Έντυπη Έκδοση

Netflix: όταν η επιτυχία σκοτώνει

«Πώς να τα κάνετε μαντάρα σε ελάχιστες κινήσεις» και δεν αναφερόμαστε σε παρτίδα σκακιού.

Η Netflix κατάφερε να μειώσει τους συνδρομητές αλλά να αυξήσει τα κέρδη. Μόνιμα άραγε; Η Netflix κατάφερε να μειώσει τους συνδρομητές αλλά να αυξήσει τα κέρδη. Μόνιμα άραγε; Υπάρχει μια εταιρεία στις ΗΠΑ ονόματι Netflix, ίσως να μην την έχετε ακουστά. Πρόκειται για άλλη μία επιτυχημένη ιστορία του ηλεκτρονικού επιχειρείν, καθώς προσφέρει προβολή ταινιών μέσω Διαδικτύου και λειτουργεί παράλληλα μία υπηρεσία αποστολής DVD στους συνδρομητές της.

Η Netflix είχε γύρω στα 21 εκατ. πελάτες, ετοιμάζεται για διεθνή καριέρα αρχής γενομένης από τη Βρετανία και την Ιρλανδία, μπήκε στο Χρηματιστήριο και η μετοχή της πετούσε στα ουράνια, ξεπερνώντας τα 300 δολάρια. Πώς να την αντέξεις τόση επιτυχία;

Οι επικεφαλής της Netflix αποφάσισαν να ανεβάσουν το κόστος των συνδρομών και έκαναν τους πελάτες τους έξαλλους. Μέσα στο καλοκαίρι η εταιρεία έχασε 800.000 πελάτες και στο επίσημο blog της συγκεντρώθηκαν 28.000 -ως επί το πλείστον αρνητικά- σχόλια για την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής.

Το τσουνάμι των αρνητικών σχολίων δεν ήταν αρκετό για να ιδρώσει το αυτί των επενδυτών. Οταν όμως αυτοί διάβασαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Netflix με την αναφορά στους 800.000... φευγάτους, τους έπιασε σύγκρυο και έστειλαν τη μετοχή στα 77 δολάρια, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα ηχηρό μήνυμα στους διευθυντές της εταιρείας.

Οι τελευταίοι όμως έκαναν πως δεν άκουσαν τίποτα, «δείχνοντας» μια άλλη παράγραφο των οικονομικών αποτελεσμάτων, όπου καταγράφεται 64,5% άνοδος στα καθαρά κέρδη. Το μήνυμα είναι σαφές. «Τι σας νοιάζει αν... γδέρνουμε τους συνδρομητές μας, λεφτά να βγαίνουν». Ομως μέχρι πότε;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο