Έντυπη Έκδοση

Στέγη και φροντίδα για τα παιδιά

Το 1983, ένας πυρήνας 38 οικογενειών νοητικά υστερούντων ατόμων, με κοινή αγωνία για το μέλλον τους, αποφάσισε τη δημιουργία οικοτροφείου, όπου τα παιδιά θα έβρισκαν μόνιμη στέγη, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ασφάλειας και φροντίδας, σε ένα αξιοπρεπές και ανθρώπινο περιβάλλον.

Ανθος ζωής νέκταρ ψυχής Ανθος ζωής νέκταρ ψυχής Επειτα από πολλές, σκληρές και επίμονες προσπάθειες καταφέραν να ολοκληρώσουν το στόχο τους. Το οικοτροφείο εγκαινιάστηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 1997.

Σήμερα στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Νοητικά Υστερούντων Ατόμων «Οι Αγιοι Ανάργυροι» στην Κάντζα (τηλ. 210 6667180) μετέχουν 52 οικογένειες για τον αντίστοιχο αριθμό περιθαλπόμενων ατόμων. Η άδεια λειτουργίας προσδιορίζει το οίκημα ως στέγη για 52 ΑμεΑ, με δείκτη νοημοσύνης (IQ) χαμηλότερο του 30%. «Η εκλεγμένη διοίκηση του Συλλόγου, γονείς και οι ίδιοι, έχει συνεχή εποπτεία, ώστε το προσωπικό μας, παιδοκόμοι, νοσηλεύτριες, παιδαγωγοί, οι ιατρικοί συνεργάτες, καθώς και το βοηθητικό προσωπικό στην κουζίνα και στην καθαριότητα, να ανταποκρίνεται στο επιθυμητό επίπεδο λειτουργίας και να ενισχύει στα παιδιά το αίσθημα ότι βρίσκονται στο δικό τους νοικοκυρεμένο σπίτι», μας λέει η πρόεδρος Ελευθερία Ζερβάκη-Σμυρναίου.

«Πιστεύουμε ότι η Ειδική Αγωγή επιδέχεται βελτίωση. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερο αριθμό ειδικών θεραπευτών που, εκτός από την άμεση άσκηση της αγωγής, οφείλουν να εκπαιδεύουν και το υπόλοιπο προσωπικό στην κατεύθυνση της μη χειραγώγησης και των ευκαιριών για μεγαλύτερο βαθμό αυτοεξυπηρέτησης και ανεξαρτησίας».

«Οι Αγιοι Ανάργυροι», σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, λειτουργούν χωρίς επιδότηση από το κράτος. Η κύρια πηγή των εσόδων προέρχεται από την ασφαλιστική κάλυψη των προστατευόμενων μελών. Παράκληση λοιπόν: οποιαδήποτε υποστήριξη και βοήθεια για να ξεπεραστούν τα εμπόδια είναι ευπρόσδεκτα πολύτιμη.*

* Τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε παιδιά και εφήβους αναλύουν εκτενώς ειδικοί επιστήμονες στο 33ο τεύχος τού «Ενεκα λόγου», του περιοδικού της ΕΨΥΠΕ, της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (τηλ. 210-6546524). «Η κακή ψυχική υγεία στην παιδική ηλικία συνδέεται επίσης και με άλλα προβλήματα υγείας στη νεαρή ενήλικη ζωή, π.χ. χρήση ουσιών, βία, μικρότερη εκπαιδευτική πρόοδο, ανεργία, κακή αναπαραγωγική και σεξουαλική ζωή», τονίζει η συντακτική επιτροπή. «Η οικονομική και κοινωνική κρίση μπορεί να δοκιμάσει την καθημερινή σταθερότητα και το αίσθημα ασφάλειας των παιδιών μας, τις σχέσεις, και μακροπρόθεσμα τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Γι' αυτό χρειάζεται όλοι να κινητοποιηθούμε».

Αντιθέσεις

Νικολά Σαρκοζί

πρόεδρος Γαλλίας

«Θα κάνουμε τα πάντα για τη σωτηρία της Ελλάδας»

«Ε»

Ν. Πορτοκάλογλου

τραγουδοποιός

«Απεχθάνομαι τους επαγγελματίες επαναστάτες»

«Ποντίκι»

«Ποιοτική ανάπτυξη τώρα»

«Ανάκαμψη τώρα - Ενας ηράκλειος άθλος για την Ελλάδα» ήταν το θέμα εκδήλωσης που οργάνωσαν το Ελληνοϊταλικό Εμπορικό Επιμελητήριο μαζί με το Ελληνογερμανικό, το Ελληνογαλλικό, το Ελληνοβρετανικό και το Ελληνοφινλανδικό σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

«Αυτή τη στιγμή, στο στόχαστρο της διεθνούς κερδοσκοπίας δεν βρίσκεται η Ελλάδα, αλλά το ευρώ και το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης», τόνισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου, Ιωάννης Τσαμίχας, επισημαίνοντας ότι «η συνταγή της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης οδήγησε την ήδη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία σε καλπάζουσα ύφεση χωρίς προοπτικές ανάπτυξης». Ο Γερμανός επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, επισήμανε ότι η ομάδα δεν έχει καμία αρμοδιότητα ελέγχου ή υποκατάστασης των ελληνικών αρχών. Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης ανέφερε ότι οι δηλώσεις του αντικαγκελάριου της Γερμανίας δεν πρέπει να λειτουργήσουν ανασταλτικά τώρα που η χώρα μας γίνεται ελκυστικός τόπος επενδύσεων. Την ανάγκη να εστιάσουμε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανάπτυξης τόνισε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γιώργος Γλυνός.

Ανάδοχος γονιός

Δεν είναι υιοθεσία, προσφέρει όμως την ευτυχία της (γονικής) σχέσης στους αναδόχους και στο παιδί που έχει την ανάγκη μιας οικογένειας, ώστε να μη μεγαλώνει σε ίδρυμα.

Ανάδοχοι μπορούν να γίνουν άτομα ηλικίας από 30 έως 55 ετών, οικογένειες με ή χωρίς παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες, μεμονωμένα ενήλικα άτομα. Σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό Ελένη Σωτηροπούλου, «εάν νομίζετε ότι μπορείτε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες ενός παιδιού, τηλεφωνήστε στον Ξενώνα Παιδιών "Μελία", (τηλ.: 210-2135895 κάθε μέρα εκτός Κυριακής από 9.00 έως 18.00, Φαρκαδώνος και Πιτυούντος 4, 11142 - Λαμπρινή, Αθήνα)».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα