Ηλεκτρονική Έκδοση

Η ΕΚΤ έκανε ότι περισσότερο μπορούσε, την ευθύνη τώρα έχουν οι κυβερνήσεις

Τρισέ: Η κρίση είναι όλης της Δύσης και συμβάλλει στην Ευρωπαϊκή ενοποίηση

Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, η ΕΚΤ δεν θα δέχεται ως ενέχυρο κρατικά της ομόλογα

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους F.T. , ο απερχόμενος διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δήλωσε πως αντλώντας από τα διδάγματα της Ιστορίας, η τρέχουσα κρίση εξωθεί σε μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση την Ευρώπη, στόχο για τον οποίο ο ίδιος πάλεψε σε όλη του τη ζωή.

«Νομίζω πως ζούμε το ιστορικό γίγνεσθαι και πως καμία χώρα, άτομο ή ηγέτης δεν θα αναλάβει την ευθύνη ενός πισωγυρίσματος. Αυτός είναι ο λόγος που έχω εμπιστοσύνη. Μία ακτινογραφία της Ευρώπης δεν εκθέτει την αδυναμία του ευρώ ως νομίσματος – για το οποίο ο Τρισέ επιμένει πως δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο στο μέλλον – αλλά της διακυβέρνησης της Ευρωζώνης».

Οι σχεδιαστές πολιτικής της Ευρωζώνης, λέει ο Τρισέ, πρέπει τώρα να σπάσουν ένα φαύλο κύκλο στον οποίο οι ανησυχίες για τα κρατικά χρέη τροφοδοτούν τις ανησυχίες των επενδυτών για τις τράπεζες. Έχουν δύο ευθύνες: να τονώσουν κεφαλαιακά τους ισολογισμούς των τραπεζών και να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία των κρατικών χρεών.

Η ΕΚΤ θεωρεί πως οι πολιτικοί κλιμάκωσαν την κρίση επικίνδυνα υποσκάπτοντας τις πεποιθήσεις για την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. Η ίδια η ΕΚΤ έφθασε στα όρια των δυνατοτήτων παρέμβασης, τονίζει ο Τρισέ.

Εάν η Ελλάδα εξωθηθεί σε χρεοκοπία, η κεντρική τράπεζα δεν θα δέχεται πλέον τα κρατικά της ομόλογα από τις ελληνικές τράπεζες ως ενέχυρο για την παροχή σε αυτές ρευστότητας. Συνεπώς, άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να στηρίξουν το χρηματοπιστωτικό της σύστημα για να αποτραπεί μία οικονομική καταστροφή.

Για την Ευρωζώνη συνολικά, ο Τρισέ τονίζει πως η ΕΚΤ έλαβε πολλά μέτρα για να στηρίξει τις τράπεζες της. Ξεκαθαρίζει όμως πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να δράσει ως ‘ύστατος πιστωτής’ των κυβερνήσεων και πως τα 160 δις ευρώ αγορών κρατικών ομολόγων στα οποία προέβη, έγιναν για να διασφαλιστεί η λειτουργία των ομολογιακών αγορών ώστε να είναι αποτελεσματικές οι νομισματικές αποφάσεις της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ έκανε ότι μπορούσε, τώρα η ευθύνη είναι των κυβερνήσεων και οποιαδήποτε συνταγή μη ανάληψης της θα οδηγήσει στην αποτυχία. Οι κυβερνήσεις έχουν τώρα τον μηχανισμό του EFSF για να ορθώσουν μία αντιπυρική ζώνη γύρω τους.

Τέλος, ο Τρισέ εξήγησε πως σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση τόσο εξαιτίας της κρίσης όσο και λόγω της παγκοσμιοποίησης που έχει αναδείξει στον διεθνή ανταγωνισμό μεγάλες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Τελευταίες ειδήσεις στην κατηγορία Οικονομία
Χωρίς αντίκρισμα εκπτώσεις και Κυριακές
Διαφθορά με «χρυσές βίζες» επενδυτών ακινήτων
Ευρωζώνη σε βάλτο - Ελλάδα σε κορσέ
Κρίση και πόλεμοι στη σύνοδο του G20
Χριστουγεννιάτικη κάρτα Χαρδούβελη στους δανειστές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Μπαλάκι οι ευθύνες εκβίασης επιχειρηματία
Με την όπισθεν η αγορά ηλεκτρικών
Η ώρα της αλήθειας για Ιόνιο, Κρήτη
Κουβέντα για τη «μαύρη» εργασία
«Στα χέρια των τραπεζιτών η επόμενη μέρα των επιχειρήσεων»
Η ανεργία προτιμάει τις γυναίκες (61%)
Του 'κοψαν το... χαμόγελο
Βαθαίνει το ρήγμα στην οικοδομή
Η «μαύρη» εργασία καλά κρατεί
Αρον, άρον σταύρωσον τον «λαγό»