Έντυπη Έκδοση

Νέο μήνυμα Καντάφι και αναγνώριση από την Κίνα των αντικαθεστωτικών

Ακόμα μεγαλύτερη απομόνωση του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος, πάντως, διακηρύσσει ότι συνεχίζει την αντίστασή του μέσα από την άμμο της λιβυκής ερήμου, σηματοδοτεί η χθεσινή αναγνώριση του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου από το Πεκίνο.

Η Κίνα είναι το τελευταίο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που αναγνωρίζει επισήμως τη μεταβατική κυβέρνηση των εξεγερμένων. Η απόφαση που ανακοινώθηκε λακωνικά από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δείχνει σαφώς και την αλλαγή πλεύσης στη βορειοαφρικανική πολιτική της υπερδύναμης, που, κατ' αρχάς. ενδιαφέρεται να προστατέψει τα συμφέροντα δισεκατομμυρίων από τη δραστηριοποίηση πολυάριθμων εταιρειών της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. «Η Κίνα θα εργαστεί μαζί με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης για την πραγμάτωση σταθερής και ομαλής μετάβασης και ανάπτυξης των διμερών σχέσεων», είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Μα Ζαοξού. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Xinhua», εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι προϋπάρχουσες συμφωνίες με τη Λιβύη θα παραμείνουν ενεργές.

«Το Ισλάμ θα είναι η κύρια πηγή της νομοθεσίας» στη νέα Λιβύη, δήλωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, στην πρώτη δημόσια ομιλία του στην Τρίπολη. «Δεν θα αποδεχτούμε καμία εξτρεμιστική ιδεολογία της Δεξιάς ή της Αριστεράς. Είμαστε ένας μουσουλμανικός λαός, του μετριοπαθούς Ισλάμ, και θα παραμείνουμε σε αυτόν το δρόμο», προσέθεσε κατά την ομιλία του ενώπιον χιλιάδων Λίβυων που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία των Μαρτύρων στην Τρίπολη.

Στο μεταξύ, ο Καντάφι ξανακατηγόρησε τους αντικαθεστωτικούς ότι παραδίδουν τη Λιβύη στις ξένες δυνάμεις: «Δεν θα μας κυβερνήσουν εμάς που ήμασταν οι αφέντες. Δεν θα παραδώσουμε ξανά τη Λιβύη στον αποικιοκρατισμό, όπως θέλουν οι προδότες», λέει στο τελευταίο μήνυμά του, ξανά στη συριακή «ArRai TV». Δεν ήταν ηχογραφημένο όπως τα προηγούμενα. Το διάβασε ο ιδιοκτήτης του σταθμού Μισάν αλ Τζαμπούρι, προβάλλοντας ως αιτία «λόγους ασφαλείας».

Με την προχθεσινή άφιξη στον Νίγηρα του 37χρονου υιού Καντάφι, Σάαντι, του πλέον υψηλόβαθμου Λίβυου αξιωματούχου που μέχρι στιγμής διέσχισε τα σύνορα της ερήμου προς Νότο, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπρίγκι Ραφίνι ενημέρωνε χθες ξένους διπλωμάτες πως έφτασαν τους 32 τα μέλη του στενού κανταφικού κύκλου που από τις 2 Σεπτεμβρίου φιλοξενεί «για ανθρωπιστικούς λόγους» η κυβέρνηση της Νιαμέι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Λιβύη
Κίνα
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος