, είναι παροπλισμένα επί διετία. 

Η Lockheed προτείνει την προμήθεια  από το αμερικανικό ναυτικό τεσσάρων «P3C», τα οποία ακολούθως θα αναβαθμιστούν ριζικά από την εταιρεία, με παρεμβάσεις που θα επεκτείνουν την πτητική ζωή τους μέχρι το 2035. Το κόστος όλων των παρεμβάσεων, όπως είπε, θα είναι χαμηλότερο από τα 250 εκατ. ευρώ, που θα απαιτούνταν για να μπορούν ξανά να επιχειρήσουν τα παλαιά αεροσκάφη. 
 
Ο αντιπρόεδρος της "Lockheed", στην πέραν των εσκαμμένων παρέμβασή του υποστήριξε ότι «η απόκτηση αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας αποτελεί για το ναυτικό πρώτη προτεραιότητα, λόγω των επιχειρησιακών αναγκών, στις οποίες προστίθεται η ΑΟΖ» υποδεικνύοντας έτσι και την εθνική στρατηγική της χώρας μας.
 
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16, επισήμανε ότι μπορεί να διαρκέσει έξι χρόνια και σημείωσε ότι εντός πενταετίας, η Τουρκία θα παραλάβει τα πρώτα από τα 100 αεροσκάφη "F-35", που έχει παραγγείλει στη Lockheed. 
 
Ένα F-16 στοιχίζει περίπου 50 εκατ. δολ., ενώ γύρω στα 60 εκατ. θα κοστίζει το F-35, όταν περάσει σε μαζική παραγωγή 220-240 αεροσκαφών ετησίως.
 
Στην περίοδο 1992-2016, η Lockheed εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει πιστώσεις αντισταθμιστικών προγραμμάτων άνω των 3,5 δισ. δολ. στην Ελλάδα.
 
Πολύ καλή είναι σύμφωνα με τον κ. Πλέσσα, η συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), σε ότι αφορά τη παραγωγή τμημάτων για τα αεροσκάφη "F-16" και "C-130J", που εξάγονται στην παγκόσμια αγορά. Μοναδική δυσκολία στη συνεργασία με την κρατική ΕΑΒ, εξαιτίας των όρων του μνημονίου, είναι ότι δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις, ώστε να καλύπτει άνετα τις εκάστοτε αυξήσεις στην παραγωγή.
 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

8 σχόλια

1 Ο/Η Αγύριγο κεφάλι έγραψε: (πριν 8 έτη)
Τάχαμε χύμα, μας ήρθανε και τσουβαλάτα!
2 Ο/Η GIANNIS έγραψε: (πριν 8 έτη)
Εδώ ψωμί δεν έχουμε ραπανάκια για την όρεξι ψαχνουμε.Αυτά και άλλα με κατι ρεμούλες ,βλέπε προμήθειες-μιζες, μας έφεραν έδώ που είμαστε αλλά μυαλό δεν βάζουμε.βούρ στο πατσά λοιπόν.
3 Ο/Η Θεόδωρος Πολυχρόνης έγραψε: (πριν 8 έτη)
...και πολύ φοβάμαι ότι εμείς, τα κοροϊδα οι Έλληνες θα τα αγοράσουμε τα σκουπίδια της Lockheed.
4 Ο/Η Andreas έγραψε: (πριν 8 έτη)
Δεν καταλαβαίνω την έκπληξη του αρθρογράφου για τα σχόλια του κου Πλέσσα. Όποιος ασχολείται έστω και επιδερμικά με τα αμυντικά θέματα θα ξέρει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ή μάλλον "καίγεται" για αεροπορικά σκάφη για το ναυτικό και για εκσυγχρονισμό των F16 που διαθέτει ώστε να μην απαξιωθούν. Δεν ξέρω μήπως είπε τίποτα άλλο ο κος Πλέσσας που προκάλεσε την αντίδραση του αρθρογράφου αλλά αν αυτό ήταν το πνεύμα της ομιλίας του τότε μάλλον είναι προκατειλημμένος ο αρθρογράφος.
5 Ο/Η kp έγραψε: (πριν 8 έτη)
ΘΡΑΣΟΣ! Το λιγότερο...

Αυτός ο Denis Plessas τι σόι dealer είναι;
6 Ο/Η Μπάμπης Κ. έγραψε: (πριν 8 έτη)
Το ξέρω ότι θα ακουστεί άσχημα αλλά... τα αμερικανάκια έχουν δίκιο. Η Ελλάδα έχει σοβαρό πρόβλημα από την έλλειψη αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας -ειδικά μετά τον παροπλισμό των P-3B. Τη λύση των μεταχειρισμένων P-3C είναι κάτι που το έψαχνε χρόνια -και με όλες τις κυβερνήσεις της- η Ελλάδα. Όποια άλλη λύση είναι εξωφρενικά ακριβή και γι'αυτό υποθέτω αυτό το θράσος από την πλευρά της εταιρίας. Το ίδιο ισχύει και για τα F-16 που πρέπει να κρατηθούν αξιόμαχα με το μικρότερο δυνατό κόστος. Και αυτό είναι η αναβάθμησή τους ώστε να μην καταστούν -ειδικά οι παλαιότεροι τύποι- απαρχαιωμένα...
7 Ο/Η Αγύριγο κεφάλι έγραψε: (πριν 8 έτη)
Ξέρετε γιατί ακούγεται άσχημα η αγορά των πολεμικών αεροσκαφών, από αυτούς που ΔΕΝ είναι μονόχνοτοι με τα στρατιωτικά πράγματα;
Γιατί ΝΕΑ πολεμικά αεροπλάνα μπορεί να αγοράσουμε.
Απλά,...βενζίνη ΔΕΝ θα έχουμε λεφτά να αγοράσουμε, γιά να τα...βάλλουμε μπροστά να κινηθούν.
Καταλάβατε; (Ιδία, οι στρατιωτικοί; Εν ενεργεία ή...απόστρατοι).
8 Ο/Η cazaoubon έγραψε: (πριν 8 έτη)
Είναι γνωσό οτι η Ελλάδα έχει παροπλίσει τα P-3B μη βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα. Ήμαρτον. Αχ ρε πατρίδα...
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 8

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΕΑΒ
Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ)