Έντυπη Έκδοση

Ο αντίκτυπος του στρες στην κοινωνία

«Από την αρχαιότητα, οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι Πυθαγόρας και Αλκμέων χρησιμοποίησαν, αντίστοιχα, τους όρους «αρμονία» και «ισονομία» για να εκφράσουν τη δυναμική ισορροπία ή ομοιόσταση της ζωής, ενώ οι ιπποκρατικοί ιατροί και φιλόσοφοι εξίσωσαν την αρμονία με την υγεία και τη δυσαρμονία με τη νόσο.

«Η άνοιξη και αυτή προϊόν του ανθρώπου είναι» Ο. Ελύτης «Η άνοιξη και αυτή προϊόν του ανθρώπου είναι» Ο. Ελύτης Τόσο οι στωικοί όσο και οι επικούριοι θεωρούσαν την επίτευξη της "αταραξίας", ή αλλιώς του απόρθητου του πνεύματος από στρεσογόνα ερεθίσματα, ως έναν πρωταρχικό σκοπό της ζωής, ενώ ο ίδιος ο Επίκουρος μίλησε για "ευστάθεια", τη γαλήνια αισθηματική κατάσταση στο ανθρώπινο ον. Σήμερα το χρόνιο στρες επιταχύνει τη γήρανση, γεγονός το οποίο αντανακλάται από τη μείωση του μήκους των τελομερών των χρωμοσωμάτων, και αυξάνει την ανθρώπινη ευαλωσία που οδηγεί σε βράχυνση του προσδόκιμου επιβίωσης».

Λόγια του καθηγητή Γιώργου Χρούσου, διευθυντή της Α' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Για το θέμα αυτό ο διεθνούς φήμης πανεπιστημιακός μας, με τριάντα χρόνια στη βασική, μεταφραστική και κλινική έρευνα στο στρες, στους μηχανισμούς μέσω των οποίων το στρες προκαλεί ή διευκολύνει την έκφραση νόσων και στις μεθόδους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να προλάβουμε ή να μετριάσουμε τις αρνητικές του συνέπειες στον άνθρωπο, μιλά αύριο, ώρα 7.00 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Σωρανού Εφεσίου 4, Αθήνα, στην εκδήλωση που διοργανώνει, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, η Παλλακωνική Ομοσπονδία Ελλάδος, τηλ. 6944777184, 210-9582613.

Θέμα της: «Ο ρόλος της γυναίκας, η κουλτούρα, ως στρεσογόνοι παράγοντες και η επίδρασή τους στην υγεία». Θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γρηγόριος Δ. Σκαλκέας, ακαδημαϊκός. Μιλούν ακόμη οι Χριστίνα Δαρβίρη, πανεπιστημιακός, Λίζα Βάρβογλη, ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, Γεωργία Δαμίγου, καθηγήτρια Σεμιναρίων Αυτοανάπτυξης. Τη συζήτηση συντονίζει ο καθηγητής Δημήτριος Πανουσόπουλος, αντιπρόεδρος Δ.Σ. Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

* Συνάντηση για πλέξιμο, κέντημα, βελονάκι, κουβέντα, χαλάρωση, κοινωνική δικτύωση κι άλλα πολλά στο ηλιόλουστο, άνετο κι άκαπνο Cafe Merlin του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, Σύνταγμα) το Σάββατο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3.00 μ.μ. Το Stitch 'n Bitch είναι ένα διεθνές, μη κερδοσκοπικό κίνημα με στόχο την κοινωνική συναναστροφή και τη δικτύωση ανδρών και γυναικών που πλέκουν, κεντάνε και υφαίνουν σε δημόσιους χώρους. Πληροφορίες για το διεθνές κίνημα Stitch 'n Bitch: www.stitchnbitch.org.

Αντιθέσεις

Ανγκελα Μέρκελ

καγκελάριος

«Στο ύψος των προσδοκιών στάθηκε η ευρωζώνη, έκανε ό,τι έπρεπε για το ευρώ»

«Ε»

Πολ Κρούγκμαν

νομπελίστας

«Οι πολύ σοβαροί άνθρωποι της Ευρώπης φαίνονται όλο και περισσότερο γελοίοι»

Είμαστε ΜΑΖΙ, όλοι

Δεν είμαι μόνος, δεν θα το περάσω μόνος, θα το περάσουμε ΜΑΖΙ. Γιατί κανείς δεν θέλει να είναι μόνος...

Μέσα από αυτή τη σκέψη, γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του μη κερδοσκοπικού σωματείου ΜΑΖΙ που συγκροτείται κατά πλειονότητα από άτομα με προσωπική εμπειρία (ασθενείς και συγγενείς) με διαταραχές διάθεσης (καταθλιπτική, δυσθυμική, κυκλοθυμική, διπολικές διαταραχές), από φίλους των ατόμων αυτών και από ειδικούς επαγγελματίες. Σκοπός του σωματείου είναι η στήριξη, η ενδυνάμωση και η ενημέρωση των ατόμων που πάσχουν από διαταραχή διάθεσης, καθώς και των οικογενειών και των φίλων τους. Η πρώτη επίσημη εκδήλωση του ΜΑΖΙ θα γίνει αύριο στις 6 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο University of Indianapolis (Μάρκου Αυρηλίου 5, Πλάκα) και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Επίσημος προσκεκλημένος θα είναι ο βραβευμένος συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ, ο οποίος θα μιλήσει για την προσωπική του εμπειρία με την κατάθλιψη.

Για το έπος του '40

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το έπος του '40 πραγματοποιήθηκε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, στην Αγία Παρασκευή από το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία και το Νεανικό Χορωδιακό Σύνολο Ελενας Καντάρη.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος και ο ιστορικός Ανδρέας Κούκος, πρόεδρος της εταιρείας Μελέτης Εργου Ιωάννη Καποδίστρια. Αποκορύφωμα της βραδιάς ήταν τα τραγούδια από το Επος «Αλβανία» με τη μοναδική μουσική του Γιώργου Κατσαρού, σε στίχους του αξέχαστου Πυθαγόρα, που απέδωσαν τα πενήντα παιδιά της Χορωδίας. Τιμήθηκε ο Γιώργος Κατσαρός. Ξεχωριστή στιγμή η ερμηνεία από τη φιλόλογο Μαντώ Βασιλάκη στο «Γράμμα από το Μέτωπο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα