Ηλεκτρονική Έκδοση

Μπαρόζο: Εξαίρεση η Ελλάδα, δεν θα γίνει αναδιάρθρωση στην Πορτογαλία

Η συμφωνία των χωρών της ευρωζώνης για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας, είναι ένα μέτρο «εντελώς μοναδικό και κατ΄εξαίρεσιν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στο πορτογαλικό περιοδικό Expresso. Ωστόσο, ο νέος προϋπολογισμός της χώρας προβλέπει σκληρά μέτρα λιτότητας, με το δημόσιο χρέος της να αναμένεται στο 110,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012.

"Η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική και αποτελεί εξαίρεση. Όλες οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να μην καταφύγουν σε μια τέτοια ενέργεια", τονίζει ο Μπαρόζο.

Πριν λίγες μέρες, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Βίτορ Κασπάρ απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε αναδιάρθρωση του χρέους της Πορτογαλίας, εκτιμώντας ότι μια τέοια επιλογή "θα οδηγούσε τη χώρα σε βαθύτερη κρίση που θα εμπόδιζε την εξωτερική χρηματοδότησή της".

Η Πορτογαλία, η οποία έγινε τον Μάιο η τρίτη χώρα της ευρωζώνης, η οποία ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, έχει εξασφαλίσει οικονομική βοήθεια ύψους 78 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με το περιοδικό Expresso, η χώρα χρειάζεται επιπλέον οικονομική βοήθεια ύψους 25 δισ. ευρώ.

Για να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για μείωση του ελλείμματός της στο 4,5% του ΑΕΠ ως τα τέλη του 2012, η κυβέρνηση παρουσίασε για το επόμενο έτος ένα δρακόντειο προϋπολογισμό, ο οποίος προβλέπει νέα μέτρα λιτότητας, στο πλαίσιο της οικονομικής προσαρμογής, με μια ύφεση που υπολογίζεται στο 2,8% του ΑΕΠ το 2012 και με ρεκόρ ποσοστό ανεργίας στο 13,4%.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, που θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο στα τέλη Νοεμβρίου, το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας θα αυξηθεί στο 110,5% του ΑΕΠ στα τέλη του 2012 έναντι 101,9% εφέτος (173,1 δισ. ευρώ).

"Η Πορτογαλία είναι είναι μια από τις χώρες, οι οποίες βρίσκονται σήμερα σε μια κατάσταση που τις εμποδίζει να εφαρμόσουν πολύ σκληρά και κάποιες φορές επώδυνα προσαρμοστικά μέτρα. Όμως, είναι αναπόφευκτο, λόγω του επιπέδου του χρέους", προσθέτει ο Μπαρόζο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Πορτογαλία
Ευρωζώνη
Για το ίδιο θέμα
Αλλαγές στο πρόγραμμα βοήθειας Ε.Ε. - ΔΝΤ προτείνει η Πορτογαλία