Έντυπη Έκδοση

ΤΑ ΓΙΑΤΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ

Μεταναστεύουν οι πιάτσες των ναρκωτικών

Ηταν - δεν ήταν πάνω από 25-27 χρόνων ο άντρας που σκυμμένος, διπλωμένος σχεδόν, με βλέμμα στο πουθενά, στεκόταν -τρόπος του λέγειν- μπροστά σε έναν Αφρικανό συνομήλικό του. Στο πλακόστρωτο πάνω από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, ο Αφρικανός άκουσε για λίγα δευτερόλεπτα τον Ελληνα που του ζητούσε κάτι, παραπαίοντας, με το σώμα του να ταλαντεύεται ακανόνιστα, γύρισε μια-δυο φορές το κεφάλι του αριστερά-δεξιά, μην τυχόν κοιτά κανείς περίεργος, άνοιξε το στόμα του, έχωσε μέσα τα δύο του δάχτυλα και τράβηξε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.

Το έδωσε στον Ελληνα κι εκείνος τρεκλίζοντας έκανε μεταβολή κι έφυγε. Παρακάτω, ένας άλλος είχε γονατίσει με το ένα πόδι, σαν να έκανε σκοποβολή. Μόνο που με τη σύριγγα είχε σημαδέψει το αριστερό του χέρι. Και η ώρα ήταν - δεν ήταν περασμένη μία. Μεσημέρι...

Η καινούργια πιάτσα διακίνησης ναρκωτικών στην Αθήνα, που εκτείνεται από την έξοδο του Μετρό στο Πανεπιστήμιο, τον πεζόδρομο της Πατριάρχου Γρηγορίου Ε' μέχρι και την κατάληξη του πεζόδρομου της Νομικής στη Σόλωνος, είναι ακόμα ένα επεισόδιο στην αδιάκοπη μετακίνηση των απελπισμένων χρηστών σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Μόνο που τώρα μπήκαν για τα καλά στο «μάτι» της πόλης. Ενα τεράστιο αλισβερίσι που δεν θεωρείται τυχαίο. Το θέμα της μετακίνησης ενός σημαντικού αριθμού άρρωστων ανθρώπων από τις γειτονιές πίσω από την Ομόνοια, την πλατεία Θεάτρου, τη Γερανίου και την Πειραιώς προς την καινούργια διπλή πιάτσα στα Προπύλαια και στον πεζόδρομο της Νομικής, είναι πια μια καθημερινή πραγματικότητα. Πολλοί δεν τη θεωρούν τυχαία.

«Αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται ως μεταφερόμενες απειλές για άλλους σκοπούς. Ολοι ξέρουν ότι σε κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα υπάρχουν στέκια μικρεμπόρων, διακινητών ναρκωτικών και εξαρτημένων. Αλλά στην Αθήνα, απ' όσο ξέρουμε, παίζονται διάφορα παιχνίδια», θα πει άνθρωπος που συμμετέχει σε εθελοντικά προγράμματα στήριξης των εξαρτημένων στο δρόμο. «Στην αρχή το μεγάλο πρόβλημα βρισκόταν, και μάλιστα για πολλά χρόνια, στην οδό Τοσίτσα μετά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στην πλατεία Εξαρχείων. Στην Τοσίτσα έμειναν για περίπου δέκα χρόνια, όταν άρχισαν να κινούνται στις περιοχές κάτω από την Ομόνοια», θα πει.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η συγκεκριμένη μετακίνηση είχε σχέση κυρίως με το ότι πλήθος Αφρικανών μεταναστών, Ιρανών, Πακιστανών, Νιγηριανών και άλλων, μπήκε δυναμικά στη διακίνηση των μικροποσοτήτων στο δρόμο κι έτσι οι εξαρτημένοι συγκεντρώθηκαν στις περιοχές όπου οι μετανάστες διατηρούσαν παράλληλες δραστηριότητες, κυρίως λαθρεμπόριο αντίγραφων επωνύμων προϊόντων και σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών από τις πατρίδες τους. «Οταν μιλάμε για τη νιγηριανή μαφία, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μιλάμε για μια από τις πιο σκληρές μαφίες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη», θα πει στέλεχος υπηρεσίας που ασχολείται με το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα.

Ο άνθρωπος της εθελοντικής ομάδας, όμως, δίνει και άλλη διάσταση στις διά της βίας μετακινήσεις των εξαρτημένων. «Οσο κι αν φαίνεται δύσκολο, υπάρχει πολιτική εκδοχή, που μας την έχουν πει κάποιοι από τους ίδιους τους εξαρτημένους, όταν είτε από το δήμο είτε από την αστυνομία τούς οδηγούν προς ένα συγκεκριμένο σημείο, χωρίς να εξηγούν πολλά πολλά. Από την Τοσίτσα τούς οδήγησαν στη Στουρνάρα, έξω από την πύλη του Πολυτεχνείου· είναι τυχαίο αυτό;».

Σαφής απάντηση σ' αυτό δεν κατορθώθηκε να εντοπιστεί αλλά πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν διαδικτυακώς την υποψία ότι η μετακίνηση της στρατιάς των εξαρτημένων σε μία από τις εισόδους του Πολυτεχνείου εξυπηρετεί -με τη συμβολική της έννοια- την προσπάθεια «μουσειοποίησης» των εγκαταστάσεων του Πολυτεχνείου στην Πατησίων αλλά και τους σκοπούς των εκάστοτε πρυτανικών αρχών, που ενδέχεται να έχουν σχέση με αυτήν. Την απομάκρυνση δηλαδή από το κέντρο της Αθήνας ενός χώρου που κατά καιρούς έχει μετατραπεί σε μεγάλο «πρόβλημα» των Αρχών, κάθε είδους.

Τώρα, όσον αφορά τη μετακίνηση των εξαρτημένων στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας αλλά και στον πεζόδρομο της Νομικής κάποιοι τη συνδέουν άμεσα με την αλλαγή του νόμου για το άσυλο. «Οι ναρκομανείς και οι πρεζέμποροι στα Προπύλαια και στον πεζόδρομο της Νομικής, που πριν αποτελούσε χώρο ασύλου, προσελκύουν εύκολα αστυνομικούς που θα έχουν τα μάτια τους μέσα στο πανεπιστήμιο και όχι έξω», θα πει ένας φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής, μέλος παράταξης της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Βέβαια, στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι πολλές είναι οι περιπτώσεις αποδεδειγμένης διακίνησης ναρκωτικών, και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, για λογαριασμό οργανωμένων κυκλωμάτων, μέσω π.χ. της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου.

Από άλλες πηγές, τώρα, που δραστηριοποιούνται στο μεσιτικό χώρο στο κέντρο της Αθήνας, οι αλλαγές στα στέκια των εξαρτημένων φέρεται να σχετίζονται -υπό τη μορφή θεωριών συνωμοσίας- με διάφορες αυξομειώσεις στις αξίες των ακινήτων. «Η χρόνια συγκέντρωση εξαρτημένων υποβαθμίζει τις περιοχές και άρα τις αξίες των ακινήτων. Ακίνητα μεταβιβάζονται σε πολύ χαμηλές τιμές, εντός του πλαισίου ενός σχεδιασμού μεσιτών και άλλων διασυνδέσεων, και αργότερα παρατηρείται μετακίνηση των εξαρτημένων σε άλλα στέκια», θα πει ένας μεσίτης, δίνοντας τη real estate εκδοχή της τοξικοεξάρτησης, ενός από τα πολύπλοκα και δύσκολα κοινωνικά και, βεβαίως, πολιτικά προβλήματα της πόλης. «Ο Δήμος της Αθήνας, παρά το γεγονός ότι έχει εξαγγείλει το περίφημο ρυθμιστικό πρόγραμμα "Αθήνα 2014'' φαίνεται ότι το έχει εγκαταλείψει ήδη...», λένε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ναρκωτικά εξαρτησιογόνες ουσίες και απεξάρτηση
Αστυνομικό ρεπορτάζ