Έντυπη Έκδοση

Τροπολογίες στο παρά 5', αποτελειώνουν τη διάτρητη δασική νομοθεσία

Με μια σειρά παράδοξων τροπολογιών πάνω στο σχέδιο νόμου για τις άδειες δόμησης και τον έλεγχο των κατασκευών, που κατατέθηκε αργά χθες το απόγευμα στη Βουλή, το υπουργείο Περιβάλλοντος «αποτελειώνει» μια ήδη διάτρητη δασική νομοθεσία.

Αρχικά καταπιάνεται με τους δασικούς χάρτες, «μπουρδουκλώνοντας» σχετικό άρθρο του νόμου του 2010, αναφέροντας πως κατ' εξαίρεσιν επιτρέπεται η «αναμόρφωση με την προσθήκη ή διαγραφή των εκτάσεων που θα υπαχθούν ή θα πάψουν να υπάγονται στον δασικό νόμο, [...] που έπρεπε να συμπεριληφθούν ή εσφαλμένα αποτυπώθηκαν κατά την κατάρτισή του και δεν απεικονίζονται σ' αυτόν». Η... αναμόρφωση των δασικών χαρτών, πριν καν αυτοί καταγραφούν στη συνείδηση των πολιτών ως αναγκαιότητα, ουσιαστικά υπονομεύει την ίδια την ύπαρξή τους.

Εν συνεχεία, το υπουργείο ορίζει ότι το Δημόσιο δεν θα προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε βραχώδεις εκτάσεις, με την αιτιολογία ότι «ενώ δεν προβάλλονται δικαιώματα κυριότητας για τα χρήζοντα μείζονος σημασίας, που είναι τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, προβάλλονται δικαιώματα κυριότητας για τα ήσσονος ενδιαφέροντος, που είναι τα πετρώδη εδάφη».

Αλλα αξιοσημείωτα -και, κάποια, αξιοπερίεργα- σημεία της τροπολογίας του ΥΠΕΚΑ:

* Ευνοεί ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές να μην παραχωρούν τμήματα των συγκεκριμένων εκτάσεων στον οικείο δήμο (όπως συμβαίνει με όλους τους ιδιοκτήτες γης), αλλά να εκχωρούν άλλη έκταση, σε άλλο σημείο, οπουδήποτε μέσα στα όρια του ίδιου δήμου.

* Επιτρέπει «κατά παρέκκλιση την κείμενης νομοθεσίας» όχι μόνο τη συνέχιση της λειτουργίας, αλλά και την επέκταση του νεκροταφείου Αργυρούπολης, το οποίο βρίσκεται μέσα στην Α' ζώνη προστασίας του Υμηττού.

* Διευκρινίζει πως «για λόγους προσαρμογής στην τεχνολογική πρόοδο» θα επανεξεταστεί το ζήτημα της πετρελαιοκίνησης, αφού καθοριστούν συγκεκριμένες απαιτήσεις ανώτατων ορίων εκπομπών καυσαερίων.

**Επιτρέπει τη μετεγκατάσταση ελαιοτριβείων σε δασικές εκτάσεις, εάν οι περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνται έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης. Παρότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα θεωρείται πως έχει δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η μεταφορά της σε δάση είναι επιτρεπτή δεδομένου ότι «το ελληνικό ελαιόλαδο είναι ένα εξαιρετικά ποιοτικό προϊόν».

**«Ανοίγει» την προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για ένα δασικό χάρτη από 45 ημέρες σε 60.

**Δίνει τη δυνατότητα σε ιδιωτικά μελετητικά γραφεία να μπορούν να αναλαμβάνουν αιτήσεις για εξέταση αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)