Έντυπη Έκδοση

4 προτάσεις Τσίπρα για «να πληρώσουν οι πλούσιοι»

«Να πληρώσουν οι πλούσιοι είναι το αίτημα. Εκεί είναι το μεγάλο ζήτημα. Να υπάρξει αντίστροφη αναδιανομή του πλούτου», επανέλαβε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας και πάλι την κυβέρνηση να υιοθετήσει τις προτάσεις που έκανε στην ομιλία του στο φεστιβάλ της νεολαίας τού ΣΥΝ.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε:

1Να δώσουν έκτακτη εισφορά 1% οι 6.000 επιχειρήσεις που συνολικά είχαν τζίρο πάνω από 200 δισ. ευρώ το 2010.

2Να μπει έκτακτη εισφορά σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία πάνω από 500.000 ευρώ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

3Να πληρώσουν έκτακτη εισφορά όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ , εξηγώντας ότι στο εισόδημα περιλαμβάνονται ομόλογα, μετοχές και καταθέσεις.

4Να φορολογηθούν εκτάκτως τα ελληνόκτητα πλοία, με μέσο όρο 500.000 ευρώ .

Μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «αυτή τη στιγμή αφήνουμε στο απυρόβλητο τις μεγάλες περιουσίες, αφήνουμε στο απυρόβλητο τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και ιδίως αυτή που έχουν στο εξωτερικό».

Μιλώντας για τις «σπατάλες» που γίνονται στο Δημόσιο, είπε ότι υπάρχουν και αναρωτήθηκε: «Πού είναι οι σπατάλες;» δίνοντας ο ίδιος την απάντηση: «Γιατί το γραφείο του αντιπροέδρου, του κ. Πάγκαλου, να κοστίζει ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο; Γιατί το γραφείο του αντιπροέδρου, του κ. Βενιζέλου, να στοιχίζει 900 χιλιάδες ευρώ το χρόνο και άλλες 800 χιλιάδες το γραφείο του ως υπουργού των Οικονομικών; Ας ξεκινήσουν από κει να κόβουν δαπάνες. Οχι να πετάνε στο δρόμο ανθρώπους που με το μισθό τους ζουν μια ολόκληρη οικογένεια».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει καταντήσει πια να είναι απλά διαμεσολαβητής ανάμεσα στους ξένους επενδυτές και στην εγχώρια διαπλοκή». Και αναφέρθηκε στον εμίρη του Κατάρ που ήρθε στην Αθήνα «προκειμένου να διαμεσολαβήσει με την εγχώρια διαπλοκή ένα-δύο δισ. επένδυση στον ελληνικό χρυσό. Τον ελληνικό ορυκτό πλούτο που έναντι πινακίου φακής οι γνωστοί άγνωστοι μεγαλοεργολάβοι της χώρας μας έχουν πάρει τη μισή Χαλκιδική δίνοντας 11 εκατομμύρια ευρώ και έχουν επιδοτηθεί 15, τη στιγμή που η ουγκιά έχει πάει στα 1.800 ευρώ».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ