Έντυπη Έκδοση

Το νέο «σπίτι» των εκδόσεων Γαβριηλίδης

Στο Μοναστηράκι, Αγίας Ειρήνης 17, εδώ και λίγους μήνες διαβάζονται ποιήματα και διαπράττονται... λογοτεχνικά εγκλήματα. Σ' αυτή τη διεύθυνση θα βρουν οι φίλοι του βιβλίου το θεματικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Γαβριηλίδης. Εκεί, πλέον, ζει και «αναπνέει» ο εκδοτικός οίκος.

Σ' ένα νεοκλασικό χτισμένο το 1850. Ο αρχιτέκτονας Νίκος Χαραλαμπίδης έφτιαξε τον χώρο. Χώρος για εκδηλώσεις και στο ισόγειο, στην αυλή, καφέ μπαρ για συζήτηση και διάβασμα. Ο Σάμης Γαβριηλίδης μίλησε στη Βιβλιοθήκη-Καταφύγιο θηραμάτων για τη μετακόμιση των εκδόσεων από την οδό Μαυρομιχάλη και το μέλλον του βιβλίου

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Πείτε μας λίγα λόγια για τον νέο χώρο. Πώς επιλέχτηκε;

ΣΑΜΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ: Ο χώρος επιλέχτηκε στη βάση του εκσυγχρονισμού της εκδοτικής μας παραγωγής. Αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία επιδιώκουμε καλύτερη παραγωγή, διατηρώντας την ποιότητα των εκδόσεών μας, αλλά στις ποσότητες που χρειαζόμαστε, ελαχιστοποιώντας δηλαδή την αποθήκευση. Συνεπώς, έπρεπε να αποκτήσουμε νέας και παλαιάς τεχνολογίας μηχανές, που μας δίνουν τη δυνατότητα να παράγουμε από την αρχή ώς το τέλος τα βιβλία μας. Αναζητώντας κατάλληλο κτήριο, γοητευτήκαμε από αυτό εδώ, που χτίστηκε το 1850, το αγαπήσαμε, το αντιμετωπίσαμε με σεβασμό και εγκαταστήσαμε επιπλέον το θεματικό μας βιβλιοπωλείο αποκλειστικά με ποίηση και αστυνομική λογοτεχνία. Ο,τι κυκλοφορεί στην ελληνική γλώσσα.

Α.Σ.: Το νέο κτήριο «περνάει» και στον αναγνώστη;

Σ.Γ.: Ακριβώς. Από το ξεκίνημα έχει φανεί. Ερχεται καινούργιος κόσμος, αναζητεί τα βιβλία μας, τα οποία δεν έβρισκε αλλού, πίνει τον καφέ του ή το ποτό του, διαβάζει, αισθάνεται τον χώρο δικό του.

Α.Σ.: Πότε ήρθατε εδώ;

Σ.Γ.: Τα εγκαίνια έγιναν στις αρχές Ιουνίου, αλλά η παραγωγή και τα γραφεία λειτουργούσαν από τα μέσα Μαΐου.

Α.Σ.: Πόσο εύκολο ήταν να γίνει αυτό το βήμα σε περίοδο οικονομικής κρίσης;

Σ.Γ.: Εύκολο δεν ήταν, αλλά ούτε και δύσκολο. Προφανώς και μας δυσχεραίνει η κρίση, εν τούτοις ήταν κάτι που θα πραγματοποιούσαμε. Το θέμα είναι ότι όταν προχωράς σε τέτοιες κινήσεις, ανακαλύπτεις ότι ζεις σε δύσκολο περιβάλλον. Οχι μόνον οικονομικό. Χρειάζεται να έρθεις σε επαφή με υπηρεσίες που υπολειτουργούν, συνειδητοποιείς ότι η γραφειοκρατία στέκεται απέναντι και στον πολιτισμό. Αυτό ξεπερνά την οικονομική κρίση. Εχει να κάνει με τη νοοτροπία και τη δομή των αρμόδιων φορέων.

Α.Σ.: Υπάρχει πολιτική για το βιβλίο;

Σ.Γ.: Υπάρχει, αλλά είναι αποσπασματική. Γι' αυτό δεν ευθύνεται μόνον η Πολιτεία. Ευθύνονται και όσοι εμπλέκονται με το βιβλίο. Συγγραφείς, εκδότες, επιμελητές κ.ά. Δεν έχει βρεθεί κοινή γλώσσα για συντεταγμένες προσπάθειες λύσης των προβλημάτων.

Α.Σ.: Υπάρχει δηλαδή ασυνεννοησία μεταξύ των φορέων του βιβλίου;

Σ.Γ.: Υπάρχει ένας ατομικισμός. Ο καθένας πιστεύει ότι μπορεί να λύσει μόνος του το πρόβλημα. Σίγουρα, υπάρχουν ομάδες που διαθέτουν κοινή συνισταμένη για να κάνουν πράγματα. Ωστόσο, προσκρούουν σε μια κακή ελληνική νοοτροπία, την οποία εκμεταλλεύεται η Πολιτεία.

Α.Σ.: Τα e-book είναι το μέλλον;

Σ.Γ.: Τα e-book είναι μια εξέλιξη. Δυστυχώς όμως, θεωρούμε ότι η ζωή αρχίζει απ' όταν εμείς γεννιόμαστε και τελειώνει όταν εμείς πεθαίνουμε. Ετσι αν οι παλαιότεροι δεν τα δούμε σαν συνέχεια της παραδοσιακής ανάγνωσης και της γνώσης και δεν πείσουμε τους νεότερους να πατήσουν στα προηγούμενα, δεν θα είναι θετική η προσφορά τους.

Α.Σ.: Υπάρχει φόβος μήπως οι νεότεροι εγκαταλείψουν το παραδοσιακό βιβλίο;

Σ.Γ.: Φυσικά υπάρχει, γιατί και η κοινωνία λειτουργεί αποσπασματικά. Προχωρούμε στα e-book στα σχολεία, όταν ποτέ δεν είχαμε λειτουργικές σχολικές βιβλιοθήκες, κάτι απολύτως συνηθισμένο στις άλλες χώρες, ακόμη και τις πιο φτωχές. Αν λοιπόν παραδεχτούμε ότι εκεί οδεύουν τα πράγματα και καταφέρουμε να θεωρήσουμε τα e-book συνέχεια του παλιού, και το παλιό θα υπάρξει και θα εκμεταλλευτούμε πολύ καλύτερα το καινούριο.

Α.Σ.: Πόσο έχουν αλλάξει οι εκδόσεις Γαβριηλίδης στο πέρασμα του χρόνου;

Σ.Γ.: Στον χώρο του βιβλίου εργάζομαι από το 1975. Η εκδοτική μου δραστηριότητα ξεκινά από το 1977. Ημουν μέτοχος των εκδόσεων Πλέθρον, από τις οποίες αποχώρησα το 1986. Δύο χρόνια μετά δημιουργήθηκαν οι εκδόσεις Γαβριηλίδης. Συνεταίρος, ο Παύλος Κατσιάπης. Θεωρώ ότι η αντιμετώπισή μου απέναντι στο βιβλίο είναι ίδια. Οι τεχνικές έχουν αλλάξει, καθώς και η αγορά που έχει διευρυνθεί αρκετά. Στην ιστοσελίδα μας, για παράδειγμα, υπάρχει ειδική κατηγορία με τίτλο «Ηλεκτρονικές εκδόσεις», εκεί ανεβαίνουν βιβλία νεότερων και παλαιότερων συγγραφέων ελεύθερα.

Α.Σ.: Με ποια κριτήρια επιλέγετε τους τίτλους που εκδίδετε;

Σ.Γ.: Οι εκδόσεις μας επικεντρώνονται σε έλληνες συγγραφείς. Ακόμη και στις σειρές μας με μεταφράσεις, στόχος είναι ο μεταφραστικός λόγος να είναι ισάξιος του πρωτότυπου, δεν μας ενδιαφέρει απλώς ο τίτλος. Γενικά επιλέγουμε βιβλία τα οποία θεωρούμε ότι πρέπει να εκδοθούν. Πάνω απ' όλα θέλουμε να είναι καλογραμμένα. Προσέχουμε τους κανόνες και τις λεπτομέρειες, ώστε να εκδίδουμε καλά βιβλία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία