Ηλεκτρονική Έκδοση

Οριστικά στο 0,5 ευρώ/τ.μ. ακίνητα γεωργικής και βιοτεχνικής χρήσης

Μαγειρεύουν μονιμοποίηση στο νέο χαράτσι για τα ακίνητα

Κουτσουρεμένες οι απαλλαγές και πιο δύσκολα η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών

Τελευταία ενημέρωση:

Στην μονιμοποίηση του νέου τέλος ακινήτων που αρχικά το Δημόσιο θα εισέπραττε «εκτάκτως» το 2011 και το 2012, προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρoειδοποίησε από τη Βουλή πως το τέλος θα «ενσωματωθεί στο εθνικό φορολογικό σύστημα» για την περίοδο μετά το 2013. Tην ίδια ώρα τα κριτήρια για απαλλαγή από το τέλος και για εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή του 0,5 ευρώ / τ.μ. γίνονται πιο σκληρά ενώ απαλλάσσονται τα γεωργικά και βιομηχανικά κτίρια.

Ειδικότερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέθεσε τις εξής αλλαγές:

Εξαιρούνται απ την καταβολή του τέλους για ακίνητο που ιδιοκατοικούν (και έχουν την κυριότητα ή επικαρπία) οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων του ή του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερησίων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή του λογαριασμού ανεργίας τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης καθώς και οι άνεργοι που επιδοτήθηκαν από τους παραπάνω φορείς και λογαριασμούς κατά τους 6 τουλάχιστον μήνες από τους 12 που προηγούνται κάθε φορά από το έτος υπολογισμού του τέλους. Η απαλλαγή αυτή δεν παρέχεται εφόσον το οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος από την επιβολή του τέλους, υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Το παραπάνω εδάφιο σημαίνει, ότι για να απαλλαχθεί εντελώς άνεργος από την καταβολή του τέλους θα πρέπει και να έχει εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ και να κατοικεί ο ίδιος στο ακίνητο και να το έχει στην ιδιοκτησία του ή να έχει την επικαρπία. Δηλαδή άνεργο ζευγάρι που έχουν από ένα ακίνητο ο καθένας, θα πληρώσουν τέλος τουλάχιστον για το ένα από τα δύο ακίνητα.

Mειωμένοι συντελεστές

Ο μειωμένος συντελεστής του τέλους, 0,5 ανα τ.μ. θα ισχύει για :

  1. ακίνητα πολυτέκνων με εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ,
  2. αναπήρων ή προσώπων που τα βαραίνουν ανάπηροι,
  3. ακίνητα που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική ή βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση
Προσοχή όμως, γιατί οι μειωμένοι συντελεστές και απαλλαγές δεν ισχύουν :

  • αν η αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου (με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2008), υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ ή οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο
  • αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο έχει τιμή ζώνης πάνω από 3.000 ευρώ ή
  • έχει έκταση πάνω από 120 τ.μ προσαυξανόμενη κατά 20 τ.μ για κάθε παιδί μέχρι 200 τ.μ. Με βάση τις προηγούμενες διατάξεις δεν ίσχυε εάν το ακίνητο είχε έκταση 200 τ.μ., πρόκειται σαφώς για διάταξη που πλέον θα εντάσσει λιγότερα ακίνητα στους μειωμένους συντελεστές
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Εφορία και φορολογική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Πυρ ομαδόν κατά των νέων μέτρων από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Γκρινιάζουν, αλλά δεν καταψηφίζουν
Τώρα μετρούν τα κουκιά
Η σφαγή των συντάξεων
Φορολογούνται και οι πάμπτωχοι
ΚΚΕ: Ή θα σωθεί ο λαός ή τα μονοπώλια