Ηλεκτρονική Έκδοση

Σε ύφεση από το 2008 η Ελλάδα σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Στην αναθεώρηση των αποτελεσμάτων των ελληνικών εθνικών λογαριασμών για την περίοδο 2005 – 2010 προχώρησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), αναπροσαρμόζοντας έτσι και τους ρυθμούς ανάπτυξης και ύφεσης κατά την εξεταζόμενη πενταετία, καταδεικνύοντας ότι η ελληνική οικονομία είχει μπει σε τροχιά ύφεσης από το 2008 και παρουσιάζοντας ηπιότερη τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά την περυσινή χρονιά.

Τα στοιχεία αυτά αλλάζουν και τα δεδομένα του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2012 καθώς έχει βασιστεί στα προηγούμενα αποτελέσματα.  

Σύμφωνα, με τα αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, οι ρυθμοί ανάπτυξης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) διαμορφώνονται ως εξής: 

 
2006: σε 5,5% από 5,2%
 
2007: σε 3% από 4,3%
 
2008: σε -0,2% από 1%
 
2009: σε -3,2% από -2%
 
2010: Σε -3,5% από -4,5% 
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΕΛΣΤΑΤ «από τα μέσα του 2010 έχει προχωρήσει στην εφαρμογή ενός εκτεταμένου προγράμματος βελτίωσης των στατιστικών πηγών και μεθόδων της, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου στατιστικού σχεδίου δράσης (Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης για τις Ελληνικές Στατιστικές-JOSGAP) που υποστηρίζεται από τη Eurostat.»
 
Ειδικότερα για το 2010, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, η αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται  κυρίως στη μικρότερη μείωση της τελικής κατανάλωσης  των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν τα νοικοκυριά (-3,6% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση -4,5%), στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών (-7,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση -4,9%) και στη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών (4,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση 3,8%).  

ΥΠΟΙΚ: Δεν επηρεάζουν τους στόχους τα αναθεωρημένα στοιχεία

Τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ της πενταετίας 2005-2010, δεν επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και του 2012 στους οποίους βασίζεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 που κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, κατηγορεί τη Ν.Δ. αναφέροντας πως "επί διακυβέρνησης ΝΔ δεν επήλθε μόνον δημοσιονομικός εκτροχιασμός, ο οποίος μάλιστα και απεκρύβη (Greek statistics), αλλά υπήρξαν και υπερεκτιμημένοι ρυθμοί ανάπτυξης. Όχι μόνον το δημοσιονομικό έλλειμμα αυξανόταν συνεχώς από το 2005, αλλά και οι ρυθμοί ανάπτυξης ακολούθησαν μια συνεχή καθοδική πορεία. Οι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2008 (-0,2%), όταν για πρώτη φορά μετά από μιάμισι δεκαετία υπήρξε αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης".

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)