Έντυπη Έκδοση

Η εκδίκηση της κιθάρας

«Nevermind (Deluxe Edition)» - Nirvana (Universal):

«Κανένας δίσκος στη σύγχρονη ιστορία του ροκ εν ρολ δεν είχε τόση καταλυτική επίδραση σε μια ολόκληρη γενιά και τόσο καταστροφικά αποτελέσματα στον δημιουργό του». Με αυτή την πρόταση το «Rolling Stone» συνόψισε τι σήμαινε η κυκλοφορία του «Nevermind», στις 24 Σεπτεμβρίου, είκοσι χρόνια πριν.

Μέσα σε μια σκηνή που από τη μια κυριαρχούσε ο ηλεκτρονικός χορευτικός ήχος και από την άλλη οι μεσήλικοι ροκ σταρ που είχαν ξεμείνει από την πανκ εποχή, οι Nirvana έσκασαν, χωρίς προειδοποίηση, σαν ένας πελώριος εκρηκτικός μηχανισμός που σκορπούσε καυτά θραύσματα όπως τα «Smells Like Teen Spirit», «Come as You Are» και «Lithium». Και αυτός ο δίσκος, που ο τίτλος του θύμιζε την παλιά μουσική προβοκάτσια κάποιων αλιτήριων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, κατέρριψε κάθε πρόβλεψη, πουλώντας πάνω από τριάντα εκατομμύρια.

Το ζήτημα όμως δεν ήταν οι πωλήσεις. Ο Κομπέιν και η παρέα του δεν φιλοδοξούσαν να γίνουν αυτό που έφτυναν. Εγραψαν μια χούφτα τραγούδια, τα πότισαν με το πνεύμα του ροκ εν ρολ και την ξεχασμένη πανκ απλότητα, έδωσαν μια δυνατή κλοτσιά και άνοιξαν την πόρτα για μια ολόκληρη γενια ροκ μουσικών. Αν οι Sex Pistols το έκαναν με απόλυτη συνείδηση και με επιτηδευμένη αισθητική, οι Nirvana ήταν οι ακούσιοι συνεχιστές της παράδοσης. Ηταν τα παιδιά με τις κιθάρες που έγραψαν τραγούδια στα υπόγεια μιας επαρχιακής πόλης, όπου κατάφεραν να συλλάβουν τα μηνύματα των καιρών τους και να τα εκφράσουν χωρίς πολλούς δισταγμούς, μόνο με μια κιθάρα, ένα μπάσο και τα ντραμς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική μουσικής