Έντυπη Έκδοση

Το κύκνειο άσμα του Φρόιντ

Είναι σίγουρα σημαντικό ότι θα εκτεθεί για πρώτη φορά ο τελευταίος πίνακας που γεννήθηκε από τη μεγαλοφυΐα του μεγάλου εικαστικού Λούσιαν Φρόιντ, ο οποίος πέθανε στις 22 Ιουλίου, στα 88 του χρόνια.

Στο ημιτελές γυμνό ο ζωγράφος είχε δώσει δύο τίτλους Στο ημιτελές γυμνό ο ζωγράφος είχε δώσει δύο τίτλους Πρόκειται για ένα τεράστιο και ημιτελές γυμνό πορτρέτο του βοηθού του και αγαπημένου φίλου Ντέιβιντ Ντόσον, ο οποίος ποζάρει έχοντας δίπλα του το σκυλάκι του, την Ελι. Ο ζωγράφος είχε δώσει δύο τίτλους: «Davidscape» και «Portrait of the Hound».

Το παραπάνω έργο είναι ένα μόνο από τα εκατό της έκθεσης που θα γίνει προς τιμήν του Βρετανού εικαστικού στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων στο Λονδίνο, το 2012. Τα έργα θα καλύπτουν επτά δεκαετίες. Οπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για μπλοκμπάστερ πολιτιστικό γεγονός.

Η έκθεση, μάλιστα, είχε αρχίσει να σχεδιάζεται εδώ και καιρό, σε στενή συνεργασία με τον Φρόιντ. Του έριξε την ιδέα η διευθύντρια της Πινακοθήκης, Σάντι Νερν, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε ότι το Λονδίνο κέρδισε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2012.

Ο Φρόιντ, πάντως, είχε μεγάλη «αδυναμία» στο γυμνό μισοτελειωμένο πορτρέτο του Ντέιβιντ Ντόσον, ο οποίος, πέρα από στενός του φίλος για 20 χρόνια, ήταν και σταθερό του μοντέλο. Η επιμελήτρια Σάρα Χαουγκέιτ, η οποία συνέφαγε με τον Φρόιντ μόλις τρεις βδομάδες πριν από το θάνατό του, λέει στον «Γκάρντιαν» ότι στο συγκεκριμένο έργο ταιριάζει απόλυτα η φράση του Φρόιντ: «ο άνθρωπος είναι ένα ζώο χωρίς ρούχα».

Πολλοί διάσημοι πίνακες του πανάκριβου ζωγράφου θα βρουν μια θέση στο ισόγειο της Πινακοθήκης. Ενας από αυτούς, ο «Benefits supervisor sleeping», που έχει πουληθεί στην τιμή-ρεκόρ των 34 εκατ. δολαρίων, στο Ρώσο μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Στην καριέρα του ο Φρόιντ ζωγράφισε από εγκληματίες μέχρι αριστοκράτες, αλλά και φίλους του καλλιτέχνες, όπως τους Ντέιβιντ Χόκνεϊ, Φρανκ Αουρμπάχ και Φράνσις Μπέικον.

Ο θεατής θα «μπαίνει» με έναν τρόπο και στα εσώψυχα του καλλιτέχνη, δηλαδή στην πολυτάραχη προσωπική του ζωή, που σφραγίστηκε με πολλές σχέσεις και περίπου σαράντα παιδιά. Μερικές από τις συντρόφους-συζύγους του έχουν περάσει στην ιστορία της ζωγραφικής μέσα από τα έργα του.

Ενα από τα πιο σημαντικά έργα της έκθεσης είναι το «Large Interior, W11», που χρονολογείται την περίοδο 1981-1983, και έχει να βγει σε δημόσια θέα από το 2002, τότε που έγινε η τελευταία μεγάλη έκθεση για τον Φρόιντ στην «Τέιτ». Είναι ένας πίνακας, μεγάλων διαστάσεων, που απεικονίζει πέντε ανθρώπους, ανάμεσά τους και μία κόρη του ζωγράφου. Τον είχε ζωγραφίσει με αγκυλωμένο χέρι και «με την ψυχολογία», όπως λέει η Χαουγκέιτ, «του ανθρώπου που φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να ξαναζωγραφίσει σε τέτοια κλίμακα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Κι αυτά...
Για το ίδιο θέμα
Το «αριστούργημα» του Λούσιαν Φρόιντ πουλήθηκε 3 εκατ. λίρες