Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΜΠΟΜΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Τα σχέδια της Λούκας για την επόμενη μέρα

Θεωρεί ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα σταματήσει την πολεμική της, με αφορμή τα εργασιακά, προς την κυβέρνηση

Τα μηνύματα που πήρε στο πολιτικό της γραφείο η Λούκα Κατσέλη, την επομένη της διαγραφής από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ήταν περισσότερα από όσα είχαν συγκεντρώσει οι συνεργάτες της κατά την κυβερνητική της θητεία.

Η Λούκα Κατσέλη άνοιξε την πόρτα εξόδου από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και ετοιμάζεται να ανοίξει την πόρτα που οδηγεί στο εσωκομματικό «παιχνίδι». Η Λούκα Κατσέλη άνοιξε την πόρτα εξόδου από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και ετοιμάζεται να ανοίξει την πόρτα που οδηγεί στο εσωκομματικό «παιχνίδι». Ολα ανεξαιρέτως έκλειναν με το ερώτημα τι θα κάνει. Και η απάντηση ήταν σε όλους η ίδια: «Ημουν και είμαι ΠΑΣΟΚ. Θα συνεχίσω να υποστηρίζω τις θέσεις μου στη Βουλή».

Η πρώην υπουργός ξεκαθαρίζει τι δεν θα κάνει. Δεν θα παραιτηθεί από τη βουλευτική της έδρα και δεν θα σταματήσει την πολεμική της στην κυβέρνηση, με αιχμή την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Το τι θα κάνει πέραν αυτού, θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις, που προβλέπει ότι θα είναι ραγδαίες, οπότε δεν θα χρειαστεί να περιμένει για πολύ.

Η στάση της πρώην υπουργού Εργασίας στο άρθρο 37 για τις συλλογικές συμβάσεις ήταν ειλημμένη εδώ και αρκετές ημέρες και είχε προαναγγελθεί με σαφήνεια στο άρθρο της στην «Κ.Ε.» την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η ανεξέλεγκτη μείωση των μισθών του ιδιωτικού τομέα και η αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων δεν αποτελεί απάντηση στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και δεν πρόκειται να μειώσει την ανεργία. Ακόμα και σήμερα, εξάλλου, δεν υπάρχουν ισχυρές εμπειρικές ενδείξεις στη διεθνή βιβλιογραφία ότι η μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας αποκαθιστά την ανταγωνιστικότητα. Αντίθετα, οι νέες ρυθμίσεις θα μειώσουν δραματικά τους ήδη μειωμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο την ύφεση».

Η Λούκα Κατσέλη εστίασε τη διαφωνία της στη διάταξη για τα εργασιακά. Ωστόσο, οι αντιρρήσεις της καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της ακολουθούμενης πολιτικής και τις είχε διατυπώσει από την έναρξη των συζητήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα για το μνημόνιο, ως υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αρχικά και κατόπιν ως υπουργός Εργασίας, σε κάθε επικαιροποίηση. Η στάση αυτή την έφερε σε διαρκή αντιπαράθεση με την τρόικα και ενίοτε με το μισό υπουργικό συμβούλιο. Βρέθηκε εκτός κυβέρνησης στον δεύτερο ανασχηματισμό, τον περασμένο Ιούνιο, αλλά δεν έπαψε να συνομιλεί τακτικά με τον πρωθυπουργό. Η τελευταία τους συνάντηση, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου, κράτησε σχεδόν δύο ώρες.

Η συζήτηση δεν αφορούσε μόνον τα εργασιακά. Σύμφωνα με συνεργάτες της πρώην υπουργού ήταν μια «συνολική επισκόπηση της κυβερνητικής πολιτικής μέχρι σήμερα και των επιλογών που έχει μπροστά της η κυβέρνηση». Οσον αφορά την επίμαχη διάταξη, και από τις δύο πλευρές έγινε σαφές ότι η κυρία Κατσέλη επέμεινε στην απόφασή της να την καταψηφίσει.

Αν και περίμενε τη διαγραφή, δεν έκρυψε τη λύπη της για το περιεχόμενο της επιστολής του πρωθυπουργού, και ειδικότερα την επίκληση της εθνικής ευθύνης. Γι' αυτό και στη γραπτή δήλωσή της υπογραμμίζει ότι «θέματα αρχών και συνέπειας, ιδιαίτερα για ζητήματα που έχω προσωπικά χειριστεί και γνωρίζω, είναι αδιαπραγμάτευτα».

Στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων η Λούκα Κατσέλη επιμένει ότι η κυβέρνηση είχε περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης, ή έστω μετάθεσης των τελικών αποφάσεων στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας. Αυτή την τακτική είχε ακολουθήσει η ίδια ως υπουργός Εργασίας το περασμένο φθινόπωρο, κρατώντας τις κλαδικές συμβάσεις και εισάγοντας το θεσμό των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Τότε είχε αιφνιδιάσει τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, που είχε την ευθύνη της επικαιροποίησης, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς διατύπωσε τις αντιρρήσεις της με άρθρο (στην εφημερίδα «Το Βήμα»).

Η άποψη της υπουργού Εργασίας επικράτησε, αλλά αυτή η νίκη ήταν προσωρινή. Η τρόικα σε κάθε επίσκεψη επανέφερε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την απαίτηση για μείωση του κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και την επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων, χωρίς τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η υπουργός στη νομοθετική ρύθμιση 3899/2010.

Με τη νέα ρύθμιση είναι βέβαιη ότι σύντομα θα υποχωρήσει και το δίχτυ ασφαλείας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η ΕΓΣΣΕ έχει για την κυρία Κατσέλη έναν τεράστιο πολιτικό συμβολισμό, οριοθετεί το κοινωνικό κράτος από τη νεοφιλελεύθερη λογική της απορρύθμισης.

Μπορούν να διασφαλιστούν όμως αυτές οι κατακτήσεις στις σημερινές συνθήκες κρίσης; Η πρώην υπουργός επιμένει στις απόψεις της, έτσι όπως είχαν διατυπωθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, στη συγγραφή του οποίου πήρε μέρος ως εκπρόσωπος για θέματα Οικονομίας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου.

Στις προγραμματικές θέσεις κατέφυγε και στην πρώτη ενδοκυβερνητική κόντρα που είχε με τον Γ. Παπακωνσταντίνου για το κρατικό πακέτο στήριξης των τραπεζών και εν συνεχεία με τις τράπεζες για την ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Οι σχέσεις της με τον Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν ανταγωνιστικές από την περίοδο της αντιπολίτευσης. Επιδεινώθηκαν στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα, με την ανάθεση του υπουργείου Οικονομικών στον πρώην εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, ενώ η ίδια πήρε το συγχωνευμένο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Στον πρώτο ανασχηματισμό μετακόμισε στο υπουργείο Εργασίας και με τον δεύτερο εκτός κυβέρνησης. Βρέθηκε σε αντιπαράθεση με τον Θ. Πάγκαλο, όταν τέθηκε από την τρόικα ζήτημα μείωσης του δημοσίου τομέα και πώλησης επιχειρήσεων που είναι υπό δημόσιο έλεγχο. Παραδόξως, με τον Ευ. Βενιζέλο, που έκανε μαζί με τον Γ. Κουτρουμάνη τη ρύθμιση για το πάγωμα των κλαδικών και την επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων, όπως λένε οι συνεργάτες της συνέπλεε σε όλες τις κυβερνητικές συσκέψεις.

Δεν φανταζόταν ότι θα βρεθεί εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα από τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος την έπεισε να κατέβει στην πολιτική το 2007 και την τοποθέτησε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Μέλος του ΠΑΣΟΚ έγινε πριν από 35 χρόνια και ο κύκλος αυτός, επιμένει ότι δεν έχει κλείσει.

* Τα διλήμματα που θέτει από δόση σε δόση η κυβέρνηση έχουν γίνει υπαρξιακό πρόβλημα για το κυβερνών κόμμα. Τι είναι σήμερα το ΠΑΣΟΚ και ποιος από το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επαίρεται υπό το βάρος των περιστάσεων ότι είναι ΠΑΣΟΚ; Η Λούκα Κατσέλη επιμένει ότι είναι. Συνεπώς, εξ αντιδιαστολής μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι η κυβέρνηση δεν είναι. Σε κανονικές συνθήκες, αυτές οι δηλώσεις θα ήταν το προοίμιο μιας δελφινομαχίας. Στη θύελλα, το ερώτημα είναι αν αντέχει κανείς να παρακολουθήσει ένα τέτοιο θέαμα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Για το ίδιο θέμα
Παίρνουν θέση για τη μεταπαπανδρεϊκή εποχή