Έντυπη Έκδοση

Δικαστική ασυμφωνία μέσα σε ένα μήνα για Σεϊσίδη

Δύο ασύμφωνα μεταξύ τους σκεπτικά για την ίδια υπόθεση, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο αναρχικός Σίμος Σεϊσίδης πυροβολήθηκε από αστυνομικό το 2010 στο Γκάζι, με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του ποδιού του, εκδόθηκαν με διαφορά μικρότερη του ενός μηνός.

Της ομόφωνα αθωωτικής απόφασης του ΜΟΔ προηγήθηκε εισαγγελική διάταξη, ένα «μνημείο δικαστικής και αστυνομικής αυθαιρεσίας», όπως τη χαρακτηρίζει η πλευρά Σεϊσίδη, για αρχειοθέτηση της μήνυσής του σε βάρος του αστυνομικού.

Η υπ' αριθμ. 48/2011 διάταξη, η οποία δημοσιεύτηκε ακριβώς την ίδια μέρα που ξεκίνησε και η δίκη του Σ. Σεϊσίδη (16/9/2011), απορρίπτει τη μήνυση-έγκληση, υποστηρίζοντας ότι «ο πυροβολισμός τελέστηκε σε άμυνα, προκειμένου να αποκρουστεί η άδικη επίθεση σε βάρος του αστυνομικού».

Αναφέρεται χαρακτηριστικά σχετικά με την καταδίωξη:

* Οταν ο αστυνομικός πλησίασε τον Σ. Σεϊσίδη σε απόσταση ένα με δύο μέτρα περίπου, ο τελευταίος «χωρίς να απειλείται μέχρι τότε και αισθανόμενος ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο διαφυγής,έβγαλε ένα πιστόλι και αιφνίδια άρχισε να γυρίζει το σώμα του από τα δεξιά προς τα αριστερά προκειμένου να έρθει "πρόσωπο με πρόσωπο" με τον αστυνομικό και να τον πυροβολήσει. Στη θέα του όπλου, ο αστυνομικός αντέδρασε αστραπιαία και χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του, λόγω πιθανό της μεγάλης επαγγελματικής του πείρας, πυροβόλησε μία φορά προς τα πόδια του».

Ομως, η απαλλακτική απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, στο εδώλιο του οποίου ο Σ. Σεϊσίδης κάθισε κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του αστυνομικού, αντικρούει το σκεπτικό της διάταξης. Οι τρεις δικαστές και οι τέσσερις ένορκοι αθώωσαν τον Σ. Σεϊσίδη, ακολουθώντας την εισαγγελική εισήγηση. Σύμφωνα με αυτή, ενώ έτρεχε «έστριψε τον κορμό του για να δει τον διώκτη του, όχι για να πυροβολήσει. Η κίνησή του έγινε αντιληπτή από τον αστυνομικό ως απειλή κατά της ζωής του. Ετσι, έσκυψε και τον πυροβόλησε».

Προσφυγή

Εύλογη λοιπόν είναι η κίνηση του Κων. Παπαδάκη, πληρεξούσιου δικηγόρου του Σ. Σεϊσίδη, να προσφύγει κατά της διάταξης, την οποία χαρακτηρίζει «μνημείο δικαστικής και αστυνομικής αυθαιρεσίας, συνειδητή και μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών του αστυνομικού», προκειμένου η μήνυση να μην μπει στο αρχείο, αλλά να διαταχθεί η διεξαγωγή ανάκρισης.

Οπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σχετικό έγγραφο, η υπόθεση κατά του αστυνομικού, που ανατέθηκε να διερευνηθεί στο τμήμα Εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛΑΣ, «λίμναζε στάσιμη επί σχεδόν ένα έτος. Ο κ. εισαγγελέας θεώρησε σκόπιμο να εκδώσει την προσβαλλόμενη διάταξη του ακριβώς στις 16/09 (πρώτη μέρα της δίκης του Σ. Σεϊσίδη), με προφανή σκοπό την παρέμβαση υπέρ του αστυνομικού, τη δημιουργία εντυπώσεων και τη συμβολή του στην καταδίκη μου για δήθεν απόπειρα ανθρωποκτονίας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ