Έντυπη Έκδοση

Ο ΡΕΣΛΕΡ ΚΟΜΙΖΕΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΧΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ * ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

Ερχεται ο αντικαγκελάριος με ηλιοβιομήχανους

Με μια μεγάλη αποστολή περίπου 70 Γερμανών επιχειρηματιών, αλλά με μικρές προσδοκίες στις βαλίτσες τους, φτάνει σήμερα στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ.

Για ένα «νέο σχέδιο Μάρσαλ» μιλούσε στα τέλη Ιουλίου ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ Για ένα «νέο σχέδιο Μάρσαλ» μιλούσε στα τέλη Ιουλίου ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, που στα τέλη Ιουλίου μιλούσε για ένα «νέο σχέδιο Μάρσαλ» για τη χώρα μας και καλλιέργησε μεγάλες προσδοκίες για σημαντικές επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, βάζει τώρα φρένο στις προσδοκίες αυτές, αντιμετωπίζοντας πιο ρεαλιστικά την πραγματικότητα.

Το ίδιο κάνει από ελληνικής πλευράς και ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος δήλωσε χθες ότι ο Ρέσλερ «δεν έρχεται εδώ ούτε με δώρα ούτε με πακέτο χρεοκοπίας, αλλά για να συζητήσουμε κάποια σχέδια».

«Είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρξουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων στις επόμενες εβδομάδες. Γνωρίζουμε πως θα είναι μια μακρά διαδικασία», λένε τώρα στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, καθώς τα σχέδια Ρέσλερ φρενάρουν οι ίδιοι οι Γερμανοί επιχειρηματίες, οι οποίοι και διαβλέπουν πως, με την παρούσα οικονομική κατάσταση και την αστάθεια που υπάρχει στην ελληνική οικονομία, είναι σχεδόν αδύνατο να καταστρώσουν μακρόπνοα επενδυτικά σχέδια.

Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομίας, υπάρχει μεν μεγάλο ενδιαφέρον από γερμανικής πλευράς για επενδύσεις στην Ελλάδα -όπως για παράδειγμα στον τομέα της ενέργειας- αλλά υπάρχουν παράλληλα και πολλά ζητήματα τα οποία πρέπει να λυθούν.

Ενα από αυτά είναι και η αποπληρωμή των απαιτήσεων που εγείρουν γερμανικές επιχειρήσεις για έργα που έχουν εκτελέσει στην Ελλάδα, όπως λ.χ. η «Χόχτιφ» και η φαρμακευτική «Μπάγερ». Γερμανικά δημοσιεύματα υπολογίζουν τις γερμανικές απαιτήσεις σε 500 εκατ. ευρώ και σημειώνουν πως η αποπληρωμή τους θα ήταν ένα θετικό δείγμα της βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα...

Πολλοί από τους επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Ρέσλερ στην Αθήνα, προέρχονται από το χώρο εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας (περίπου 20 από τις συνολικά 50 επιχειρήσεις).

Ομως, όπως σημειώνει η γερμανική έκδοση των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», παραμένει αμφίβολο αν θα μπορέσουν να ξεπεραστούν τα εμπόδια για ένα μεγάλο επενδυτικό έργο παραγωγής ηλιακής ενέργειας, όπως είναι η έλλειψη νομικής διασφάλισης και η ασάφεια στο καθεστώς ιδιοκτησίας, δεδομένου ότι για την επένδυση απαιτούνται 200.000 στρέμματα γης.

Και 250 Ελληνες

Εντούτοις, το ενδιαφέρον των Γερμανών για τον τομέα της ηλιακής ενέργειας φαίνεται να είναι υπαρκτό και γι' αυτό άλλωστε στο ελληνογερμανικό επιχειρηματικό συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, το περιβόητο σχέδιο «Ηλιος», που προβλέπει την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στη Γερμανία, είτε με φυσική μορφή είτε μέσω συμβολαίων, θα παρουσιαστεί αναλυτικά.

Μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον εκ μέρους Ελλήνων επιχειρηματιών, όπως μαρτυρά ο αριθμός αυτών που θα μετάσχουν στο ελληνογερμανικό συνέδριο της Παρασκευής (πάνω από 250 εκπρόσωποι).

Ισως πιο χειροπιαστό να είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία για την παροχή τεχνικής βοήθειας στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Επίσης, η κρατική γερμανική τράπεζα επενδύσεων KFW πρόκειται να στηρίξει τη δημιουργία μιας ελληνικής επενδυτικής τράπεζας, η οποία σχεδιάζεται να αναλάβει τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και να χρηματοδοτήσει τις μεγάλες επενδύσεις υποδομών σε τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων, η διαχείριση υδάτων, η ενέργεια, ο τουρισμός κ.ά.

Πάντως, από το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας διαψεύδουν ότι ο Ρέσλερ φέρει στις βαλίτσες του και σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Ανάπτυξης
Ευρωζώνη
Οικονομική κρίση
Επενδύσεις