Έντυπη Έκδοση

ΟΗΕ: προς νέο σχέδιο καταδίκης της Συρίας, χωρίς όμως κυρώσεις

Νέο σχέδιο απόφασης κατά της Συρίας προωθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Πορτογαλία, την ώρα που στο εσωτερικό της χώρας συριακές αρχές και αντικαθεστωτικοί αλληλοκατηγορούνται για τις στοχευμένες δολοφονίες επιστημόνων στην πόλη Χομς.

Από την Κυριακή μέχρι σήμερα έχουν δολοφονηθεί από αγνώστους ένας χειρουργός του νοσοκομείου της Χομς, ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Αρχιτεκτονικής Σχολής, ο διευθυντής της στρατιωτικής σχολής πετροχημείας και ένας πυρηνικός μηχανικός. Οι Αρχές αποδίδουν την ευθύνη των δολοφονιών σε «τρομοκράτες», ενώ η οργάνωση ακτιβιστών αλ-Γκαντ κατηγορεί το καθεστώς ότι «σκότωσε επιστημονικές προσωπικότητες με στόχο την επανάληψη του σεναρίου των δολοφονιών» που διεπράχθησαν στη Συρία στη δεκαετία του '80. Εν τω μεταξύ χθες συνεχίζονταν οι επιχειρήσεις του στρατού στην πόλη αλ-Ραστάν, όπου σκοτώθηκαν τρεις αυτομολήσαντες στρατιωτικοί, ενώ ακόμη ένας υπέκυψε στα τραύματα που είχε υποστεί την προηγουμένη. Σύμφωνα εξάλλου με νέο απολογισμό, οι νεκροί της Τρίτης ανήλθαν σε εννέα.

Σε διπλωματικό επίπεδο, Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο και Λισαβόνα παρουσίασαν χθες νέο σχέδιο απόφασης του Σ.Α. το οποίο καταδικάζει τις βιαιότητες στη Συρία και ζητάει τον άμεσο τερματισμό τους, χωρίς όμως να αξιώνει άμεση επιβολή κυρώσεων κατά της Δαμασκού. Στόχος αυτής της ηπιότερης εκδοχής είναι ν' αποφευχθεί πιθανό βέτο από την Κίνα και τη Ρωσία, που μπλόκαραν το προηγούμενο σχέδιο απόφασης, καθώς και να ξεπεραστεί η αντίθεση της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Ν. Αφρικής, οι οποίες είχαν επίσης αντιρρήσεις για τις κυρώσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΗΕ
Συρία
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος