Ηλεκτρονική Έκδοση

Η ΕΚΤ έκανε ότι περισσότερο μπορούσε, την ευθύνη τώρα έχουν οι κυβερνήσεις

Τρισέ: Η κρίση είναι όλης της Δύσης και συμβάλλει στην Ευρωπαϊκή ενοποίηση

Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, η ΕΚΤ δεν θα δέχεται ως ενέχυρο κρατικά της ομόλογα

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους F.T. , ο απερχόμενος διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δήλωσε πως αντλώντας από τα διδάγματα της Ιστορίας, η τρέχουσα κρίση εξωθεί σε μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση την Ευρώπη, στόχο για τον οποίο ο ίδιος πάλεψε σε όλη του τη ζωή.

«Νομίζω πως ζούμε το ιστορικό γίγνεσθαι και πως καμία χώρα, άτομο ή ηγέτης δεν θα αναλάβει την ευθύνη ενός πισωγυρίσματος. Αυτός είναι ο λόγος που έχω εμπιστοσύνη. Μία ακτινογραφία της Ευρώπης δεν εκθέτει την αδυναμία του ευρώ ως νομίσματος – για το οποίο ο Τρισέ επιμένει πως δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο στο μέλλον – αλλά της διακυβέρνησης της Ευρωζώνης».

Οι σχεδιαστές πολιτικής της Ευρωζώνης, λέει ο Τρισέ, πρέπει τώρα να σπάσουν ένα φαύλο κύκλο στον οποίο οι ανησυχίες για τα κρατικά χρέη τροφοδοτούν τις ανησυχίες των επενδυτών για τις τράπεζες. Έχουν δύο ευθύνες: να τονώσουν κεφαλαιακά τους ισολογισμούς των τραπεζών και να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία των κρατικών χρεών.

Η ΕΚΤ θεωρεί πως οι πολιτικοί κλιμάκωσαν την κρίση επικίνδυνα υποσκάπτοντας τις πεποιθήσεις για την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. Η ίδια η ΕΚΤ έφθασε στα όρια των δυνατοτήτων παρέμβασης, τονίζει ο Τρισέ.

Εάν η Ελλάδα εξωθηθεί σε χρεοκοπία, η κεντρική τράπεζα δεν θα δέχεται πλέον τα κρατικά της ομόλογα από τις ελληνικές τράπεζες ως ενέχυρο για την παροχή σε αυτές ρευστότητας. Συνεπώς, άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να στηρίξουν το χρηματοπιστωτικό της σύστημα για να αποτραπεί μία οικονομική καταστροφή.

Για την Ευρωζώνη συνολικά, ο Τρισέ τονίζει πως η ΕΚΤ έλαβε πολλά μέτρα για να στηρίξει τις τράπεζες της. Ξεκαθαρίζει όμως πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να δράσει ως ‘ύστατος πιστωτής’ των κυβερνήσεων και πως τα 160 δις ευρώ αγορών κρατικών ομολόγων στα οποία προέβη, έγιναν για να διασφαλιστεί η λειτουργία των ομολογιακών αγορών ώστε να είναι αποτελεσματικές οι νομισματικές αποφάσεις της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ έκανε ότι μπορούσε, τώρα η ευθύνη είναι των κυβερνήσεων και οποιαδήποτε συνταγή μη ανάληψης της θα οδηγήσει στην αποτυχία. Οι κυβερνήσεις έχουν τώρα τον μηχανισμό του EFSF για να ορθώσουν μία αντιπυρική ζώνη γύρω τους.

Τέλος, ο Τρισέ εξήγησε πως σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση τόσο εξαιτίας της κρίσης όσο και λόγω της παγκοσμιοποίησης που έχει αναδείξει στον διεθνή ανταγωνισμό μεγάλες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Τελευταίες ειδήσεις στην κατηγορία Οικονομία
Τραπεζικές βόμβες, τρύπια σωσίβια
Μαυραγάνης: 142,5 εκ. ευρώ από τις λίστες της φοροδιαφυγής
Ύφεση χτυπά τη Ρωσία
Αντλησε 1,3 δισ. ευρώ το Δημόσιο
Απώλειες 2,84% στο χρηματιστήριο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Στραβά μάτια για χρέη μέχρι 20.000 ευρώ στα Ταμεία
!!!!!
Σε δεσμευτική προσφορά για τα περιφερειακά αεροδρόμια προχωρεί η ΜΕΤΚΑ
Στρατηγική συμφωνία ΕΑΒ με τον Ινδικό κολοσσό ΤΑΤΑ
Ζητούν λύση για τα ρωσικά κανόνια
Μείωση απασχόλησης στο λιανεμπόριο
Στη ΓΑΙΑΟΣΕ περνά το τροχαίο υλικό του ΟΣΕ
Πάρτι προμηθευτών σε 500 έργα αναπλάσεων
20 εκατ. στα καταστήματά της επενδύει η Wind
Αισιόδοξος για τα stress tests ο όμιλος Πειραιώς