Έντυπη Έκδοση

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Με απλή υπεύθυνη δήλωση η απαλλαγή

Ο βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη, Ανδρέας Τάκης, υπεύθυνος του τομέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε στην «Ε» ότι η Ανεξάρτητη Αρχή εμμένει στις πάγιες απόψεις που έχει εκφράσει ήδη από το 2002 για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τον Συνήγορο, δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών δεν έχουν μόνον οι αλλόθρηκοι ή ετερόδοξοι μαθητές, αλλά όλοι οι μαθητές ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, εφόσον επικαλεστούν (οι ίδιοι ή οι κηδεμόνες τους) λόγους συνείδησης με απλή υπεύθυνη δήλωση.

Η πιο πρόσφατη παρέμβαση του Συνηγόρου έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, με επιστολή που έστειλε στον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Γ. Γούση. Εκεί ο Συνήγορος αναφέρει χαρακτηριστικά πως το Σύνταγμα (άρθρο 16 παρ. 20) υποχρεώνει μεν την πολιτεία να παρέχει θρησκευτική εκπαίδευση, αλλά δεν υποχρεώνει παράλληλα και τους πολίτες να τη δέχονται, εφόσον το μάθημα των Θρησκευτικών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα διατηρεί τον ομολογιακό του χαρακτήρα.

Οσο επομένως το μάθημα των Θρησκευτικών έχει ομολογιακό και όχι γνωσιολογικό χαρακτήρα, το δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα πρέπει να αναγνωριστεί σε όλους τους μαθητές και όχι μόνο στους αλλόδοξους, επισημαίνει ο Συνήγορος. Οπως υπογραμμίζει με νόημα, δεν είναι συνταγματικώς θεμιτό η απαλλαγή για λόγους συνείδησης να εξαρτάται από οποιασδήποτε μορφής -θετικής ή αρνητικής- δήλωση θρησκεύματος.

Συνεπώς η έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου περί υποχρεωτικότητας των Θρησκευτικών για τους ορθόδοξους μαθητές θα ακύρωνε στην πράξη τη δυνατότητα απαλλαγής από τη διδασκαλία όσων μαθητών είναι μεν χριστιανοί ορθόδοξοι αλλά δεν επιθυμούν την παρακολούθηση του μαθήματος.

Εχοντας όλα αυτά υπόψη του, ο Συνήγορος του Πολίτη, Γ. Καμίνης, σχολίασε με έμφαση στο εισαγωγικό σημείωμα της πρόσφατης ετήσιας έκθεσης πως «ο Συνήγορος χρειάζεται τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, συμπολιτευόμενης και αντιπολιτευόμενης, η οποία δυστυχώς δεν είναι αυτονόητη, ίδιως όταν οι θέσεις του αντιβαίνουν σε απόψεις που εκφράζουν ισχυρές και οργανωμένες ομάδες πίεσης. Τέτοιες καταστάσεις έχει κατά καιρούς βιώσει η Αρχή με αποκορύφωμα την πρόσφατη υπόθεση σχετικά με τις προϋποθέσεις απαλλαγής των μαθητών από τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα
Εκπαίδευση
Για το ίδιο θέμα
Ιερώνυμος: Αυξήστε Θρησκευτικά
«Υπό εξέταση» η επιστολή Ιερώνυμου για τα θρησκευτικά