Έντυπη Έκδοση

Γλυκοκοιτάζουν τα Σαμαρέικα παράγοντες Ηλείας, Αχαΐας

Υπόγειες και παρασκηνιακές προσπάθειες τοπικών παραγόντων της Ηλείας και της Αχαΐας για την «εκ του παραθύρου» νομιμοποίηση των προκλητικών καταπατήσεων στην περιοχή Σαμαρέικα, που βρίσκεται μέσα στο προστατευόμενο από τη διεθνή σύμβαση Ramsar οικοσύστημα Κοτυχίου-Στροφυλιάς, καταγγέλλει η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ), με αφορμή τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Αχαΐας.

Η υπόθεση συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Αχαΐας και φημολογείται ότι τα Σαμαρέικα, μετά από εισήγηση του δημάρχου, εντάσσονται στα διοικητικά όρια του Νομού Ηλείας.

«Η ενέργεια του δημάρχου προκαλεί κατάπληξη και απορία, καθώς τα Σαμαρέικα ανήκουν στο Ν. Αχαΐας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΟΙΚΙΠΑ και αποκαλύπτει ότι:

«Πέρα από την αναρμοδιότητα του δημοτικού συμβουλίου να αποφασίσει για το πού ανήκουν τα Σαμαρέικα, υπάρχει ένα τεράστιο ηθικό ζήτημα για το δήμο, αφού είναι γνωστή η επίμονη προσπάθεια των καταπατητών της περιοχής να καταφέρουν να "εντάξουν" τα Σαμαρέικα στην Ηλεία και να βγάλουν έτσι άκυρες όλες τις διοικητικές πράξεις των αρμοδίων οργάνων της Αχαΐας που αφορούν καταπατήσεις δασικών εκτάσεων και ανέγερση αυθαιρέτων κτισμάτων».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την εν λόγω περιοχή υπάρχει η με αριθμό 2474/2009 τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με βάση την οποία: «Εκταση 562 στρεμμάτων στη θέση Σαμαρέικα κηρύσσεται αναδασωτέα με σκοπό την αποκατάσταση με φυσική αναγέννηση ή τεχνητή αναδάσωση της δασικής βλάστησης που καταστράφηκε από παράνομη κατάληψη εκχέρσωσης που έγινε σταδιακά στο παρελθόν... Η επίδικη έκταση, αποτελούμενη από δύο τμήματα Α και Β εμβαδού 552.631,86 τ.μ. και 8.396,39 τ.μ. αντιστοίχως, ευρίσκεται εντός του δάσους της Στροφυλιάς και ανήκει στην περιφέρεια της τέως κοινότητας Μετοχίου (βλέπε απόφαση 1/1984 του Διοικητικού Δικαστηρίου Ορίων), η οποία συγχωνεύτηκε ήδη στο Δήμο Λαρισσού».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Περιβάλλον & οικολογία