Έντυπη Έκδοση

ΜΕΣΑ ΣΕ 11 ΧΡΟΝΙΑ Ο «ΓΗΡΑΙΟΣ» ΚΑΤΑΒΑΡΑΘΡΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΑΛΟΝΙΑ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΤΑ ΑΛΩΝΙΑ

«Ηρα, δυστυχώς επτωχεύσαμεν»

Ο Ηρακλής έγραψε μία μαύρη σελίδα στην ιστορία του, με ένα αρνητικό ρεκόρ: μέσα σε ένα καλοκαίρι, υποβιβάστηκε τρεις κατηγορίες! Μέσα σε έντεκα χρόνια ο Ηρακλής, μία απ' τις ιστορικότερες ομάδες της Ελλάδας, κατάφερε να «πτωχεύσει». Η περίπτωσή του αποτελεί μικρογραφία της ίδιας της... χώρας!

Το 2000 (11/2/2000) ο Ηρακλής, μία απ' τις υπολογίσιμες δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου, πωλείται έναντι 1,5 δισ. δραχμών, στον επιχειρηματία Ευάγγελο Μυτιληναίο απ' τον κραταιό τότε πρόεδρο Πέτρο Θεοδωρίδη, που είχε μπει στο στόχαστρο των οργανωμένων φιλάθλων, γιατί πουλούσε τους καλύτερους παίκτες και δεν έκανε μετεγγραφές ώστε να «ξεκολλήσει» η ομάδα απ' την 3η-4η θέση που παραδοσιακά έπαιρνε. Η «εποχή Μυτιληναίου» -κυβερνητικός «δάκτυλος», λένε οι «εραστές» του παρασκηνίου- έφερε υποσχέσεις για εποχές με «χρυσά κουτάλια». Μόνο που όντως κάποιοι έφαγαν με αυτά, αλλά ο Μυτιληναίος, λίγα χρόνια μετά (2003), προφασιζόμενος την αδικία εις βάρος του Ηρακλή απ' τη... διαιτησία, παρέδωσε την ομάδα στον φίλο του, Γιώργο Σπανουδάκη.

Το 2005 ο Ηρακλής περνάει για λίγο στα χέρια του πρώην προέδρου του Ακράτητου, Δημήτρη Χούλη, ο οποίος όμως «μπλοκάρεται» απ' την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού («deja vu» με την τωρινή κατάσταση;). Επιστρέφει ο Σπανουδάκης και λίγο μετά, το 2007, εμφανίζεται ο έτερος φίλος του Μυτιληναίου, γνωστός τραγουδιστής, και Ηρακλειδέας, Αντώνης Ρέμος. Επίσης άσχετος με το αντικείμενο, στηρίζει στο όνομά του και στην αγάπη του στον Ηρακλή το όραμα να εξυγιάνει την ομάδα και να την οδηγήσει ψηλά, αλλά προδίδεται απ' τους συνεργάτες του και απ' τη στήριξη που παρέχει, μέσω γενικών συνελεύσεων, στα προηγούμενα «καθεστώτα».

Δίνει απαλλαγές για τα χρέη στους Σπανουδάκη, Μυτιληναίο και η ομάδα παραπαίει, αφού οι επιλογές σε παίκτες απ' τους εκάστοτε τεχνικούς διευθυντές και προπονητές είναι τραγικές, ενώ τα αποτελέσματα στους αγωνιστικούς χώρους μέτρια.

Η ομάδα τα τελευταία δύο χρόνια έπαιρνε με αγωνία το πιστοποιητικό συμμετοχής και την αδειοδότηση απ' τα αρμόδια όργανα, με αποκορύφωμα την περσινή χρονιά όπου έπειτα από κινητοποιήσεις του κόσμου, που έφτασε να κάνει πορεία και μέσα στην Αθήνα, πήρε το «χαρτί». Προφανώς, όμως, δεν έμαθε -η προσωρινή διοίκηση Τάκη που μέσω Πρωτοδικείου και συγκεκριμένων οπαδών(!) ανέλαβε τα ηνία, ενώ ο Ρέμος πλήρωνε δόσεις σε εφορία-ΙΚΑ και ο Μυτιληναίος τις προκαταβολές για ρυθμίσεις κλπ. - από το περσινό καλοκαίρι ο Ηρακλής...

Μετά την περιπέτεια του 2010 ο Γιάννης Τάκης εξαγγέλλει πως πρώτος στόχος της ομάδας θα είναι η αδειοδότηση της νέας σεζόν. Τα οικονομικά όμως ακόμη «στενάζουν», «πληρώνουμε τρεις ομάδες, τριών σεζόν» έλεγε τότε, και η κατηφόρα έμοιαζε αναπόφευκτη. Αγωνιστικά η ομάδα τα κατάφερε και παρέμεινε στην κατηγορία, όμως διοικητικά η «εικόνα» ήταν τραγική. Ο Τάκης διαλαλούσε ότι «θα πάρουμε το χαρτί, και πρώτοι απ' όλους», αλλά η απόρριψη απ' την επιτροπή αδειοδοτήσεων έφερε το πρώτο «χαστούκι».

Τότε άρχισαν ο «πόλεμος» με την ΕΠΟ, οι καταγγελίες, οι πολιτικές παρεμβάσεις υπέρ και κατά των Θεσσαλονικέων, με αποκορύφωμα την παρουσία του προέδρου της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιου στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, όπου παρουσίασε το πλαστό έγγραφο της ασφαλιστικής ενημερότητας που ο Ηρακλής του Γιάννη Τάκη έδωσε το χειμώνα για να κάνει μετεγγραφές!

Οι αντιδράσεις «έδιωξαν» τον Τάκη και έφεραν τον Κύπριο Ανδρέα Παντελή στο «τιμόνι», γνωστό απ' το επιτυχημένο αγωνιστικά, αποτυχημένο διοικητικά πέρασμά του απ' την Ανόρθωση. Αυτόν που πέρσι οι ίδιοι απέρριψαν ως λύση, έναντι του... ηρακλειδέα διαχειριστή/διαφημιστή Τάκη και του λογιστή Κεσόπουλου.

Η ομάδα «κόπηκε» για δύο λόγους, ότι δεν έκανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου όπως όφειλε και για το πλαστό έγγραφο, για το οποίο ο Τάκης εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι «κάποιος το πείραξε ή το έβαλε, εμείς ποτέ δεν δώσαμε πλαστό έγγραφο». Ακολούθησαν κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, ομιλίες, δικαστικές προσπάθειες στο CAS και εσχάτως στα πολιτικά δικαστήρια, ενώ την ίδια ώρα ο «ερασιτέχνης» απεργαζόταν συγχώνευση με την Καβάλα του... Μάκη Ψωμιάδη. Εκείνη την εποχή «έσκασε» και η «βόμβα» με τα «στημένα», ο Ψωμιάδης ήταν στους... πρωταγωνιστές της υπόθεσης, ο «ερασιτέχνης» είχε κάνει και ψηφοφορία για τη συγχώνευση (με θετικό... αποτέλεσμα!), και ο Ηρακλής έχασε πολύτιμο χρόνο.

Ο «πόλεμος» με την ΕΠΟ και το αλαλούμ ελληνικό αθλητικό σύστημα δικαιοδοσίας έφερνε τον Ηρακλή κάθε μήνα και μία κατηγορία πιο κάτω! Εφτασε στα τέλη Σεπτεμβρίου, μετά την προσφυγή του στα πολιτικά δικαστήρια, να πάει απ' τη Β' στην Γ' Εθνική, και με την απόρριψή του απ' την ΕΕΑ (δεν κατέθεσε καν φάκελο ο Παντελή!), στην... Δ' Εθνική!

Σε ένα καλοκαίρι, έπεσε τρεις κατηγορίες, λόγω ενός πλαστού εγγράφου για 17.000 ευρώ (τόσα χρειαζόταν η ρύθμιση στο ΙΚΑ για την ασφαλιστική ενημερότητα) και μιας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που δεν έγινε, παρά το γεγονός ότι εξαγγέλθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2010!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ποδόσφαιρο
Ηρακλής