Έντυπη Έκδοση

ΓΚΙΩΝΑ: ΣΤΑΧΤΗ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΕΙ ΣΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ

Τρομο-εμπρησμός στο βουνό του βωξίτη

«Για ασύδοτη τρομοκρατία των μπράβων» κάνουν λόγο οι λιγοστοί κάτοικοι της Καλοσκοπής Γραβιάς Φωκίδας. Για δεύτερη φορά μέσα σ' ένα τρίμηνο, καταγγέλλουν, έβαλαν φωτιά στο σπίτι δραστήριου μέλους της συντονιστικής «Κίνησης για τη σωτηρία της Γκιώνας», ο οποίος αγωνίζεται ενάντια στην ασυδοσία δύο εταιρειών, που εκμεταλλεύονται τα μεταλλεία βωξίτη της περιοχής.

Το σπίτι του 37χρονου Στέφανου Κόλλια κάηκε δύο φορές -προχθές ολοσχερώς- αλλά ευτυχώς ο ίδιος γλίτωσε απ' τη φωτιά, επειδή βρισκόταν στην Αθήνα, για λόγους υγείας.

Γεννημένος στην Αθήνα και μεγαλωμένος στα Ιλίσια, πριν από περίπου 2,5 χρόνια πήρε τη μεγάλη απόφαση. Αφησε τη δουλειά του ως μεταφραστής στην Αθήνα και το εξωτερικό κι αποφάσισε να επιστρέψει στο χωριό του πατέρα του, ως νέος αγρότης. Η Καλοσκοπή είναι χτισμένη στις πλαγιές της Γκιώνας κι έχει περίπου 20 μόνιμους κατοίκους το χειμώνα και το καλοκαίρι γύρω στους 1.000.

Η «Κίνηση για τη σωτηρία της Γκιώνας» υποστηρίζει ότι ο αγώνας του Στέφανου Κόλλια από την αλόγιστη εκμετάλλευση των μεταλλείων έγινε αιτία ώστε κάποιοι να θέλουν να του κλείσουν το στόμα. Στις 26 Δεκεμβρίου 2008 ξέσπασε η 1η φωτιά στο σπίτι του. Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης με ερώτηση προς τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης, Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Ο τελευταίος είχε απαντήσει ότι ερευνάται τυχόν συνάφεια του εμπρησμού με τη συμμετοχή του κ. Κόλλια στην Κίνηση προάσπισης του περιβάλλοντος.

Σήμερα, το σπίτι του, όπως λέει ο Στέφανος Κόλλιας, θυμίζει Σαράγεβο. Δεν έχει πού να μείνει στο χωριό, αν και θεωρεί την αλληλεγγύη των κατοίκων δεδομένη. Η φωτιά, που ξέσπασε γύρω στις 3.30 τη νύχτα της Δευτέρας, το κατέστρεψε ολοσχερώς. Ενας κάτοικος, που είδε τις φλόγες να το τυλίγουν, ξύπνησε όλο το χωριό και ειδοποίησε την Πυροσβεστική. Οι κάτοικοι επιχείρησαν να σώσουν όχι μόνο το σπιτάκι του κ. Κόλλια αλλά και τα κοντινά. Ο κίνδυνος να καούν ήταν παραπάνω από υπαρκτός, αφού υπάρχουν δεξαμενές πετρελαίου και γκαζιού στις αυλές.

«Η Γκιώνα είναι ένα από τα πλέον ταλαιπωρημένα βουνά της Ευρώπης», λέει ο ίδιος. «Εχουμε την ατυχία το βουνό να έχει πλούσιο απόθεμα βωξίτη εξαιρετικής ποιότητας και η αυθαιρεσία να κυριαρχεί σε όλο της το μεγαλείο. Οι περιβαλλοντικοί όροι απ' τις εταιρείες δεν τηρούνται και η Γκιώνα παραμένει φαλακρό βουνό. Ηδη είναι υπαρκτές οι επιπτώσεις στα νερά, στην υδρολογική λεκάνη».

«Για πρωτοφανή εκδήλωση τρομοκράτησης και εκδικητικότητας» και «τραμπουκικές επιθέσεις» μιλούν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Ζητούν άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, αποζημίωση του Στ. Κόλλια ως θύματος τρομοκρατικής ενέργειας, αποτελεσματική προστασία της Γκιώνας. Τονίζουν, δε, ότι θα στηρίξουν οποιαδήποτε προσπάθεια για την ανοικοδόμηση του σπιτιού του, με χρήματα και προσωπική εργασία.

Την Κυριακή γύρω στις 11 το πρωί οι κάτοικοι θα συγκεντρωθούν στην Καλοσκοπή και καλούν κόσμο απ' τη Φωκίδα, τη Φθιώτιδα, ει δυνατόν κι από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Περιβάλλον & οικολογία